Butt wink on osuva englanninkielinen termi lannerangan pyöristymiselle kyykyn ala-asennossa tai sitä lähestyttäessä. Tässä tekstissä käsitellään ilmiön syitä, onko se haitallinen ja miten siitä pääsee mahdollisesti eroon.
Taustaa ja nippelitietoa
Ensinnäkin selkä kestää huomattavia voimia, kunhan se säilyttää vain neutraalin asentonsa kuorman alla. Käytännössä se tarkoittaa lannerangan, eli alaselän, alueella pientä kurvia eteenpäin (lordoosi) ja rintarangan kohdalla päinvastaisen suuntaista kaarta (kyfoosi). Selkäranka on siis luonnostaan S-kirjaimen mallinen. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että selän ”suorana” pitäminen noston aikana on tarkkaan ottaen väärä neuvo. Neutraali olisi korrektimpi muoto. Käyttäköön kukin mitä haluaa, kunhan viesti menee perille ja tekniikka pysyy hyvänä tai mielellään jopa paranee. Itse käytän molempia henkilöstä ja tapauksesta riippuen.
Sanottakoon vielä erikseen, että maailmanlaajuisesti arvostettu ja tunnistettu selkäspesialisti Stuart McGill on sanonut, että noston voi tehdä kohtuullisen turvallisesti myös pyöreällä selällä, kunhan fleksio ei kasva noston aikana! Tästä voi käyttää esimerkkinä voimamieskisoissa lajina olevaa atlas-kiveä. Pyöreällä selällä nostamista ja harjoittelua ei voi kuitenkaan suositella lähtökohtaisesti kenellekään, ellei oikeasti tiedä mitä tekee ja kyseistä taitoa tarvitsee lajisuorituksessa.
Yritä nostaa tällainen kaveri suoralla selällä. Helpommin sanottu kuin tehty.
Kuten luvun alussa sanottiin, niin selkä kestää suurta kompressio- ja leikkausvoimaa, kunhan sen asento pysyy muuttumattomana – ja mielellään neutraalissa linjassa. Kun noston ja kuormituksen aikana tapahtuu fleksiota, niin tapahtuu ikäviä juttuja. Tässä avaa oven välilevyn pullistumille ja muille ikäville selkävaivoille.
Entä usein kyykyn ala-asennossa nähtävä butt wink? Onko se vaarallinen ja miksi se tapahtuu?
Lyhyt pala anatomiaa
Alaselän eli lannerangan asentoa ja käyttäytymistä ei voi erottaa siitä, että mitä lantiossa tapahtuu, koska ne ovat kiinteästi toisissaan kiinni (ja hyvä niin!) Lantiota voisi ajatella kuin isona maljana. Päällipuolella on selkäranka ja alapuolella ovat lonkat. Lantio voi olla joko neutraalissa asennossa, jolloin maljan etu- ja takareuna ovat vaakatasossa. Vastaavasti se voi kallistua eteen tai taaksepäin. Maljavertausta jatkaaksemme eteenpäin kallistuessa etupuolelta läikkyisi vettä yli, jos malja olisi täynnä.
Noston aikana lantio haluttaisiin säilyttää neutraalissa asennossa, jolloin myös lannerangalla olisi mahdollisimman hyvät edellytykset säilyttää sama asento. Lantion enemmän ja vähemmän krooniset virheasennot ovat kuitenkin jatkuvasti yleistymään päin, joten tämä on helpommin sanottu kuin tehty.
Kuva: Wikipedia.com
Butt wink tapahtuu, kun lantion asennon hallinta menetetään kyykyn aikana. Suurin osa laskuosuudesta saadaan toteutettua vihrein valoin, eli lantio ja lanneranka säilyttävät neutraalin asentonsa. Kuitenkin ala-asentoa lähestyttäessä kontrolli katoaa, lantio kallistuu taakse ja lanneranka pyöristyy.
Kuva: Santabarbarastrength.com
Miksi?
Mikä aiheuttaa lannerangan pyöristymisen? Syitä voi olla monia:
- Lantion rakenne
- Nilkkojen liikkuvuus
- Kireät takareidet
- Kyykyn tekniikka
- Jne…
Yksi yleinen syy on kireät takareidet. Lantion asentoa voi ajatella ikään kuin köyden vetona. Yläpuolella selän ojentamisesta vastaavat lihakset vetävät lantiota ja alapuolella vastaavasti takareidet. Se kumpi vetää kovempaa päättää lantion asennon. Jos takareidet voittavat kilvan, niin lantio kallistuu taaksepäin, jolloin lanneranka pyöristyy ja butt wink on valmis.
Toinen tässä kohtaa mainitsemisen arvoinen ja vähintään yhtä yleinen syy on kyykyn tekemisen taidon puute. Tietotekniikan termein voidaan sanoa, että softaa ei ole olemassa kyykyn tekemiseen, siitä puuttuu paloja tai se on muuten virheellinen. Kuten aikaisemmassa artikkelissa sanoin, niin kyykky on taito siinä missä muutkin. Use it or lose it…
Missä ilmiö tapahtuu on yksilöllistä ja riippuu kaikista em. tekijöistä. Joillakin se voi ilmetä jo ennen kuin lantio on polvien alapuolella, toisilla se voi tapahtua puolestaan vasta kun takapuoli hipoo lattiaa.
Kuinka paljon on liikaa?
Tähän ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Kuinka suuri pyöristyminen/liike on liikaa ja siten myös vaarallinen? Ehdottomasti paras tapa kysyä palautetta asiansa osaavalta valmentajalta tai vaikka itseä kokeneemmalta treenaajalta. Näin netin kautta saa myös kätevästi palautetta, kunhan laittaa suorituksestaan videon esille. Mieti kuitenkin jälleen kerran, että ketä kuuntelet.
Hyvä valmentaja pystyy sanomaan jo 1-2 toiston jälkeen, että onko tekniikka kunnossa vai tarvitseeko palata piirustuspöydän ääreen. Varauksella sanoen pieni lantion pyörähtäminen ja liike lannerangassa ei ole välttämättä vahingollista. Kuitenkin ammattilaisen mielipidettä kannattaa edelleen kuunnella.
Tässä on kohtuullisen hyvä esimerkki, pienestä lannerangan liikkeestä aivan kyykyn ala-asennossa. Liike on kuitenkin niin pieni, että tästä on itse huolestuisi. Tekniikkaa voi saada kuitenkin vielä mahdollisesti nykyisestä paremmaksi.
Seuraavassa osassa käydään läpi keinoja butt winkin korjaamiseen.