Vuodenvaihde on jälleen käsillä. Uusi vuosi ja uudet kujeet sekä sitä rataa. Vuoden lopussa on ollut tapana listailla tapahtuneita asioita ja ennen kaikkea, että mitä vuodesta on jäänyt käteen. Alla on enemmän tai vähemmän sekalaista listaa kuluneen vuoden aikana tapahtuneista tai muuten merkityksellisistä asioista.
Yleistä
PT-Akatemia starttasi 2016 vuoden alussa vauhdikkaasti ja kirjoittamishetkellä 1/2016 on valmistunut ja soveltamassa oppimiaan taitojaan ”kentällä”. Koulutusviikonloput ovat aina mahtavia tapahtumia ja kurssilaisten kanssa nousee poikkeuksetta hyvää keskustelua. Mikä parasta, oppiminen tapahtuu molempiin suuntiin eli joka viikonlopulta on jäänyt jotakin myös tänne suunnalle. PTA jatkaa entistä suuremmalla vaihteella vuodelle 2017!
Ps. Jos kiinnostuit liikunta-alan koulutuksesta, 14-15.1.2017 alkavalla kurssilla on vielä tilaa!
Podcast starttasi kesällä pienenä sivuprojektina ”katsotaan mitä tapahtuu” -idealla. Nämä juttutuokiot ovat olleet poikkeuksetta mukavia ja ennen kaikkea opettavaisia. Kaikeksi yllätykseksi jaksoja on kertynyt tähän mennessä jo 12 episodin verran! Kuuntelukertojen perusteella suosituimmat jaksot ovat olleet tähän mennessä:
Podcastin pitäminen jatkuu ensi vuonna uusien – ja varmasti myös kertaalleen mukana olleiden – vieraiden voimalla. Lisäksi hommaa on tarkoitus viedä ainakin piirun verran ammattimaisempaan suuntaan laittamalla muun muassa iTunes-feed kuntoon. Lisäksi Podcastille on keksitty myös viimein nimi (ehkä jo korkea aikakin?). Näistä kaikista lisää myöhemmin.
Suuri Suomalainen Pyöräkirja. Vuoden 2015 syksy ja seuraavan vuoden talvi menivät hieman tavallista tiiviimmin näppäimistöä naputellessa. Tuloksena oli esikoiskirjailija-status ja keväällä 2016 julkaistu kirja. Kyseessä oli pyöräilyn yleisteos mutta myös harjoittelua ja kehon toimintaa sivutaan pintaraapaisua syvemmältä. Kirjoitusprojekti oli haastava mutta samalla myös antoisa. Paljon se otti ja paljon se antoi. Ei tule varmasti jäämään viimeiseksi ja ideoita on jo jatkoa varten runsaasti.
Harjoittelu
Kuten arvata saattaa, treenipuolella on tapahtunut myös muutoksia, kehitystä ja niin sanotun treenifilosofian jalostumista. Alla on listattuna joitakin oivalluksia, tärkeitä pointteja tai muuten mainitsemisen arvoisia asioita.
”Huiput ovat parempia perusteissa.” Tämä pätee oikeastaan kaikkiin harjoittelun osa-alueisiin ja sitä on vaikea painottaa liiaksi. Periaate pätee niin liikevalintoihin, liiketekniikkaan kuin kaikkiin harjoittelussa käytettäviin muuttujiin. Jos esimerkiksi pystypunnerruksessa, maastavedossa ja kyykyssä ei pysty liikuttamaan kohtuullisia kuormia, kikkailuille esimerkiksi liikevalintojen tai suoranaisten tehokeinojen suhteen ei ole tarvetta – se voi olla jopa enemmän haitaksi.
Liikevalintojen vaihtelu on parhaimmillaan erittäin tehokasta ärsykevaihtelua. Atleettinen Partasuu Tuomas Rytkönen toi tämän hyvin ilmi taannoisessa podcastissa ja saman teki myös Heikki Marin. Suosin pääliikkeiden pitämistä vakiona riittävän pitkän aikaa, jotta muuttujien määrä saadaan minimoitua. Miten kehitys bulgarialaisessa askelkyykyssä korreloi esimerkiksi etukyykyn kanssa? Joissakin tapauksissa mahdollisesti hyvin tai ei ehkä laisinkaan. Liikevalintojen suunnitelmallisella vaihtelulla saadaan kuitenkin parhaimmillaan aikaan paljon kaivattua ärsykevaihtelua, voidaan ehkäistä mahdollisia ylirasitusvammoja ja saada muutenkin monipuolisempi ”liikepankki”.
Kokonaiskuormituksen hallitseminen. Kokonaiskuormitusta on helppo lisätä, usein jopa liiankin helppo. Treeni on vain yksi palanen isossa palapelissä ja se on siitä mukava, että siihen voi vaikuttaa itse hyvinkin tarkkaan. Kuitenkin yhtälön toisella puolen olevat palapelit, jotka vaikuttavat palautumiseen ovat haastavampia. Mainittavimpia näistä ovat uni ja jonkinasteinen stressinhallinta. Kaikki eivät välttämättä tarvitse jälkimmäistä, mutta hyvää ja riittävää unta tarvitsevat kaikki. Näiden tärkeyden huomaakin yleensä vasta kun tällä alueella alkaa olemaan ongelmia. Jos uniasiat kiinnostavat tai epäilet, että sillä saralla on kehittämistä, tsekkaa Hanski & Jaska Shown Henri Tuomilehdon haastattelu!
Painonnosto on parhaimmillaan jopa mahtava oheisharjoittelumuoto mutta on syytä myös muistaa, että se on oma urheilulajinsa. Jokaiseen lajiin liittyy omat fyysiset ja tekniset vaatimuksensa ja painonnostossa ne eivät ole suinkaan vähäiset. Jos valmiudet ja osaaminen ovat olemassa, painonnostolla voi olla merkittävä rooli urheilijan ja kuntoilijan harjoittelussa. Jos näin taas ei ole, kehittääkö tempauksen tekeminen muutamalla kymmenellä kilolla esimerkiksi voimaominaisuuksia? Ehkä, ehkä ei. Enemmän kallistuisin kuitenkin jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalle tai ainakaan tempaus ei olisi tässä tilanteessa optimivaihtoehto.
Painonnostoliikkeet ja niiden johdannaiset ovat yksi hyvä työkalu pakissa, mutta eivät kuitenkaan ainoa. Painonnostovalmentaja antaa hyvän katsauksen tähän tuoreessa Hammer Median Podcastissa.
Kirjat
Vuosi 2016 oli tarkoituksella niin sanottu kirjavuosi. Toisin sanoen pyrin lukemaan mahdollisimman paljon mutta kuitenkin niin, että siitä nauttii ja asiasta jää oikeasti jotakin myös mieleen, mikä on edellytys käytännön sovelluksille. Pyrin varmistamaan tämän tekemällä suurimmasta osasta luetuista kirjoista muistiinpanoja. Tämä osoittautui hyväksi rutiiniksi, jonka aion säilyttää myös jatkossa.
Kaiken kaikkiaan 1.1.2016 ja 31.12.2016 välisenä aikana luin tasan 70 kirjaa, mukaan lukien muutama audio-formaatissa kuunneltu äänikirja. Kaikki teokset eivät olleet treeniin ja/tai fysiologiaan liittyviä vaan mukana oli myös muita aihepiirejä kuten markkinointia, psykologiaa, elämänkertoja jne. Ja mahtuipa mukaan myös filosofiaa ja fiktiotakin! Paremmuusjärjestyksen ja tiukan rankingin tekemisen sijasta alla on listattuna muutama erityisen hyvin mieleen jäänyt teos.
Daniel E. Liebermann – The Story of the Human Body
Laura Hillenbrand – Unbroken
Dugan Macdougall, Digby Sale – The Physiology of High Performance Training
Ville Haapasalo – Et kuitenkaan usko
John J. Ratey, Eric Hagerman – Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain
Eric Helms – Muscle and Strength Pyramid: Nutrition
Eric Helms – Muscle and Strength Pyramid: Training
Matt Foreman – Bones of Iron
Sam Harris – Lying
Nick Bostrom – Superintelligence
Reed Albergotti – Wheelmen
Richard P. Feynman – The Pleasure of Finding Things Out
Ryan Holiday – The Obstacle is the Way
Sebastian Junger – Tribe: On homecoming and Belonging
Jocko Willink – Extreme Ownership
Vladimir Issurin – Building the Modern Athlete
David Hoff – The Tao of Pooh
Jos ei ole löytänyt vielä lukemisen iloa voi ehkä kysyä, että miksi lukea näinkin paljon (tai vähän, riippuu keneltä kysytään)? Tähän saa mielestäni hyvän vastauksen niinkin yllättävältä taholta kuin Motorheadin edesmenneeltä laulajalta Lemmy Kilmisteriltä:
“People don’t read any more. It’s a sad state of affairs. Reading’s the only thing that allows
you to use your imagination. When you watch films it’s someone else’s vision, isn’t it?”
Nostamisen arvoisia linkkejä
Mietin hyvän tovin, että mitkä olisivat erityisen maininnan arvoisia linkkejä, artikkeleja tai kirjoituksia. Tämä on ikävä kyllä vähintäänkin haastava tehdä millään tapaa lähellekään objektiivisesti jo pelkästään recency bias -ilmiön johdosta. Se tarkoittaa, että annamme tyypillisesti suhteettoman paljon painoarvoa lähimenneisyydessä ilmenneille asioille yksinkertaisesti siksi, että ne ovat paremmin muistissa.
Alla kuitenkin muutamia linkkejä, joista löytyy takuuvarmasti hyvää asiaa!
Optimalperformance.fi – Joni Jaakkola
Koulutukset ja opiskelu
Vaikka kulunut vuosi oli oppimisen kannalta jälleen varsin hedelmällinen, varsinaisia seminaari- ja koulutusviikonloppuja tuli harmillisen vähän. Tämä on asia, johon tulee muutosta tulevana vuonna. Alla kuitenkin muutamia poimintoja menneeltä vuodelta.
Suomen Painonnostoliiton pitämän PNOK2 pidettiin Helsingissä joulukuun alussa OP Centerillä. Osaksi tuttua asiaa mutta toisaalta myös uusia tärkeitä oivalluksia tarttui matkaan! Tosin muuta ei sopinut odottakaan, koska puikoissa oli myös PT-Akatemiasta tuttu kouluttaja Kimmo Kuukasjärvi.
Kinstretch-ohjaajakoulutus otti paikkansa keväällä Austinissa Teksasin osavaltiossa Onnit Academylla. Koulutusta voi pitää joka kantilta erinomaisena! Tästä kertoo muun muassa seikka, että siitä on jäänyt elementtejä ja periaatteita päivittäiseen tekemiseen asti, mikä ei ole suinkaan aina selviö.
What Is Kinstretch from Andreo Spina on Vimeo.
Athletican Parempi liikkuja -koulutus oli erinomainen kokonaisuus, joka yhdisti montaa eri aihepiiriä ja eri alojen erikoisosaajia. Erityisen mielenkiintoinen oli Mikko Rinnevuoren taitoharjoittelua koskeva osuus. Samaiselta herralta ilmestyi juuri Käsinseisonnan perusteet -kirja, joka on tsekkaamisen arvoinen, jos aihepiiri kiinnostaa.
BIoforce Certified Conditioning Coach on mm. UFC-ammattilaisten valmentamisesta tunnetun Joel Jamiesonin tekemä kestävyysharjoittelua käsittelevä verkkokurssikokonaisuus. Tämän vuoden joululomasta tulikin lukuloma, sillä kurssi käsitti yhteensä 55 videoluentoa, jotka päättyivät 50 kysymyksen verkkotenttiin. Erinomainen ja antoisa kokonaisuus, joka täytti muutaman ”aukon” palapelissä, joita on tullut pohdittua hyvän aikaa. Opittuja asioita tulee vietyä takuuvarmasti omien treenien lisäksi myös valmennustyöhön. Alkukeväälle on suunnitteilla myös verkkokurssi, jossa hyödynnetään osaksi tämän kurssikokonaisuuden oppeja.
Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä ovat avoimen yliopiston puolella aloitetut urheiluravitsemuksen opinnit. Tähän mennessä käydyllä Urheiluravitsemuksen perusteet -kurssilla tuli hyvää kertausta perusasioista, mutta yhtä lailla myös uutta tietoa. Kurssin pitäjä Jaakko Mursu onnistui tuomaan hyvin käytäntöä mukaan tosielämästä poimituilla esimerkeillä. Vuodelle 2017 opiskelut jatkuvat urheiluravitsemuksen erityiskysymyksillä.
Vastaa