”Haluaisin nostaa maastavedossa kaksi kertaa oman painoni, ajattelin kilpailla sotilaspenkissä ensi talvena, Cooperissa pitäisi juosta ensi viikolla vähintään 3500m ja olisi kiva, että saisi vähän painoa pois. Onnistuisiko tällainen?”
Kuulostaako tutulta? Halutaan kaikkea monelta eri suunnalta ja vielä nyt eikä heti! Olen syyllinen tähän siinä missä kuka tahansa, koska kiinnostuksen kohteita on enemmän kuin tarpeeksi. Tekisi mieli kokeilla uusia ideoita treenin suhteen, opetella lisää kehonpainoharjoittelua ja samalla pitäisi vielä harrastaa sitä varsinaista omaa urheilulajia.
Tunnit vain loppuvat vuorokaudesta. Tähän voisi lisätä vielä, että useimpien kohdalla myös elimistön kyky ottaa harjoitusärsykettä vastaan ja kehittyä.
Tavoitteiden asettelu on vaikeaa, silloin kun sen tekee tosissaan ja ajatuksella. Miksi? Tavoitteita voi olla kerrallaan vain yksi tai kaksi! Enemmän voi toki olla, mutta silloin mikään ei ole todellisuudessa tavoite. Tehdään vähän kaikkea sinne päin oikeasti kehittymättä missään. Kuulostaako tutulta? Nostan taas ensimmäisenä käden pystyyn virheen merkiksi, että kuulostaa tutulta.
Hyvä kaikessa
Kymmenottelijan kirous kuuluu seuraavasti: hyvä kaikessa, mutta ei loistava missään. Mielestäni tämä ei ole laisinkaan huono asia tai tila olla. Jos joku juoksee Cooperissa 3300m, nostaa etukyykyssä 1,5 kertaa oman painonsa ja tekee vaikkapa vielä pitkälti toistakymmentä toista leuanvedossa, niin voisi väittää, että pullat ovat hyvin uunissa. Lisäksi haluttu kehonkoostumus ei ole todennäköisesti kovin kaukana. Kaikki nuo suoritustavoitteet eivät ole yhdessä mahdollisia, jos kantaa monta kiloa ylimääräistä rasvakudosta mukana aamusta iltaan ja vielä nukkuessakin.
Toki haluaisin vielä varmistaa, että liikkuvuus ja stabiliteetti olisivat hyvällä tasolla, ettei kojelaudasta löydy niitä punaisia varoitusvaloja, kuten FMS :n kehittäjä Gray Cook tapaa sanoa.
Kymmenottelijan kirous pitää paikkansa. Todellista huippuosaamista jossakin on äärimmäisen vaikea saavuttaa, jos huomiota ja aikaansa jakaa useaan eri tavoitteeseen. Nyt puhutaan siis ehdottomasta eliitistä. Niistä jotka kilpailevat kansainvälisellä tasolla ja joiden suorituksia pällistellään leuka lattiassa youtubesta. Aina löytyy joku, joka panostaa vain ja ainoastaan yhteen asiaan tai lajiin ja on todennäköistä, että tämä kaveri menee ohitsesi, jos et ole myös antanut 100% panostusta tälle spesifiselle harjoittelemiselle.
Todellinen maailmanluokan huippuosaaminen on kuitenkin harvalle tarpeen. Riittää, että on hyvä monessa asiassa tai ainakin parempi kuin ne pahimmat kilpakumppanit. Myös itsensä voittaminen ja PR:ien rikkominen on yhtä lailla hieno asia. Erikoistumisesta maksetaan aina hinta. Tämän näkee ääripäissä niin voima- kuin kestävyyslajeissakin. Huippuluokan voimanostajaa tai maantiepyöräilijää on vaikea luonnehtia terveeksi sanan jokaisessa merkityksessä. Todennäköisesti he kuitenkin myös tunnustavat asian ja ovat sinut sen kanssa.
Sitten takaisin asiaan. Miten saavuttaa erilaisia tavoitteita niin, että olisi kohtuullisella tai hyvällä tasolla monella eri alueella? Olen kuullut vastaavan neuvon monesta eri lähteestä mutta seuraava Ido Portalin Facebook-sivulle ilmestynyt päivitys kolahti kuin tuhat volttia. Suosittelenkin lukemaan sen pariin otteeseen ajatuksella.
”A tip for the generalist – the one who wants to do a lot of things just WELL vs few things GREAT:
Learn to constantly shift stuff into maintenance and find the most efficient maintenance protocols for each thing.
Aspire to push further one element and one element ONLY.
99% of the time you will find me just maintaining most of my stuff while developing one element and inserting a lot of frequency, repetition and effort into that element.
That is how I developed my skill set, believe it or not.
Over years – if you are smart about it, you can become quite an impressive generalist with a bit of consistency and hard work.
Got a straddle front lever? Great, dont be too greedy and push it into maintenance. Go after your double bodyweight squat next. Got that squat? Minimal work to maintain that and work on your 60 sec freestanding handstand. Got that? Back to front lever, its time to get your full position this time, etc, etc,….
You will find once you go back to goals that were on maintenance mode for a while- bursting through old plateaus will be easier. Overall – you will stay fresher, away from injuries and on a deeper level will further De-centralize your system and make yourself more resistant to what Nassim Taleb calls ’a Black Swan’ – or rather the ’oh shit moment’.
Stay on the move,”
-Ido.
Ratkaisu
Luit lainauksen pariin kertaan? Hyvä. Nerokasta ja niin yksinkertaista, eikö totta?
15 leuanvetoa onnistuu – check! Seuraavaksi listalla on vaikkapa sitten puolen minuutin käsilläseisonta tai vaikkapa etukyykky __ kiloa tangossa. Kuinka paljon tarvitset ylläpitämään tuon leuanvetotuloksen? Ehkä 1/3 siitä harjoitusmäärästä, mitä tarvittiin sen saavuttamiseen. Käytännössä se voisi tarkoittaa yhtä treeniä viikossa, jossa tehtäisiin lisäpainoilla 3×3 tai 2×5. Lisäksi toisinaan lyhyitä tai keskipitkiä sarjoja ohimennen, kun menet tangon ali salilla tai kotona. Ei kuulosta kovin paljolta ja sitä se ei olekaan.
Kun joku toinen ominaisuus tai vaikka useampi on ns. ylläpitomoodilla on aika paneutua seuraavaan tavoitteeseen ja antaa sille lähes jakamaton huomio! Tämä voi olla kehonkoostumuksen muutos, jokin suoritustavoite tai vaikkapa straddle front lever, kuten Idon esimerkissä. Vie tietenkin aikaa selvittää, että kuinka paljon tietyn ominaisuuden ylläpito vaatii työtä ja se ei selviä kuin kokeilemalla
Jos jotakin pitää jäädä mieleen tämän lukemisen jälkeen, niin älä yritä ahnehtia kaikkea kerralla. Omaa palapeliä voi rakentaa rauhassa. Kiire ei ole mihinkään ja kun huolella tekee, niin tulee usein parempaa jälkeä. Lisäksi fysiologia on puolella tässä lähestymistavassa. Liian moninaiset ja jopa kilpailevat samanaikaiset ärsykkeet eivät yksinkertaisesti johda parhaisiin mahdollisiin adaptaatioihin.
”The goal is to keep the goal the goal!”
-Dan John