Tässä on lyhyt ohjeistus saliympäristössä toimimisesta. En tarkoita, että juuri teillä arvon lukijoilla olisi tässä välttämättä kovasti petrattavaa, mutta jotkin asiat eivät välttämättä ole tulleet kaikilla edes mieleen ennen kuin joku niistä kertoo. Luettakoon tämä siis vaikka yleissivistykseen kuuluvaksi tiedoksi.
Kohdat lähtevät tärkeimmästä ja jatkuvat siitä vähemmän tärkeisiin – jos näin voi sanoa. Osa kohdista on suoraan painonnostosta, mutta näkisin niiden noudattamisen muidenkin harjoittelijoiden toimesta pelkästään positiivisena asiana.
1. Älä puhu toiselle kesken sarjan. Lyhyet ja ytimekkäät korjaukset, kuten ”paino kantapäillä” tai ”vedä syvään henkeä” ovat tietenkin enemmän kuin ok ja oikein käytettynä varsin hyödyllisiä. Päivän kuulumisen vaihtaminen tai hauskan youtube –videon kertaaminen on kuitenkin aivan toinen asia.
Mitä teknisempi nosto on kyseessä, sitä tärkeämpää tämä on. Sattuneesta syystä painonnostajat eivät pölise keskenään sarjojen keskellä.
2. Älä hypi, kekkuloi tai tee mitään muutakaan erikoista toisen näkökentän edessä. Tässäkin kohdassa pätee jälleen sama asia, eli mitä teknisempi nosto, sen vähemmän häiriötekijöitä tulisi olla. Leuanvetoja, kyykkyjä tai pystypunnerruksia pystyy kyllä tekemään vaikka edessä tapahtuisi jotain asiaan kuulumatonta. Entä sitten esimerkiksi painonnostoliikkeet? Unohda koko asia. Jos joku on edessäsi alle 5 metrin etäisyydellä suoraan nostolavan edessä kun olet aloittamassa nostoa, niin siitä tietää heti, että kyseisellä tai jermulla tai lyylillä ei ole mitään hajua nostojen vaativuudesta. Sama pätee myös liian lähellä olemiseen sarjan aikana. Esimerkiksi kyykkysarjan tekeminen kärsii varmasti, jos joutuu varomaan, ettei tangon pää osu liian lähellä seisovaa lapaluiden väliin.
3. Siivoa jälkesi. Melkein itsestään selvää, mutta silti toistamisen arvoista. Laita käyttämäsi välineet paikalleen ja siivoa ylimääräiset magnesiumit pois. Parhaimmillaan (tai siis pahimmillaan) sali voi näyttää avokätisimpien magnesiumin käyttäjien jälkeen leipomolta kiireisen työpäivän jälkeen – ei näin. Jätä paikka parempaan kuntoon kuin se oli tullessasi!
Kuva: http://crossfitkensington.com.au
4. Auta tai neuvo pyydettäessä. Jos joku pyytää neuvoa tai spottamaan, niin auta parhaasi kykysi mukaan.
5. Käytä samanlaisia levypainoja. Olen sen verran perfektionisti, että käytän aina tismalleen samanlaisia levyjä molemmilla puolin tankoa. Esimerkiksi kaksi kappaletta Leokon eri värisiä 20 kg levyjä ei käy, vaan etsin täysin samanlaisen parin, Näin voin olla lähes varma, että levyt ovat kohtuullisen hyvällä tarkkuudella saman painoisia. Älä lataa siis tankoon 15 kg gymstickin levyä ja toiseen päähän 15 kg Leokoa. Vaikka se ei haittaisi sinua, niin salilla on todennäköisesti joku muu, joka haluaa käyttää samanlaisia levyjä ja saatoit viedä juuri sen mahdollisuuden.
Entä eri painoisten levyjen käyttö? 10 kg levy yhdessä päässä ja kaksi 5 kg levyä toisella puolen on sama asia? Toivottavasti tästä ei edes tarvitse sanoa enempää.
Ei näin…
6. Älä vietä sarjojen välistä lepotaukoa suorituspaikalla. Melkein joka salilta löytyy pari tyyppiä, jotka viettävät täydet viiden minuutin palautusjaksonsa penkillä tai ylätaljassa istuen. Etenkin, jos salilla on ruuhkaista, niin anna myös muille mahdollisuus käyttää välineitä lepotauon aikana.
7. Älä vie bumper plateja jalkapräsiin, pohjekoneeseen yms. Jos levyt ovat lopussa, niin tässä ei ole mitään vikaa. Bumber platet ovat tarkoitettu painonnostoon. Toki esimerkiksi maastavetojen tekeminen niillä on enemmän kuin hyvä idea. Tuo kuitenkin bumper platet takaisin niille tarkoitetulle paikalle, kun olet valmis.
Hyvin bumper platejen jättäminen esimerkiksi laitteisiin on sama kuin Ladaan istuttaisi kalliit kromivanteet.
8. Älä vie painonnostotankoa penkkiin tai kyykkyräkkiin. Tällä tarkoitetaan penkkiä ja räkkejä, joissa tangon paikka ei ole pehmustettu. Painonnostotangoissa on terävä karhennus hyvästä syystä. Tangon hinkkaaminen terästä vasten kuluttaa karhennusta, mikä tekee siitä huonosti soveltuvamman sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.
9. Älä koske tankoon jaloilla. Siis mitä ihmettä? Tämä on painonnostosta peräisin oleva tapa, mutta siltikin noudattamisen arvoinen. Tangon potkiminen tai jaloilla siirtely on epäkunnioittavaa. Kevyt siirto esimerkiksi säärellä painamalla on ok, mutta sen pidemmälle ei ole syytä mennä.
10. Älä astu tangon yli. Jälleen sama juttu. Tämä kuuluu hyviin hieman perinteisimpiin käytöstapoihin. Jos lähdet lavalta pois tai aiot vaihtaa levyjä tangossa, niin kierrä jommalta kummalta sivulta.
Tässäpä nämä tällä erää, mitä tulee nopeasti mieleen. Harjoittelusta saadaan piirun verran lisää mukavuutta, kun näistä kohdista ottaa edes muutaman käyttöön.
Janne says
Hyvät ohjeet mutta 2 viimeistä kohtaa menee kyllä vähän yli, en ole koskaan moisesta kuullutkaan. Vaikuttaa samanlaiselta budohengeltä kuin kokkipuvussa kumartelevat ja senseitä toistelevat jampat harrastavat. Eikä siinä mitään jos itse haluaa moisien säännösten mukaan elää mutta eihän tollanen normaalille ihmiselle ole.