Sain tilaisuuden käydä IKSA 1&2 -kurssin Jukka Rajalan ohjauksessa Tampereella Polte salilla viime viikonloppuna. Kahvakuulaharjoittelu on ollut mukana omissa kuvioissa reilut neljä vuotta. Ennen viime viikonloppua en ole kuitenkaan tehnyt mitään GS:ään (kahvakuulaurheiluun) liittyvää. Olen käyttänyt kuulia pelkästään puhtaasti voimaharjoitteluun, johon kesällä käymäni RKC:n filosofia käy kuin nyrkki silmään tai kuulan kahva käteen.
GS:ssä on kyse ennen kaikkea taloudellisuudesta. On sanomattakin selvää, että työntöjä tai tempauksia ei tehdä 10min mittaista pätkää, jos energiaa ja tehoa menee harakoille. Kokeile, niin tiedät. Itse uskon kokeilemattakin. Liiketekniikat näyttävät sen johdosta hyvin sulavilta, joskus jopa laiskoilta. Asiasta tietämätön voisi huudahtaa, että eihän tuossa tehdä edes työtä! Asian todellinen laita on kuitenkin jotain aivan muuta jos kaksi 32kg (pienemmätkin toki käyvät) kuulaa matkaa ylös ja alas. Tähän asti olen tehnyt harjoittelua pelkästään ”kovalla tyylillä”. Uudet pehmeällä tyylillä tehtävät tekniikat löytyivät ennestään tutuissa liikkeissä pääpiirteissään suhteellisen nopeasti. Työntö on sen sijaan aivan uusi tuttavuus ja sen opettelemisessa tulen käyttämään vielä hyvän tovin.
Kurssin aikana käyty liikepankki oli kattava – ehkä liiankin kattava. Lukumääräisesti erilaisia liikkeitä käytiin läpi hurja määrä. Ensiksi vetäjä näytti mallisuorituksen, kertoi teoriaa ja sitten koulutettavat tarttuivat tuumasta toimeen. Perusliikkeissä, kuten etuheilautus, rinnalleveto, tempaus ja työntö käytettiin paljon aikaa ja hyvästä syystä. Toiset liikkeet kuten kulmasoudut, kyykyt ja jätettiin muutamaan kokeilukertaan. Jos liikkeet eivät olleet alun perin tuttuja, niin tutustuminen jäi varsin pintapuoliseksi.
Yksi asia, johon itse kiinnitin huomiota muutamassa ”oheisliikkeessä”, kuten kulmasoutu ja vaakasoutu pystypunnerruksesta oli keskivartalon kiertäminen. Tätä tapahtuu jatkuvasti oikeassa elämässä ja urheilussa. Jos keihäänheittäjälle sanoo, että seuraava heitto täytyy tehdä ilman keskivartalon kiertoa, niin kaari jää todennäköisesti tyngäksi. Keskivartalon tehtävä on kuitenkin useimmiten vastustaa liikettä, ei luoda sitä. Rajala esitti kuitenkin molemmat tyylit, eli kierron kanssa ja pitämällä keskivartalon mahdollisimman stabiilina. Tämän jälkeen hän heitti pallon takaisin sanomalla, että käyttäkää kumpaa haluatte ja kaikki riippuu kontekstista.
Liikkuvuusosio oli hyvä, ellei jopa erinomainen. Olin käyttänyt arviolta aiemmin 1/3 esitetyistä harjoitteista. Suurin osa liikkeistä oli dynaamisia liikkuvuusharjoituksia, joiden päätehtävä on säilyttää olemassa oleva liikkuvuus ja ikään kuin ”voidella” niveliä. Toki monet liikkeet myös parantavat liikkuvuutta enemmän tai vähemmän. Lisäksi muutamat esiteyt venytykset olivat itselle aivan uusia ja erittäin hyvän tuntuisia. Tämän osion materiaalia aion tehdä todennäköisesti jatkossakin lähes päivittäin.
Erityisesti plussaa kurssilla olivat:
-Avoin suhtautuminen eri harjoittelutyyleihin ja metodeihin. Missään vaiheessa ei painotettu, että tämä on ainoa ja oikea tapa tehdä asioita.
-Erinomaiset välineet ja tilat. Polte sali on varmasti yksi Suomen johtavia paikkoja tässä mielessä.
-Laaja skaala liikkeitä.
-Painotus oikean kokoisten kuulien käyttöön. Jokaisella kuulakoolla on jokin opetus annettavanaan. Myös naispuoliset osallistujat laitettiin (pienestä vastustuksesta huolimatta) kokeilemaan perustekniikoita mukavuusaluetta painavammilla kuulilla, turvallisuuden nimissä tietenkin.
Miinusta:
-Jopa liikaa läpikäytäviä liikkeitä. Osassa asioista kokeilu jäi lähinnä pintapuoliseksi.
Omat fiilikset jatkossa
Erityisesti osaa liikkuvuusharjoituksia aion tehdä jatkossa mahdollisuuksien mukaan päivittäin. GS-tekniikat olivat mielenkiintoisia. Mielestäni ”kova tyyli” sopii kuitenkin paremmin pariksi puhtaaseen voimaharjoitteluun. GS:stä saa taasen hyviä asioita taloudellisuutta ajatellen, mikä kantaa enemmän kestävyysominaisuuksia painottaviin suoritukseen ja toki moneen muuhun asiaan. Pick your poison, kuten sanonta kuuluu.
Lopulta kyse on parhaiden asioiden poimimisesta joka puolelta. Se, joka luulee tietävänsä kaiken on pahasti hukassa. Kurssilta sai ehdottomasti uutta ja hyvää tietoa, jota aion soveltaa jatkossa. Ehdottomasti panostuksen ja viikonlopun arvoinen setti.
Vastaa