Maastaveto on perusliikemalleista kenties tärkein ja samalla myös yksinkertaisin. Ihmisen luonnolliseen toimintaa ajatellessa, ei eri painosten taakkojen nostamista maasta ja siirtäminen toisaalle tulee listassa lähes heti seuraavana kävelyn jälkeen. Maastaveto on yksinkertainen liike ja yksinkertainen on usein kaunista. Tässä lannesarana-perusliikemallia käyttävässä liikkeessä näkee kuitenkin toistettavan samoja helposti virheitä jatkuvasti. Valmentajan ja palveluntarjoajan näkökulmasta tilanne on toki hyvä, sillä töitä riittää tehtäväksi.
Voisiko suurimman osan virheistä korjata muutamalla yksinkertaisella neuvolla ja ikään kuin check listillä? Mahdollisesti kyllä. Koostin omien kokemusten ja Mark Rippetoen materiaalien pohjalta seuraavanlaisen kuvan, johon on kiteytetty maastavedon lähtöasennon oleellisimmat kohdat. Kun ne saa ousmaan kohdilleen, nosto on vain tekemistä vailla!
- Selän tulee olla neutraalissa asennossa ja keskivartalon tuettuna. Neutraalin linja, joka sisältää ala- ja yläselän luonnollisen kaaren on nähtävissä helposti ulkoa päin. Mahdollisimman hyvä keskivartalon tuki on asia erikseen ja sen toteaminen sekä harjoitteleminen vaativat muutaman jatkotoimenpiteen. Summattuna, selän linja tulisi olla mahdollisimman lähellä neutraalia tai luonnollista asentoa ja pysyä muuttumattomana koko noston ajan.
- Tangon tulee koskettaa sääriin noston ala-asennossa – ja myöhemmin myös reisiin noston edetessä. Tämän helpon kontaktin luominen ja säilyttäminen tuottaa toisinaan jopa kummallisen paljon haasteita. Ai miksi se pitää olla? Jotta tanko saadaan jalkaterän keskiosan, eli noston tasapainoalueen päälle ja vipuvarsi lantioon sekä alaselkään on mahdollisimman lyhyt.
- Hartialinja on tangon edessä ja lantion alapuolella. Oikea tangon paikka ja paikalleen lukittu keskivartalo ohjaavat ylävartalon lähes itsestään oikeaan asentoon. Asennon säilyttäminen edellyttää voimakasta leveiden selkälihasten jännitystä, mikä edesauttaa keskivartalon tuen pitämisessä.
Kun tämän kolmen kohdan tarkistuslistan käy läpi, aloituasento ei voi olla kovin paljoa pielessä. Sen avulla oikean asennon pystyy erottamaan väärästä tai muuten vain erikoisesta.
Entä nosto- ja laskuvaihe? Ne ovat toisen toinen tarina, joka seuraa myöhemmin.
Ella says
Tyhmä(?) kysymys: ”Hartialinja on tangon edessä ja lantion alapuolella.” Lantion alapuolella? Eikö se tuossa kuvassa ole ja kuulukin olla lantion yläpuolella? Tai sitten olen ymmärtänyt väärin/sisälukutaitoni on heikko.
Jukka Mäennenä says
Ei lainkaan tyhmä kysymys! Tässä oli alunperin kirjoitusvirhe ja se on korjattu.