Tiedoksi niille, jotka eivät vielä herra Woodenia tunne, niin häntä pidetään yhtä aikamme kaikkien aikojen parhaimmista valmentajista yli lajirajojen. Wooden luotsasi Yhdysvalloissa koripallon yliopistosarjassa UCLA:n (University of California, Los Angeles) 10 peräkkäiseen mestaruuteen! Hänen valmennusuransa aikana joukkue voitto 620 ottelua ja hävisi 147. Jotta saavutuksen voi laittaa vähän parempiin raameihin, niin Pohjois-Amerikassa yliopistosarjan urheilu on kokoluokaltaan jotakuinkin vastaavaa, kun kotimaan jääkiekon SM-liigan kertoo kymmenellä. Ennen kaikkea Wooden tunnettiin perusteellisesta tyylistään valmentaa. Joka kauden alussa hän opetti pelaajille, että miten sukat laitetaan jalkaan ja kengännauhat sidotaan oikein. Huonosti istuvat kengät tietävät hiertymiä ja rakkoja, jotka puolestaan tarkoittavat menetettyjä harjoitus- ja pelitunteja.
Tällä hetkellä lukemisen alla on Woodenista kirjoitettua kirja nimeltään ”Wisdom of Wooden”. Teen jatkossa vielä kattavamman kirjoituksen kirjasta ja Woodenista itsessään, mutta tässä hieman esimakua.
Woodenin periaatteita
1) Perusteet aina ensin
Vaikka Wooden työskenteli lahjakkaimpien ja kovan työmoraalin omaavien pelaajien kanssa, niin hän ei ikinä unohtanut perusteiden tärkeyttä. Käytännössä näkyi siinä, että perusteita kuten ajoissa paikalle saapuminen, lähes täydellisen lay-upin tekeminen jne. harjoiteltiin joka päivä. Hänen mielestään perusteiden ja perustaitojen parempi hallitseminen johti suoraan parempaan menestykseen myös silloin kun sillä oli merkitystä. Sama valmennustyyli jatkui edelleen hänen ollessaan 5-, 6- ja 7-kertainen yliopistosarjan mestari.
Voimaharjoitteluun ja treeniin yleensä sovellettuna tämän periaatteen toimeen paneminen ei pitäisi olla liian paljon mielikuvitusta rasittavaa. Perusliikemallien opettelu ja niissä vahvaksi tuleminen vie pitkälle, todennäköisesti tulokset ovat hyviä tai jopa erinomaisia, kun niiden parissa viettää pääosan harjoitteluajasta. Voima- ja teholajeissa kyykyt, leuanvedot, maastaveto, pystypunnerrus, penkkipunnerrus, sprintit liikkuvuusharjoittelu ja ovat ajan saatossa toimivaksi todistettu resepti. Kestävyys- ja sekalajien harrastajalle annostusta tulee toki muuttaa ja lisätä pidempikestoisia harjoituksia joukkoon mukaan sopivassa määrin.
2) Keskity omaan suunnitelmaan, älä muiden
Kun keskittyy riittävästi omaan tekemiseen, niin ei pitäisi jäädä aikaa arvostella muiden toimia. Wooden käytti huomattavasti enemmän aikaa harjoitusten suunnitteluun kuin itse harjoitusten toteuttamiseen. Lopulta hän kävi kävi kaikki jälkeenpäin läpi lähes uskomattomalla tarkkuudella. Esimerkkinä tästä hän saattoi kerrata, että mitä viime kauden 1, 2 ja 3 harjoituskerralla tehtiin ja mihin se johti sillä kertaa. Tämän perusteella hän teki mahdollisia muutoksia ja tarkkaili niiden vaikutusta lopputulokseen.
Miten tätä voi soveltaa omalla kohdalla? Suunnittele tai ainakin luonnostele harjoituskerta etukäteen, toteuta se ja kertaa päivän tai viikon päätteksi, että miten se toimi. Missä onnistuttiin? Mitä voisi tehdä paremmin ensi kerralla? Näin ei tarvitse tehdä koko aikaa, sillä vapaampia, fiiliksen mukaan tehtäviä harrastus- ja treenikertoja on usein myös tervettä pitää mukana.
3) Huippuosaamisen saavuttaminen vie aikaa, joten älä
Wooden tunnustetaan yhdeksi parhaista valmentajista ikinä. Hänen menestyksensä ei tullut yhdessä yössä, vuodessa tai edes vuosikymmenessä! Hän voitti 10 kansallisen tason mestaruutta 12 vuoden aikana. Kuitenkin mitä ei usein muisteta, niin ensimmäisen mestaruuden voittaminen edellytti 30 vuoden työn valmentajana! Jos (minkä tahansa) huipputaidon vie 10 000 tuntia tarkoituksellista harjoittelua, niin 30 vuoden aikana tarvittavat tunnit ehtii todennäköisesti keräämään. Mikä on lisäksi varmaa, niin Wooden mietti ahkerasti päivittäin, että miten voisi tehdä työtänsä paremmin, mikä johti ajastaan menestykseen, mitä ei ole tähän päivään mennessä toistettu.
Mikä on piilevä opetus? Menestys ei tule viikossa, kahdessa tai edes välttämättä monen vuoden jälkeen. Www:stä voi katsella youtubea aamusta iltaan ja ihmetellä, että miten taitavia ihmisiä onkaan monella eri alalla. Mitä videoklipeissä ei näy ovat vuosien pohjatyö, mikä ei satavarmasti ole ollut aina pelkkää tanssia. Matkalle on mahtunut turhautumisia, välillä mahdollisesti tylsää perusteiden opettelua ja toistojen tekemistä toistojen perään. Rentoudu, nauti tekemisestä ja luota prosessiin.