Linkitin eilen Facebookin puolelle juuri T-Nationissa ilmestyneen erinomaisen Mark Rippetoen artikkelin kyykystä. Luettuani jutun vielä toiseen kertaan ajattelin, että ehkä on hyödyllistä, jos lisään muutamia omia ajatuksia ja havaintoja siihen liittyen.
Poikkeuksellisesti tämä juttu tulee tehtyä tavallista tiiviimmässä muodossa ranskalaisin viivoin.
- Rippetoen artikkelissa kuvailtu kyykky on vain yksi kyykyn variaatio, eli lantiopainotteinen takakyykky. Kyykkyjen tekemistä ei tarvitse tai treeniuran edes kannata rajoittaa vain tähän tai yhteen variaatioon.
- Täydellä liikeradalla tehty polvipainotteinen kyykky, esim. etukyykky tai high bar takakyykky, käyttävät suurempaa liikerataa. Eli lantio on ala-asennossa matalammalla ja polvissa on suurempi koukistus. Tämä on hyvä huomioida, jos liikkuvuuden kehittäminen on yksi tavoitteista.
- Rippetoen kuvailemalla lantiopainotteisella kyykyllä saa opettelun jälkeen liikutettua enemmän kiloja. Tästä ei ole juurikaan epäilystä, koska anatomian ja fysiikan tietämys puhuvat tämän vaihtoehdon puolesta. Se ei tarkoita etteikö täydellä liikeradalla tehdyllä high bar takakyykyllä, tai ns. olympiakyykyllä, voisi liikuttaa paljon painoa.
- Käytetty kyykyn tyyppi riippuu tarpeesta ja muusta harjoitusohjelman sisällöstä. Jos etupuoli (etureidet ja kumppanit) ovat vahvistuneet liiallisesti esimerkiksi urheiluharrastuksen harjoittelun johdosta, niin ehkä myös kyykyt on hyödyllistä painottaa takaketjulle.
- Maastaveto, hyvää huomenta, etuheilautus ja RDL ovat kaikki erinomaisia liikkeitä takaketjulle, joten ainakin yhden kyykkytreenin tekeminen viikossa polvinivelpainotteisena vaikkapa etukyykkynä on ehkäpä jopa mainio idea.
- Rippetoe on täysin oikeassa, että selän linjan laskeminen kohti vaakatasoa on asia, mitä vierastetaan usein. Onko se jokseenkin synnynnäinen vaisto tai jäänyt mieleen vanhasta neuvosta, että selällä ei saa nostaa? Vaikea sanoa. Joka tapauksessa selän linjaa voi ja pitää laskea tietyissä nostoissa kohti vaakatasoa, kunhan se säilyttää neutraalin linjan.
- Hyvässä kyykyssä lantion ja hartioiden tulisi liikkua koko ajan samaa tahtia niin lasku- kuin nousuvaiheessa.
- Suosin treeniuran alussa aloittamista polvipainotteisella kyykyllä. Ensimmäiseksi lähdetään liikkeelle maljakyykystä ja siitä edetään etukyykkyyn. Sen jälkeen valinta on vapaa ja kyykkyä voi viedä mihin suuntaan haluaa.
Kuva: Catalystathletics.com
Vastaa