Science of Sport Podcast on ehdotonta aatelistoa urheilua ja suorituskykyä käsittelevien podcastien joukossa. Tuoreessa jaksossa käydään läpi urheilijan suorituskyvyn ja unen yhteyttä unitutkija tohtori Dale Raen toimesta. Pääkohtia on listattuna alla.
- Uni edesauttaa ja sillä on jopa ratkaiseva merkitys fysiologisten toimintojen palautumisen kannalta, mutta yhtä lailla opeteltujen taitojen ja niitä tukevien hermoyhteyksien vahvistamisessa. Toisin sanoen, uni on yhtä lailla tärkeää niin raakaan suorituskykyyn (esim. pitkänmatkan juoksu tai voimanosto) kuin taitolajien urheilijoille.
- Harjoituskuormalla ja unen tarpeella on suora yhteys; mitä suurempi harjoituskuorma, sitä suurempi unentarve tyypillisesti on.
- Säännöllisesti ja tavoitteellisesti urheilevalle 8 tuntia on minimimäärä unta. ”Jos urheilija sanoo nukkuvansa vain 7 tuntia, jotakin epäilyttävää on meneillään.”
- Jos vapapäivänä nukkuu noin 1,5 tuntia pidempään kuin normaalisti, se on yksi merkki mahdollisesta univelasta. Erittäin nopea nukahtaminen on toinen mahdollinen indikaattori. Tyypillisesti nukahtamisen tulisi kestää 5-20 minuuttia.
- Nukkumaanmeno- ja heräämisajan tulisi olla säännöllinen. Nyrkkisääntönä pidetään, ettei kummankaan tulisi vaihdella yli 1,5 tuntia.
- Unen laatu on harmillisen haastava määritettävä. Se voi tarkoittaa tilanteesta ja asiayhteydestä riippuen riittävää unen määrää, tarpeettomien ärsykkeiden poistamista, mahdollisimman katkotonta unta.
- Nykytiedon mukaan ihminen toimii parhaiten yhdellä pitkällä yhtenäisellä unijaksolla. Rae ottaa suosittelee päiväunia vain urheilijalla, jolla normaali unirytmi on tiptop-kunnossa. Tässä yhteydessä hän ottaa esille osuvan termin, ”päiväunilisenssi”.
- Vuorokausirytmi on pitkälti perinnöllinen ominaisuus, johon voi kuitenkin pienessä määrin vaikuttaa totuttelemalla. Vuorokausirytmin äärityypit ovat aamuvirkku ja myöhään valvoja. Myöhään valvojaa ei saa todennäköisesti koskaan harjoittelemaan parhaalla mahdollisella harjoitusvasteella tai kilpailemaan optimisuorituskyvyllä varhaiseen kellonaikaan.
- Vuorokausirytmin tai suorituskyvyn optimointi unilääkkeillä ja/tai piristeillä voi johtaa nopeasti (vakaviin) ongelmiin.
Kuuntele koko jakso alla olevasta linkistä. Aika on hyvin käytetty.
Vastaa