Tähän aihepiiriin voisi upottaa kirjaimellisesti kirjasarjan verran sanoja, mutta pidetään homma lyhyenä ja tiiviinä – short and sweet, kuten lontooksi sanotaan. Harjoitteluun asennoituminen ja tietyn kunnianhimoisen, mutta realistisen itseluottamuksen omaaminen ovat avaimia kehitykseen. Toki nostotekniikat tulee osata vähintään kohtuullisella tasolla, harjoitusohjelman tulee täyttää tietyt kriteerit ja sitä rataa. Kun nämä yksinkertaiset asiat ovat kunnossa, asennoituminen ja itseluottamus vievät pitkälle.
Englanninkielessä näille kahdelle sanalle on ikään kuin yhteinen sana, self-efficacy. Suomennos sanalle on minäpystyvyys, joka kuulostaa ainakin jo omaan korvaan hieman kapulakieleltä. Tästä syystä se ei päätynyt otsikkoon asti.
Minäpystyvyys käytännössä
Käytännössä minäpystyvyys tarkoittaa sopivaa kunnianhimoa ja tavoitteiden asettamista. ”100 kiloa kuulostaa kyllä paljolta, ei sellaisiin painoihin ole asiaa koskea” -ajattelusta haluttaisiin päästä heti ensimmäisenä eroon. Toki 100 kg voi olla oikeasti kyseessä olevasta liikkeestä ja yksilöstä riippuen paljon. Kuitenkin esimerkiksi normaalipainoiselle miespuoliselle henkilölle, se ei pitäisi olla esimerkiksi ”kolmessa kovassa” (kyykky, penkki, maastaveto) kaksinen asia.
Tätä itsensä vähättelyä ja omien kykyjen sekä ennen kaikkea potentiaalin aliarvioimista tapaa mahdollisesti hieman enemmän naisilla. Tämä on vain ajan saatossa esiin tullut huomio ja siitä ei kannata vetää hernettä nokkaan. Etenkin kiloihin ja lukuihin takertuminen on asia, joka voi jarruttaa tekemistä turhaan. 20, 30 tai vaikkapa 80 kg kuulostaa jonkun mielestä suurelta painolta. Yksinkertainen korjaus tähän ”vaivaan” on tehdä harjoittelua painolla, joka on haastava, mutta ei vaikea ja jättää numeroiden tuijottamisen hetkeksi kokonaan pois. Kun toistoja tai pieniä 1,25-2,5 kg levyjä (taaskaan kiloihin takertumatta) saa lisättyä viikkojen ja kuukausien edetessä, se on merkki kehityksestä.
Kahvakuulien puolella usean muun seikan lisäksi kisamalliset kahvakuulat ovat siitä hyviä, että jokainen kuula on painosta riippumatta saman kokoinen. Näin kuulan suurempi koko ei aiheuta epäröintiä raskaampaan kuulakokoon siirryttäessä.
Charlie Weingroff on sanonut erinomaisen hyvin, että hän käyttää heikoimmillakin (mutta terveillä) asiakkaillaan maastavedon opettamisessa vähintään 20 kg painosta kahvakuulaa. Kun ohjaus on korkeatasoista, riittävä vastus jopa helpottaa oikean tekniikan oppimista. Painoja ei pidä pelätä, mutta niitä tulee kunnioittaa.
Mr. Weingroff – Kuva: http://rtsct.com/
Todennäköisyys on puolellasi
Edellisessä luvussa mainittiin lyhyesti potentiaali. Harjoittelusta puhuttaessa sitä voidaan laajentaa käsitteenä vielä hienolla etuliitteellä muotoon geneettinen potentiaali. Tämä tarkoittaa perimän mahdollistamaa eri ominaisuuksien korkeinta mahdollista tasoa. Toisilla se on erittäin korkea, joillakin matala, mutta suurin osa meistä on jossakin sillä välillä. Tässä kohtaa avuksi voidaan ottaa tilastotieteistä tuttu normaalikäyrä. Ääripäihin (todella korkea tai matala geneettinen potentiaali) sijoittumisen todennäköisyys on pieni. Sen vuoksi esimerkiksi Olympialaisissa kilpailevat vain harvat ja valitut. Toisaalta ”aivan toivottomia” tapauksiakin on todennäköisesti aivan yhtä vähän.
Normaalijakauma ei ole aukoton ja se on myös riippuvainen asiayhteydestä (lisää tästä voi lukea mm. Nassim Talebin Anti-fragile -kirjasta). Uskaltaisin kuitenkin olettaa, että perimä ja sen sallima geneettinen potentiaali noudattelisi normaalijakaumaa ainakin jossakin määrin. Vaikka genetiikkalotossa alustaksi ei ole todennäköisesti sattunut Ferraria, niin toisaalta se ei ole myöskään puupyöräinen hevoskärry.
Tärkein seikka tästä tekstistä muistettavaksi on kenties, että osa ihmisistä aliarvioi kykynsä ja potentiaalinsa. Ihminen on sitkas pirulainen ja kykenee uskomattomiin asioihin, kun harjoittelu, palautuminen ja muut osa-alueet ovat kunnossa. Tekemisen tulee totta kai olla myös säännöllistä ja sopivan analyyttistä. Perimä määrittää reunaehdot, mutta toiminta merkitsee vieläkin enemmän. Ja tässä kohtaa minäpystyvyys tulee peliin mukaan.
Vastaa