Miten kovaa pitäisi harjoitella? Siinä vasta kysymys. Siihen ei pysty tietenkään vastaamaan tyhjentävästi, mutta joitakin suuntaviivoja voi antaa. Sain idean tähän kirjoitukseen yhdestä Dragondoorin artikkelista ja Dan Johnin lausahduksesta, että suurin osa harjoittelusta tulisi tehdä 80-85% alueella. Tässä puhutaan nyt intensiteetistä, eli käytetystä painosta omaan sen hetkiseen maksimiin nähden. Käytännössä puhutaan siis karkeasti 3-6 toiston sarjoista. Pidemmille sarjoille ja raskaille ykkösille on aina paikkansa ja aikansa, mutta suurin osa ajasta tulisi käyttää juuri tuossa 80-85% alueella. Kun sitä saadaan hinattua hiljalleen ylöspäin, niin arvatenkin myös maksimit kasvavat.
Mitä hyvää tuossa 80-85% intensiteettialueessa on? Järkevästi ja oikein tehtynä se on toistettavissa lähestulkoon päivästä toiseen! Monet paljon kunnioittamani tasot ja henkilöt korostavat harjoittelun jatkuvuutta. Parhaimmat harjoittelevat lähes joka päivä, päivästä toiseen. Taitoa ja suorituskykyä ei saada synnyinlahjana, sen sijaan se rakennetaan vuosien pitkäjänteisellä työllä. Jos haluat tulla hyväksi missä vain, et voi harjoitella kahta kuukautta ja olla kuin ellun kanat seuraavan kuukauden. Sama pätee niin päivä-, viikko- ja vuositasolla.
Kaiken lisäksi sopivalla volyymilla ja frekvenssillä tehtynä on helppo pysyä freesinä itse lajiharjoittelua varten.
”It is always better to undertrain than to overtrain.You will still supercompensate, but not to the same degree. Once you overtrain, your body will plummet and fight to retain a balance. Smaller CNS demands over a longer period of time result in more acceptance and greater improvement, while the rush to get more done leads to uncertainty down the road.”
-Charlie Francis
Mitä Herra Francis yrittää yllä sanoa on, että hyvä pohjatyö rakentaa vahvan pohjan, jolla tehty edistys on varmempaa ja kestää pidempään. Kuulostaa minusta win-win –tilanteelta.
80-85% alueella tehdyt harjoitukset ovat toistettavissa lähes päivästä toiseen. Toki korkeammalla ja matalammalla intensiteetillä tehdyille harjoituksille on aikansa ja paikkansa, mutta suurin osa ajasta 80-85% alueella tuottaa todennäköisesti hyviä tuloksia. Se ei tarkoita samojen liikkeiden, sarjojen ja toistojen tekemistä. Harjoittelu ei saa puuroutua harmaaksi massaksi. Toisto, kilo tai sarja lisää silloin tällöin, niin kehitystä tapahtuu. Aika ajoin harjoittelua on aiheellista piristää myös jollakin aivan uudella. Se voi olla vaikkapa toistotikkaiden, raskaiden ykkösien tai kokonaan uuden harjoittelumuodon opetteleminen.
Vastaa