Kun kuulin ensimmäisen kerran, että huiput erottaa keskivertoharrastajista se, että he ovat parempia perusteissa, niin kaivoin välittömästi pienen muistiinpanovihkon esiin ja kirjoitin ko. lauseen ylös.
Mitkä ovat sitten perusteita? Se sinun täytyy päättää itse. Mikä on sinulle tärkeää? Treenikuvioista puhuttaessa perusliikemallit tulevat ensimmäisenä mieleen. Kyykky, lannesarana (kuten maastaveto, hyppääminen), työntö ja veto. Lisäksi listaan voi vielä lisätä lankun (engl. plank) ja kuorman kanssa kävelemisen kuten farmari- tai tarjoilijakävelyn.
Jos puolestaan vaikkapa jääkiekko on laji, jossa haluat menestyä, niin syötöt, kiekonkäsittely, luistelutekniikka ja laukominen ovat asioita, joihin suuri osa harjoitteluajasta tulisi käyttää – etenkin varhaisessa vaiheessa uraa. En haluaisi vetää Dan Johnia mukaan jokaiseen blogipostaukseen, mutta tämä sopii asiayhteyteen niin hyvin, että tilaisuutta ei voi jättää käyttämättä.
Dan Johnilla on tapana kysyä mahdollisuuksien mukaan kaikilta huippuvalmentajilta, lajista riippumatta, että mitkä ovat kolme taitoa, jotka määräävät todennäköisesti menestyksen kyseisessä lajissa? Eräs koripallovalmentaja vastasi jotain seuraavan tapaista: Vapaaheittojen harjoittelu väsyneenä, pelitilanteiden harjoittelu päivittäin ja kolmatta kohtaa en muista tähän hätään. Sen jälkeen Dan kysyi valmentajalta, että tietävätkö hänen pelaajansa tämän? Hän sai vastaukseksi seuraavan lauseen pienen hymyn kanssa: ”Eivät itse asiassa taida tietää.”
Vaikka tiedämme tarkkaan, että mitä meidän pitäisi tehdä, emme silti välttämättä toimi sen mukaan.
Woodenin viisaus
Otetaan toinen esimerkki koripallosta John Wooden on tuttu varmastikin jokaiselle vakavasti otettavalla valmentajalle lajista riippumatta. Ensimmäiseksi hänet tunnetaan legendaarisesta menestyksestä valmentajana, seuraavaksi valmennustavastaan. Wooden on maailmankuulu perusteita ja yksityiskohtia painottavasta valmennustyylistään. Seuraavassa on häneltä muutama lainaus:
”It’s the little details that are vital. Little things make big things happen. ”
If you’re not making mistakes, then you’re not doing anything. I’m positive that a doer makes mistakes.
It isn’t what you do, but how you do it.
Toimiko Woodenin valmennustyyli? Hänen joukkueensa, UCLA Bruins, voitti kahdentoista vuoden aikana kymmenen mestaruutta, joista seitsemän peräkkäin! Tämän jakson aikana UCLA Bruins oli myös voittamaton 88 ottelua perätysten.
Mitä tästä voisi oppia?
Mitkä ovat lajisi perusteet? Selväti ne ja opettele ne hyvin! Ei ole myöskään haitaksi kysyä joltakin, joka on käynyt siellä minne itse haluat. Menestys jättää jälkiä.
Jos haluat nostaa enemmän rautaa, niin opettele perusliikemallit ja niitä käyttävät liikkeet ja käytä suurin osa ajasta niiden harjoittamiseen. Vanhanajan kehonrakentajat tekivät myös näin. Esimerkiksi Arnold ja Reg Park olivat äärimmäisen vahvoja voimanostajia ja ensinnä mainittu jopa kilpaili lajissa. He olivat ensin hyviä perusteissa ja siirtyivät vasta sen jälkeen eteenpäin.
Miten pitkälle Wooden meni perusteiden opettamisessa? Kauden alussa hän opetti pelaajille, että miten sukat ja kengät puetaan jalkaan. Vaikka tämä voi vaikuttaa ylilyönniltä, niin tilastot puhuvat Woodenin puolesta.
Paikallista perusteet, harjoittele niitä ja opi ne suvereenisti.
Vastaa