Välinepuoli tai jopa suoranainen speksailu on jäänyt teksteissä tähän asti vähemmälle. Onko se hyvä vai huono asia? Jokainen päättäköön itse. Poikkeuksena tästä ehkä levytankoja käsittelevä juttusarja (osa 1, osa 2). Kokosin tähän tekstiin tiiviin listan pieniä ja mielestäni hyödyllisiä apuvälineitä, joilla on samalla kohtuullisen pieni hankintakynnys. Kyllä, totta kai esimerkiksi Eleikon täysi painonnostosetti on hyödyllinen, mutta se on harvan mittakaavalla ”pieni” ostos.
Lista ei ole minkäänlaisessa järjestyksessä, eli listasin asioita ylös sitä mukaa, kun niitä tuli ajatuksenvirtana mieleen.
Fat gripz. Paksulla tangolla harjoittelu on parhaassa tapauksessa erittäin hyödyllistä sopivasti annosteltuna ja oikein tehtynä. Ja sanon heti samaan hengen vetoon, että teen sitä itse liian vähän, eli tässä on petrattavaa. Oikeita paksuja tankoja ei ole kovin monelle salilla, mutta Fat gripzit ajavat saman asian varsin kiitettävästi! Kyseessä on siis kaksi halkaistua kumista holkkia, jotka pujotetaan tangon ympärille. Hyötyjä ja käyttökohteita on ainakin seuraava lyhyen listan verran:
- Mahdollisesti suurempi lihasaktivaatio niin vetävissä kuin työntävissäkin liikkeissä, koska tangosta täytyy puristaa suuren halkaisijan johdosta luonnostaan tavallista lujempaa.
- Kehittää vetävissä liikkeissä otevoimaa erinomaisesti. Tavallinen tanko on kuin liimattu sormiin paksulla tangolla tehdyn harjoitussyklin jälkeen. Sama pätee myös leuanvetoihin ja roikkumiseen.
- Maastavetoa voi tehdä hieman tekniikkaharjoittelun omaisesti Fat gripzien kanssa ilman, että takaketju saa liiallisesti takkiinsa, koska otevoima on usein rajoittavin tekijä.
- Nämä sopivat totta kai myös käsipainojen kanssa käytettäväksi! Charles Poliquin on sanonut, että salia kalustaessaan hän päätyisi usein hankkimaan pelkästään paksuilla kahvoilla varustettuja käsipainoja.
Kuva: ecx.images-amazon.com
Micro plates, fractional plates tai suomalaisittain mikrolevyt tarkoittavat normaalia pienempiä levypainoja. Tyypillisesti pienin saatavilla oleva levy on 1,25 kg, eli tankoon voi laittaa korotuksia 2,5 kg välein. Esimerkiksi +75 kg mieshenkilön kohdalla tämä on kyykyissä ja maastavedossa varsin riittävä tarkkuus. Naisilla erityisesti ylävartalopainotteisissa liikkeissä, kuten penkki- ja pystypunnerruksessa vastaava on kuitenkin usein turhan suuri hyppy. Mikrolevyt tulevat sen sijaan jopa 0,25 kg koossa, eli korotuksia voidaan tehdä 0,5 kg välein. Tämä antaa jo huimasti enemmän säätelyvaraa. Näiden kanssa ei kuitenkaan kannata hukata metsää puilta, eli esimerkiksi maastavetoa ei ole välttämättä tarpeen lähteä hieromaan 0,5 kg korotuksin, ellei harjoituskokemusta ole jo reippaasti ja tangossa ole kunnioitettava määrä rautaa. Tai noh, kehitys on aina kehitystä ja kunhan harjoittelu on turvallista ja mielekästä, niin kaikki on hyvin.
Malleja on saatavana ainakin Roguelta ja Leokolta.
Kuva: Rogueeurope.com
Omatoimiset lihashuollon apuvälineet. Blogia hetken aikaa seuranneet ovat varmastikin huomanneet, että liputan omatoimisen lihashuollon välineiden puolesta. Ne ovat kansankielellä ”köyhän miehen hieroja” – mukana aina kun tarvitaan ja valmiina palvelemaan. Toimintamekanismeista ei olla vieläkään varmoja tutkimustiedon puolella, mutta käytännön näyttö on mielestäni varsin hyvää. Jos se tuntuu hyvältä ja tuo haluttuja tuloksia ilman haitallisia sivuvaikutuksia, niin miksi sitä ei kannattaisi hyödyntää?
Omassa myynnissä olevia tuotteita löytää osoitteista: Kehonhuolto.com ja Rumbleroller.fi. Omia suosikkejani ovat RAD roller ja Rumble Roller, joista jompikumpi kulkee aina reissuissakin mukana.
Kuva: Radroller.com
Oikeat jalkineet. Oikeat jalkineet oikeaan tarkoitukseen. Harva käy juoksulenkillä ja tanssimassa samoilla kengillä. Voimaharjoittelu ei ole tästä mikään poikkeus. Jätä airjordanit tai lenkkarit mielummin salin naulakon puolelle. Yksilöstä, harjoituksesta ja tilanteesta riippuen hyviä vaihtoehtoja ovat paljaat jalat, sukat, minimalistiset kengät tai painonnostokengät.
Kuminauhat. Tässä yhteydessä tarkoitan vastuskuminauhoja, joilla voidaan keventää esimerkiksi kehonpainoliikkeiden progressioita, jos ne ovat vielä sellaisinaan liian haastavia. Esimerkkejä ovat leuanvedot, plance ja front lever. En ole omissa treeneissäni käyttänyt näitä laisinkaan, mutta näen ne ehdottomasti hyödyllisenä varusteena tietyissä tapauksissa.
Kumppareita löytää ainakin näistä paikoista: vastuskuminauhat.fi ja Compactfit.com.
Muuta? Jonkun huomio saattoi kiinnittyä seikkaan, että oteremmejä ja nostovöitä ei ollut mainittuna. Miksi näin? Syynä on, että en näe niille käyttöä suurimmaksi osaksi ajasta. Yksi tavoite voimaharjoittelulla on saada rakennettua ”oma nostovyö”, joka kulkee mukana 24/7. Sama pätee myös oteremmeihin. Jos otevoima ei kestä nostaa tiettyä kuormaa tai roikkumaan tangossa yhdellä tai kahdella kädellä tiettyä aikaa, niin onko muu elimistö valmis siihen? Ehkä, ehkä ei. Mieluummin erehtyisin kuitenkin aina liian vähän puolelle.
En siis sano, etteikö näille olisi käyttöä ikinä missään tilanteessa vaan ennemminkin, että käytön perustelulle kannattaa löytää joku muu järkevä syy sen lisäksi, että kaikki muutkin salilla kävijät käyttävät niitä.
Vastaa