Dan John on nero. Tai kuka tahansa puoli vuosisataa alalla ollut tietää todennäköisesti asiansa ja Dan John ei ole tässä poikkeus. Esimerkiksi hänen esittämänsä idea kvartaaleista on erinomainen työkalu tavoitteiden ja sitä edellyttävän harjoittelun suunnittelussa.
Kvartaalit olivat tiivistettynä seuraavat:
Q1: Paljon ominaisuuksia matalalla tasolla, esimerkkinä vaikkapa peruskoulun liikuntatunnit.
Q2: Paljon ominaisuuksia korkealla tasolla. Kamppailu-urheilu, osa joukkuelajeista ja sotilasura putoavat tänne.
Q3: Vähän ominaisuuksia matalalla tasolla. Halusivatpa tai etpä, mutta suurin osa kuntoilijoista ja itseään ehkä urheilijoinakin pitävistä elävät täällä. Kuinka paljon tarvitaan taitoja kehonkoostumuksen muuttamiseen tai lihasmassan kasvattamiseen? Ei paljoa. Syödään suunnitellusti ja nostetaan eri suuruisia raskaita taakkoja turvallisesti.
Q4: Vähän ominaisuuksia todella korkealla tasolla. Tämä on eliitin ja huippu-urheilijoiden kvartaali. Usain Bolt, Dean Karnazes, Ilya Ilyin ja kumppanit löytyvät täältä.
Kuva: hablamejoringles.com
Miten tämä nyt liittyy mitenkään tekstin otsikkoon. Jos jaksatte vielä hetken aikaa mukana, niin se toivon mukaan selviää.
Terävä lukija oli kysynyt Dan Johnilta, että tuleeko painonnostoliikkeitä, työntöä ja tempausta, tehdä kun tangon vauhti alkaa hidastumaan? Luonnollisesti vastauksen voisi ajatella olevan, että sarja tulee lopettaa heti kun liikkeen terävyys katoaa. Ovathan painonnostoliikkeet parhaimmillaan juuri nopeusvoiman kehittämisessä.
Vastaus voi olla kuitenkin, että se vähän riippuu, kun asiaa peilaa neljännesten suhteen. Vastaukset jokaisen neljänneksen kohdalla voisivat olla:
Q1: Ei ole väliä, väsymys opettaa.
Q2: Kontaktilajeissa on jopa hyödyksi, että voimakkaita liikkeitä pystyy tuottamaan myös väsymyksen alla – palomiehestä tai sotilaasta puhumattakaan.
Q3: Hyvä pointti. Erityisesti voima- ja tehourheilijoiden tulee keskittyä teräviin ja laadukkaisiin suorituksiin.
Q4: Lopeta sarja jo! Laatu on harjoittelun ykköskriteeri.
Kvartaalit ja Dan Johnin vetäminen mukaan näinkin yksinkertaiseen asiaan ei olisi ollut välttämättä tarpeen, mutta lukijakysymys ja vastaukset olivat niin hyviä, että ne olivat toistamisen arvoiset.
Eli esimerkiksi kysymykseen onko etukyykky hyvä liike? On! Tosin, jos vaikkapa polvissa on kulumaa, niin lantiopainotteinen takakyykky saattaa palvella paremmin.
Kannattaako leuanvetoja tehdä? Ehdottomasti! Toisaalta, jos ryhti on kuin Quasimodolla, niin olkanivelien sisäkiertäjiä ei ehkä kannata vahvistaa juuri nyt lisää.
Onko pystypunnerrus penkkipunnerrusta parempi liike? Mieli tekisi sanoa, että on, mutta ensin siihen tulla olla riittävä liikkuvuus.
Onko intervalliharjoittelu pitkäkestoista ja matalasykkeistä harjoittelua parempi? No se vähän riippuu…
Asiat ovat harvoin mustavalkoisia. Kun yksilö, tilanne ja olosuhteet otetaan mahdollisimman hyvin huomioon, niin säästytään monelta kiertotieltä ja U-käännökseltä.
Vastaa