Olen saanut olla Omegawaven testikäyttäjänä viime vuoden loppupuolelta lähtien. Käytännössä olen siis käyttänyt applikaatiota ja ollut yhteydessä sen kehittäjiin ja kertonut kokemuksia ja mahdollisia parannusehdotuksia, jos niitä on tullut mieleen.
Mikä Omegawave on?
Omegawave on venäjän avaruusohjelman kehitystyön tulos, joka hyödyntää sykevariaatiota elimistön tilan kartoituksessa. Omegawave mittaa siis elimistön tilaa pääasiassa sykevariaation avulla, mutta se hyödyntää myös muuta dataa, jota erikoisvalmisteinen sykevyö pystyy poimimaan.
Omegawaven täysi Pro –malli on ollut markkinoilla jo lähes vuosikymmenen. Haittapuolena on ollut, että hintalapussa on lähes henkilöautoa vastaava lukema. Sen vuoksi se on ollut vain suurimpien seurojen ja laitosten käytettävissä.
Muutosta tähän tuli viime vuoden puolella, kun yritys siirtyi suomalaisomistukseen ja aloitti mobiiliversion kehittämisen, joka on valmis Android-käyttöjärjestelmälle toimiville älypuhelimille. Nopealla 2min mittauksella saa siis hyvän kuvan elimistön tilasta ja harjoittelua voi säätää sen mukaan. Sen lisäksi harjoituksen vaikutusta elimistöön voi tarkkailla tekemällä mittauksen ennen ja jälkeen harjoituksen.
Olen kirjoittanut Omegawavesta jutun seuraavaan Probodyyn. Check it out…
Kokemukset tähän asti
Ensinnä sanottakoon, että pidän Omegawavesta paljon. Se on toistaiseksi paras objektiivinen mittari, jonka avulla voi kartoittaa elimistön sen hetkistä tilaa. Idioottivarma se ei ole, sillä nykyinen mobiiliversio ei mittaa esimerkiksi keskushermoston tilaa. Lähes tulkoon henkilöauton verran maksava Pro -versio on sen sijaan kenties parasta, mitä tällä hetkellä elimistön tilan kartoittamiseen liittyen on olemassa. Ei siitä kuitenkaan sen enempää, sillä se on jo toisen blogipostauksen tai kokonaisen sarjan aihe.
24.2.2013
Omegawave oli näyttänyt pidemmän aikaa aamulla suoritetuissa mittauksissa vihreää. Päivän statukset olivat olleet tyyliä ”Excellent” tai ”Very good”. Iltapäivällä oli sopivasti vapaa-aikaa ja kahvikupillisen jälkeen tuli mieleen, että voisi lähteä tekemään täysin eri tyyppistä treeniä, mitä ei ole ennen tullut kokeiltua. Ideana oli saada paljon volyymia, mutta pitää intensiteetti edes jossakin määrin korkealla. Vastaus oli GVT, pidemmältä nimeltää German volume training, joka koostuu 10×10 sarja-toisto-yhdistelmästä. Liikkeinä ei ollut enempää eikä vähempään kuin takakyykky ja RDL, eli romanialainen maastaveto. Treeni kulki seuraavasti:
A1: Takakyykky 10×10 110kg, 90s lepo
A2: RDL 10×10 115kg, 90s lepo
B1: Dragon flag 2×12
GVT oli mielenkiintoinen kokemus. Valitsin painon molemmissa hieman alakanttiin, sillä odotin jatkuvasti, että seinä tulee vastaan. Niin ei kuitenkaan käynyt. Monet sanovat, että treeni helpottaa selvästi 7. tai 8. sarjan paikkeilla. Omalla kohdalla tiukin sarja oli viimeinen. Siinä yksi merkki lisää, että aloitin hieman liian kevyellä painolla. Parempi kuitenkin näin päin kuin erehtyä toiseen suuntaan.
Alla olevista kuvista näkee hyvin elimistön valmiuden vaihtelun treeniin. Sunnuntaina status on yksinkertaisesti ”Good”. Treenin jälkeen seuraavana päivänä punainen teksti, jossa lukee ”Insufficient” on lähes itsensä selittävä. Samalla Recovery pattern ja adaptive reserves arvot ovat ottaneet selvän sukelluksen. Kaikki on kuitenkin palautunut normaaliksi vuorokauden kuluttua.
Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat Omegawaven mittaukset ennen harjoitusta ja kaksi jälkimmäistä sen jälkeen.
Onko Omegawave välttämätön? Ei varmastikaan. Mutta en toisaalta haluaisi ollaa missään nimessä ilman sitä, kun siihen on nyt tottunut. Maailmanluokan urheilijoita ja uskomattomia suorituksia tehty jo ennen sen keksimistä. Insinööriluonteena tykkään kuitenkin saada asioita arvotettua mahdollisimman objektiivisesti. Siinä Omegawave loistaa ja toimii hyvin kehon kuuntelun tukena.