Voimistelurenkaiden historia sijoittuu Saksaan, kuten myös muun telinevoimistelun alalajien. Voimistelurenkaiden kehitys tapahtui jossakin 1800- ja 1900-luvun taitteeseen. Alunperin renkaita kutsuttiin myös Saksassa ”roomalaisiksi renkaiksi”, koska vastaavanlaista välinettä oli käytetty Italiassa Italiassa pitkään – mahdollisesti jopa yli vuosituhannen ajan! Renkaat olivat aluksi kolmion muotoiset (tässä vaiheessa niiden nimi oli flying rings), mutta eri kehitysvaiheiden jälkeen ne muuttuivat pyöreäksi.
Renkaita on tehty myös lukuisista eri materiaaleista, kuten teräksestä, nahalla päällystetystä teräksestä, kumilla päällystetystä teräksestä ja myös puusta, joka on tällä hetkellä yleisin ja myös paras materiaali. materiaaleja Kolmion muotoiset renkaat, eli ns. ”flying ringsit” poistuivat käytöstä lähes kokonaan 60-luvulla ja pyöreät renkaat syrjäyttivät ne kokonaan. [1]
Kuva: quest-nutrition.com
Onko se kala vai lintu?
Renkaat ovat kokeneet todella suuren, ellei jopa räjähdysmäisen, suosion nousun toiminnallisen harjoittelun (mitä se sitten tarkoittaakaan) yleistymisen myötä. Crossfitilla on myös osuutensa asiassa, sillä renkaita näkee käytettävän treeneissä suhteellisen usein. ”Everything old is new again.” Voisi sanoa, että olemme tehneet täysympyrän. Moni pystyi varmaan vetämään yhtäläisyyden flying ringsien ja TRX:n sekä lukuisten sen kopioiden väliltä. Voimistelurenkaat ovat olleet ja pysyneet jo reilun vuosisadan elleivät jopa pidempäänkin, joten ne eivät ole katoamassa mihinkään.
Käyttö ja hyödyt
Osallistuin viime viikonloppuna Ido Portalin Movement X -seminaariin Helsingissä. Monen, monen muun opitun asian ohessa vakuutuin renkaiden hyödystä suuresti ja aion käyttää niitä säännöllisesti treenissä jatkossa. Syynä tähän ovat mm:
1) Monipuolinen rengasharjoittelu käyttää olkapäitä koko liikeradan ympäri, eli 360 astetta
2) Oikein tehty harjoittelun kehittää olkapään liikkuvuutta. Tietyt liikkeet eivät onnistu, ellei riittävää liikkuvuutta ole olemassa
3) Pienempien stabiloivien lihasten kehittyminen. Renkaat haluavat ”karata” aina heikoimpaan suuntaan minkä tahansa liikkeen aikana. Ne paljastavat heikkoudet siis armotta.
4) Progressioita on käytännössä loputtomiin
5) Progressiot ovat helposti toteutettavissa. Pelkästään renkaiden ulospäin kääntäminen toimii progressiona monessa liikkeessä. Esimerkkinä punnerrukset, dipit yms.
6) Rengasharjoittelu on vaativaa, mutta myös hauskaa. Muutaman lisäkilon käyttäminen leuanvedossa on aina mukava asia, mutta se kalpenee esim. muscle upin oppimisen rinnalla.
En ole tähän mennessä käyttänyt paljoakaan renkaita, joten voisin sanoa olevani aika untuvikko. Leuanvetojen ja L-sitin harjoittelu ovat olleet pääasiallisena liikkeenä. Hämmästyin, kun teimme Idon seminaarissa dippejä. Onnistuin juuri ja juuri viidessä puhtaassa toistossa! Tämä kertoo valtavasta stabiliteetin tarpeesta. Vaikka työtä tekevissä lihakissa (tässä tapauksessa ojentajissa) olisi potkua, niin se ei auta, jos renkaat ovat karkaamassa ei-haluttuun suuntaan. Tässä muutamia liikkeitä helpommasta vaikeampaan, joilla pääsee alkuun rengasharjoittelussa.
- Staattinen pito (kuin dipin yläasennossa). Pyri aluksi 30s pitoihin, myöhemmin 60s.
- Sama kuin yllä, mutta käännä renkaat ulospäin vähintään 30 astetta kehon keskilinjasta.
- L-sit
- Supported leg raises (sama kuin hanging leg raise, mutta roikkumisen sijasta itseä kannatellaan renkaiden päällä)
- Dipit
- Dipit renkaat ulospäin käännettynä
- Leuanveto renkailla
- Leuanveto false grip –otteella
- Muscle up/palomiespunnerrus/voimapunnerrus
Tämä on vain pintaraapaisu voimistelurenkailla tehtävään harjoitteluun, mutta se yksistään vie jo pitkälle. Itse asiassa pelkästään pystysuunnassa vetävä liikkeet (=leuanvedot) ja alaspäin työntävät liikkeet (=dipit) ovat tie äärimmäiseen vahvaan ja hyvin toimivaan ylävartaloon. Katso korkealla tasolla kilpailevia telinevoimistelijoita, jos epäilet.
Renkaita hankkimassa
Renkaita hankkiessa on hyvä huomioida muutama seikka. Näitä ovat renkaiden mitat ja materiaali. Renkaiden olisi hyvä olla FIG:in standardien mukaiset. Näin tiedät, että omat suorituksesi eivät jää ainakaan kiinni siitä, että renkaiden halkaisija on väärä, mikä voisi osaltaan vaikeuttaa liikkeitä. Lisäksi renkaat ovat todennäköisesti ainakin lähelle samanlaiset joka paikassa, missä harjoittelet.
Toinen asia liittyy materiaaliin. Renkaita tehdään muovista, teräksestä ja puusta. Muovisilla ja teräksisillä renkailla pääsee hyvin alkuun ja jos et aio panostaa renkailla tehtävään harjoitteluun suuremmissa määrin, niin kumpi tahansa riittää tähän tarkoitukseen hyvin. Jos aiot kuitenkin ottaa rengasharjoittelun vähänkin vakavammin, niin suosittelen puisia renkaita. Puu on vain materiaalina käteen miellyttävän tuntuinen ja lisäksi siinä tuntuu olevan juuri sopiva määrä pitoa dynaamisiin liikkeisiin, kuten muscle uppeihin.
Kokeilin itse ensimmäistä kertaa puisia renkaita vasta viikko sitten ja ero oli todella selvä muovisiin versioihin. Vaikka puisten renkaiden hinta on korkeampi, niin erotus on sen arvoinen, jos rengasharjoitteluun haluaa panostaa vähänkin enemmän.
Renkaiden remmeissä ja lukoissa ei ole suurtakaan eroa, ellei kohdalle satu aivan sutta ja sekundaa. Luistava lukko tai kestävyydeltään epäilyttävät remmit eivät ole missään mielessä turvallisia vaihtoehtoja harjoitteluun ja niillä kannattaa heittää vesilintua.
Renkaat vai TRX?
Näen edelleen TRX:llä oman käyttötarkoituksen ja arvonsa. Ne ovat siinä mielessä monipuolisemmat, että TRX:än on helpompi pujottaa jalat tiettyjä liikkeitä varten. Lisäksi ne ovat jossakin määrin mukavammat käyttää pehmustetun suoran kahvan ansiosta. Totuuden nimissä ei voi kuitenkaan jättää mainitsematta, että voimistelurenkaita ei voi brändätä. TRX on puolestaan erinomaisesti brändätty tuote, mikä näkyy myös hinnassa. Molemmille on käyttönsä henkilöstä riippuen.
Lopuksi
Suosittelen hyvin lämpimästi paneutumaan voimistelurenkailla tehtävään harjoitteluun. Alku on vaikeaa (kuten aina), mutta pitkäjänteinen työ palkitaan aina lopuksi. Edistymistä ei tapahdu yhtä selvästi kuten vaikkappa penkkipunnerruksessa, jossa kiloja voi parhaimmassa tapauksessa lisätä tankoon lähes joka treenissä. Loppuun vielä suora lainaus Ido Portalilta viime viikonlopun Movement X –seminaarista.
”Gymnastic rings are the # 1 apparatus for upper body strength.”
Tarvitseeko muuta sanoa?
Kuva: dieselcrew.com
Lähde:
[1] – http://athletics.wikia.com/wiki/Gymnastics_rings