Otsikko ei liity 5×5 sarja- ja toistoyhdistelmään, vaan tarkoittaa yksinkertaisesti Top5-listaa viideltä eri osa-alueelta. Vuoden asioita ei pysty tekstiksi tiivistämään, joten en ala edes yrittämään. Tällä pääsee kuitenkin alkuun.
5 blogia
Nämä eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan lähinnä viisi ensimmäistä sivua, jotka tulivat mieleen.
Fanitan Dan Johnia paljon. Asiat, joita hän esittää ovat ymmärrettäviä, käytännöllisiä ja joskus jopa melkein itsestään selviä. ”Miksen ennen ajatellut tuota? Totta kai se menee niin!” Silti harva keksii tai tekee niitä ilman neuvomista! Lisäksi hän on yksi parhaimpia tietämiäni kirjoittajia. Artikkeleita ja kirjoja lukiessa tulee usein naurettua ääneen melkein joka sivulla.
Barbellmedicine.com on lääkäriksi opiskelevan voimanostaja Jordan Feigenbaumin sivusto. Hänen pääalansa on ravinto ja kaikki siihen liittyvät asiat, mutta myös treenipuolen tietämys on vähintäänkin kunnossa! Asia on Mark Rippetoe –sävytteistä, mutta pienellä filtterillä luettuna, täältä saa paljon hyvää infoa.
Joni Jaakkola, Optimal performance. Kuka ei pitäisi Jonista? Asia osuu perille aina kuin vasara naulan kantaan, oli kyse sitten treenistä tai elämästä sen ympärillä. Sopivan huumorisävytteinen ote antaa oman lisänsä, minkä ansiosta tekstejä on aina hauska lukea.
Lihastohtori. Kaikkihan tuntevat Lihastohtori Hulmin. Jo pitkän akateemisen uran tehnyt monitoimimies purkaa tieteellistä jargonia selvälle suomenkielelle. Kannattaa tutustua (jos et muka ennen olisi…)
Optimum sports performance. Oli kyseessä sitten pehmytkudostekniikat, HRV, harjoittelun jaksotus, energiantuotto systeemit ja niiden kehittäminen tai mikä tahansa näihin liittyvä asia, niin Patrick Wardin jutut ovat aina lukemisen arvoisia. En voi kuin ihmetellä, mistä mies kaivaa kaiken tiedon ja ammattitaidon.
5 vaikutetta tai muuten kovaa juttua
Nämäkään eivät ole missään tarkassa järjestyksessä. Täysin vastakkaisten ja toisiinsa liittymättömien asioiden priorisoiminen on äärimmäisen vaikeaa ja ei tee oikeutta listatuille asioille.
- Ido Portal. Kyllä, Idolla on joidenkin mielestä ”asenne”. Silti hänen youtube-clippinsä ovat hyviä ja arvatenkin vielä vaikuttavampi mies on nähdä livenä! Ido puki sanoiksi ja konkreettiseksi esimerkiksi, että treenaaminen on paljon, paljon muutakin kuin vain rautojen nostamista maasta ylös yhdessä tasossa. Liike tulee aina ensin ja pelkästään oman kehon käytön harjoittelemisella voi tehdä uskomattomia asioita.
- Omegawave. Tykkään siitä kovasti, koska kehon tilan kartoittaminen mahdollisimman objektiivisesti on vain kiinnostavaa. Syy-seuraus-suhteiden päätteleminen ja kartoittaminen omien treenin ja muiden tapahtumien perusteella on aina yhtä mielenkiintoista kokeilua. Omegawave antaa paljon työkaluja lisää ”yhden miehen mobilisoidulle laboratoriolle”.
- StrongFirst bodyweight –ohjaajakurssi oli kokonaisuutena todella hyvä kokemus! Pavel on aina Pavel ja hänen esiintymistään on yksinkertaisesti ilo seurata. Lisäksi kurssin sisältö on erinomainen vaihtoehto sellaiselle, joka haluaa ottaa ”peruspunttiin” kehonpainotreeniä mukaan. Esimerkiksi Ido Portalin tekemät ja opettavat asiat ovat mahtavia, mutta monen kohdalla ne ovat aluksi hieman liian monimutkaisia.
- Primal move ei ole periaatteessa muuta kuin monipuolista liikkumista eri tavoilla. Mikä siitä tekee kuitenkin erinomaisen on selvät progressiot, liikkeiden nimet (niin, että ne muistaa myöhemminkin) ja valmiit liikesarjat. Se on osoittautunut äärimmäisen hyväksi keinoksi tuoda niinkin yksinkertainen asia kuin tavallinen liikkumisen ilo takaisin monelle tavalliselle kuntosaliharrastajalle tai jopa urheilijalle.
- Terveys! Ei todellakaan viimeisempänä tai vähäisimpinä, mutta on aina hyvä arvostaa terveyttä! Sen merkityksen ymmärtää, vasta kun se ei ole kunnossa. Vuonna 2013 vältyttiin suuremmilta ”remonteilta” ja toivottavasti niin on jatkossakin.
Top 5 kirjoitukset 2013
Tässä siis listattuna klikkauksien lukumäärän perusteella tämän vuoden Top5 kirjoitukset tältä sivulta. Ei siis todellakaan ympäri www:tä. Ihan niin paljoa, en kehtaa vetää kotiin päin…
Etukyykky – miksi milloin ja miten?
5 kirjaa
Luen paljon yksinkertaisesti siitä syystä, että pidän siitä kovasti ja toiseksi se on erinomainen tapa oppia. Tässä joitakin mieleen jääneitä teoksia tältä vuodelta.
- Bud Winter – Relax and Win. Herra Winter toimi 60- ja 70 –luvulla San Josen yliopiston yleisurheilujoukkueen valmentajana. Erityisesti hänet tunnettiin erinomaisena sprinttereiden valmentajana. Vuoden 1968 Olympialaisissa San Josen yliopiston joukkueen urheilijat voittivat enemmän mitaleita kuin Neuvostoliiton joukkue yhteensä! San Jose tunnettiin tuolloin nimellä speed city. Winter painotti rentoutumisen tärkeyttä huippusuorituksissa ja elämässä yleensä. Tämän kirjan pohjalta on tullut tehtyä paria rentoutumisharjoitusta lähes päivittäin.
- Matt Perryman – Squat every day. Vaikka kirjan otsikko viittaakin hyvin pitkälti kunnon lihapäämeininkiin, niin hieman yllättäen tämä on ollut jopa yksi vuoden parhaita lukukokemuksia! Ensinnäkin kirjan otsikko on tietoisesti valittu huomiota herättäväksi, eli kyykkyjä suositellaan tehtäväksi oikeasti ”vain” 5-6 päivänä viikossa. Ennen kaikkea kirja sukeltaa yllättävän syvälle monille eri fysiologian osa-alueille käsitellen elimistön sopeutumista mitä erilaisimpiin ärsykkeisiin. Mitä tehdä, kun jo viikon toisen treenin jälkeen on olo on kuin kipsattu? Teet vääriä asioita tai vielä liian paljon. Yksi vaihtoehto on vielä olemassa – ”Your body is lying to you”. Suosittelen lukemaan ko. eepoksen, niin tämäkin lause aukeaa enemmän
- The timeless wisdom and insights of John Wooden. Coach Wooden on kaikkien aikojen paras koripallovalmentaja. On jopa sanottu, että hän olisi paras valmentaja ylipäätään, mitä tähän asti on maa päällään kantanut. Kyseinen teos on ensimmäinen, jonka olen lukenut Coach Woodenista, mutta ei varmasti viimeinen. Woodenin viisauksista on lisää tämän kirjoituksen lopussa
- Thomas Myers – Anatomy trains. En voi väittää, että olisin sisäistänyt tästä teoksesta edes 10% osaa. Ymmärsin kyllä suuremman osuuden, mutta asian soveltaminen onkin sitten täysin eri asia. Thomas Myersia voidaan pitää kehon toiminnallisten ketjujen ja faskialinjojen ”isänä”. Häntä ei voida pitää niiden keksijänä, mutta hän oli ensimmäinen, joka niputti ne yhdeksi kokonaisuudeksi ja esitti monta aikaansa edellä olevaa selitysmallia, jotka on myöhemmin todettu vähintään oikean suuntaisiksi. Ei missään nimessä kevyttä luettavaa, mutta melkeinpä must have –teos fysioterapeuteille, urheiluhierojille ja kaikille muille, jotka tekevät töitä ihmiskehon kanssa vastaavalla tavalla.
- Frank Forencich – Exuberant animal. Ido Portal suositteli tätä kirjaa pitäessään Movement X –seminaaria Helsingissä viime kesänä. Kirjan lukeminen herättää paljon ajatuksia liikkeestä, siitä nauttimisesta ja leikkimisestä. Millaista on luonnollinen liike? Miten paljon sitä pitäisi tehdä ja mihin liikkumisen iloa katoaa vanhemmiten? Kaikkea tätä on käsitelty kirjassa kattavasti ja siitä saa monia käytännön ideoita, että miten omaa tilannetta voi lähteä korjaamaan.
5 lainausta
”Why did simple questions like, ”I want to feel better, can you help me?” or ”I’d like to lose a few pounds, what should I do?” turn into battlefield tactics?
-Dan John
“If you don’t have time to do it right, when will you have the time to do it over?”
-Coach Wooden
“The true test of a man’s character is what he does when no one is watching.”
-Coach Wooden
”Five years from now, you’re the same person except for the people you’ve met and the books you’ve read.”
-Coach Wooden
”If it´s important, do it every day. If it´s not, don´t do it at all.”
-Dan Gable
Tässäpä näitä. Hyvää vuotta 2014 kaikille tasapuolisesti!