Aihetta käsittelevän artikkelin ensimmäisessä osassa käytiin läpi hieman levytankojen anatomiaa. Tangoilla on siis eroja vaikka eri tankotyypeissä ei menty standardia 20 kg miesten tankoa pidemmälle. Tähän asti on siis ainakin opittu, että mitä eroa on painonnosto- ja voimanostotangolla sekä miten tangon jousto ja laakerointi vaikuttavat käyttöön.
Tässä osassa kerron kokemuksia tangoista, joiden käytöstä on kertynyt hieman kokemusta.
Ehdokkaat
Testipenkissä olivat suomalaisen Leoko painonnostotanko ja yhdysvaltalainen Roguen Ohio Bar.
Leoko (jep, nettisivuille voisi tehdä ehkä päivityskierroksen) on perinteikäs suomalainen valmistaja, joka onkin varustanut lukemattomat kunnalliset ja yksityiset salit meillä kotimaassa. Varmaan jokaisesta kaupungista ja kylästä löytää salin tai pari, jossa on vähintään pari tai useampi Leokon valmistamia levyjä tai tankoja. Painonnostotankoa myydään nimikkeellä ”DL virallinen herkästi pyörivä painonnostanko”.
Karhennus on tangossa hyvä, eli otteen ei pitäisi pettää ainakaan sen vuoksi ja se ei ole niin karhea, että irronneita känsänpaloja joutuisi jatkuvasti lakaisemaan sivuun nostolavalta. Joustoa on juuri sopivasti ja tanko on nimensä veroinen, sillä kaulukset pyörivät todellakin herkästi.
Omaa kappalettani en ole harjoitustilan akustiikasta johtuen pudotellut kovin paljoa. Kun tähän vielä yhdistää, että tempauksessa ja työnnössä käytössä olevat raudat ovat luokkaa mikkihiiri, niin ei voida puhua mistään pitkän ajan kestotestistä. Kuitenkin tähän asti tanko on toiminut ilman moitteen sijaa. Jos ja kun ongelmia tulee, niin tangon korjaus onnistuu valmistajalla, mikä ei ole välttämättä muiden valmistajien kohdalla mahdollista tai ainakaan välttämättä edullista.
Tangon hinta on magneettilukoilla varustettuna 725 €. Iso kasa Euroopan yhteisvaluuttaa, mutta jos harjoittelu sisältää painonnostoliikkeitä ja niiden johdannaisia, niin se on panostuksen arvoinen. Miksi lähteä merta edemmäksi kalaan, kun Suomesta löytyy näin hyvää osaamista?
Rogue Ohio Barin hankinnan takana oli tarve ns. yleistangolle. Siis sellaiselle, millä onnistuvat kyykyt, vedot, jullet ja muut perusliikkeet. Kaikki alkoi lupaavasti, kun tanko toimitettiin kotiovelle muistaakseni kolmessa arkipäivässä. Eli toimituksen hitaudesta ei voi ainakaan antaa moitteita. Tangossa oli vielä kiinni lappu, jossa oli tangon kasauksen tehneen työntekijä signeeraus. Pieni juttu, mutta allekirjoittanut ainakin arvostaa näitä pieniä yksityiskohtia.
Karhennus on samaa tasoa kuin Leokossa. Ohio Bar on edellisessä kirjoituksessa mainittu dual marked bar, eli karhennuksesta löytyvät merkinnät niin voima- kuin painonnostoon. Keskikarhennus tosin puuttuu, mitä pidän hieman erikoisena. Se kun auttaa tangon tarkan keskipisteen löytämisessä vaikkapa maastavedon setupissa. Lisäksi en oikein keksi hyötyjä, että mitä sen pois jättämisellä saavutetaan. Kyllä ilmankin voi elää ja kohtuullisen hyvinkin, mutta valitsisin silti vaihtoehdon keskikarhennuksen kanssa, jos se optio ko. tangolla olisi. Tangon pintakäsittelyksi ilmoitetaan valmistajan sivuilla black zinc, eli kyseessä on jonkinlainen sinkitys, joka tekee tangon samalla mustan väriseksi. Ihan kivan näköinen ilmestys noin yleensä. Pinnoite ei ole kuitenkaan mikään pomminkestävä ja siihen saa naarmuja ja kulumia, jos tankoa käyttää teräksistä räkkiä vasten.
Onko tangolla heikkoja kohtia? Kyllä. Käytetty liukulaakerointi on yllättävän tahmea, kun tankoon on ladattu levy tai kaksi per puoli. Tyhjänä kaulukset pyörivät hienosti. Jostakin syystä ladatulla tangolla alkukitka on kuitenkin kova, eli levyt lähtevät pyörimään usein kauluksen ympärillä ennen kuin kaulus itse tangon ympärillä, jossa laakerointi on. Tätä tapahtuu toisinaan niin kyykyissä kuin julleissakin. Se on merkki siitä, että liikerata ei ole tasan tarkkaan pystysuora ja vika voi olla osaksi nostajassa – mikä on muuten enemmän kuin mahdollista… Kunhan kaulukset lähtevät liikkeelle, niin sen jälkeen ne pyörivät kyllä hyvin, mutta kuten sanottu, niin alun kitka on yllättävän suuri. Esimerkiksi maastavedoissa, souduissa ja penkkipunnerruksessa tällä ei ole väliä tuon taivaallista. Painonnostoliikkeitä en kuitenkaan tällä tangolla mielelläni tee, sillä se tuntuu menevän nopeasti vapaapainin puolelle.
Toinen mainittava seikka on kauluksien pinnanlaatu. Niissä on sorvauksen jäljiltä selvät urat, jotka näkee ja tuntee selvästi. Asia on suurimmaksi osaksi kosmeettinen, mutta kuitenkin epäpuhtaudet tarttuvat tällaiseen pintaan huomattavan helposti.
Hintaa tangolla on kotiin kuljetettuna jokusen kympin alle 400 €. Kun ottaa huomioon, että tangolla on elinikäinen takuu ja toisaalta parit mielestäni moitteen arvoiset kohdat, niin pisteitä voisi antaa ehkä 7,5-8/10. Hinta on siis enemmän kun kohdillaan kun ottaa huomioon, että tanko on vielä valmistettu Yhdysvalloissa eikä se ole halpa kiinatuote. Laakeroinnilta toivoisi silti enemmän ja kaulukset olisi voitu vetää vielä kerran läpi sorvissa vähän maltillisemmalla syötöllä. Voi toki olla, että olen onnekkaasti saanut maanantaikappaleen omakseni. Tämä on kuitenkin spekulointia, sillä en ole päässyt tekemään vertailevaa tutkimusta, kun en ole käyttänyt vastaavia tankoja muualla.
Ostaisinko toisen Ohio Barin näiden kokemusten jälkeen? Jos perustangolle on tarvetta, niin mahdollisesti kyllä. Silti kartoittaisin kuitenkin ennen vielä muuta tarjontaa.
Vastaa