Vuosi on vaihtunut, lupauksia on annettu ja sitä rataa. Jos treeni ja tulokset ovat takunneet, niin nyt todennäköisesti etsitään sitä puuttuvaa tekijää tai kikkakolmosta, jolla homma lähtee nousukiitoon vuonna 2016. Ennen tätä voi olla kuitenkin hyvä miettiä (rehellisesti), että kuinka paljon treeniin ja sitä tukeviin asioihin oikeasti panostaa.
Kuva: http://www.leanitup.com/
Ensimmäisenä on kuitenkin syytä varmistaa, että treenit ovat muutakin kuin pelkkää käsien heiluttelua. Tällä ei tarkoiteta viimeiseen hengenvetoon vietyjä sarjoja. Kyllä, toistomaksimeille on aikansa ja paikkansa, mutta ne tulee tehdä suunnittellusti. Niitä ei voi kuitenkaan tavoitella jokaisella työsarjalla. Sen sijaan treenien pitäisi olla järkevää tekemistä, jossa liikevalinnat- ja tekniikat ovat hyvällä mallilla ja sarjoissa on suurimman osan ajasta 1-3 toistoa niin sanotusti pankissa.
Kun nämä osa-alueet ovat kunnossa, niin voi alkaa käymään läpi seuraavaa listaa kohta kohdalta. Lista on pyritty tekemään tarkoituksella aloittaen helpoimmista, eniten hyötyä tuovista ja edullisimmista asioista.
Uni
Jep, unesta puhutaan nykyään (onneksi) paljon ja kaikki todennäköisesti tietävät, että sitä tarvitsisi saada todennäköisesti enemmän. Jos unta ei saa säännöllisesti 7-8 tuntia yössä, niin ampuu (ainakin kuvainnollisesti) itseään jalkaan. Lisäksi säännöllinen nukkuma-aika ja unihygienia ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomioita.
Ravinto
Jos 80 % ruokalautasen sisällöstä on yhden ainesosan ruokia (esim. riisi, kana, tomaatti, kaali, kananmuna, mustikka yms.), eli ”oikeaa ruokaa”, jokaisella aterialla on kasviksia, vihanneksia tai marjoja ja makroravinteiden jakauma ja määrä vastaa omia tavoitteita ja sen hetkistä energiankulutusta, niin ankat ovat niin sanotusti todennäköisesti rivissä.
Ruokavalion höystämisestä mahdollisesti kalliillakin lisäravinteilla on tuskin hyötyä, jos treenin jälkeinen ateria on säännöllisesti kultaisen M:n menulta.
Elämäntavat
Tukevatko elämäntavat yleisesti terveyttä ja suorituskykyä? Asiat kuten säännöllinen vuorokausirytmi, mahdolliset stressin hallintakeinot, alkoholin käyttö voivat vaikuttaa merkittävästi treenistä saatavaan vasteeseen ja siten tuloksiin.
Harjoituspaikka ja ympäristö
Kaikki lähtee omasta motivaatiosta ja kiinnostuksesta tekemistä kohtaan ja välineet sekä varusteet ovat harvoin rajoittava tekijä. Hyviä tuloksia voi saada pelkästään omalla kehonpainolla, leuanvetotangolla ja ehkä vielä 1-2 kappaleella eri painoisia kahvakuulia.
Laadukkaasta ja monipuolisesta välinevalikoimasta ei ole kuitenkaan haittaa. Eli onko harjoituspaikka ja käytettävissä olevat välineet riittäviä laadukkaaseen treenin tekemiseen? Panostamalla esimerkiksi salijäsenyyteen pari kymppiä enemmän kuussa voi antaa pääsyn laiteviidakosta Eleikon ja Leokon tankoihin, ja kaikki mahdollisiin tarvittaviin välineisiin. Lisäksi hyvältä salilta löytää todennäköisesti saman henkistä treeniseuraa, jolta voi oppia paljon uutta ja saada tehoa omiin treeneihin.
Uuden tiedon hankkiminen
Vanha sanonta kuuluu, että vihollinen kannattaa opetella tuntemaan hyvin ennen sotajalalle siirtymistä. Vaikka treeni ei olekaan (tai ainakaan pitäisi olla) täysimittaiseen sodankäyntiin verrattavaa, niin lisätieto asiasta ei ole ikinä haitaksi. Tämä totta kai sillä oletuksella, että tiedonkeruu ja opettelu eivät johda paralysis by analysis –ilmiöön vaan aikanaan myös määrätietoiseen toimintaan.
Valmennus
Autoa ajaakseen ei tarvitse onneksi tietää, että mitä konepellin alla tapahtuu. Jos edellisen kohdan haluaa ohittaa, siihen ei ole aikaa tai muuten kiinnostusta, niin hyvän valmennuksen hankkiminen on nopein oikotie onneen ja kiihdyttää oppimista sekä tulosten saamista parhaimmillaan toiseen potenssiin. Muutamia monista mahdollisista hyödyistä ovat monen mahdollisesti tyhmänkin virheen välttäminen, hyvällä tavalla vastuullisena oleminen ja luottaminen itse harjoitusprosessiin.
Hyvä valmennus poistaa tekemisestä turhan arpomisen ja antaa luottamusta omaan tekemiseen.
Muut tukipalvelut
Tämä hieman avoin kategoria käsittää terveydenhuollon ja hyvinvointialan ammattilaisten palvelut. Käytännössä se voi tarkoittaa tarpeen vaatiessa erikoislääkärin vastaanotolla käyntiä tai viikoittaista palauttavaa hierontaa. Tarve ja hoitokeino vaihtelee arvatenkin yksilöittäin. Joku voi tarvita viikoittain jonkinasteista ”laastarointia” pysyäkseen kasassa ja toimintakykyisenä, kun toisella ei ole tarvetta lähes minkäänlaisille huoltotoimenpiteille. Itse olen saanut huomattavaa apua mm. jäsenkorjaajalla käynnistä. Mikä hoito- tai terapiamuoto sitten onkaan, kun löytää taitavan ammattilaisen, niin välit kannattaa pitää hyvinä!
Esimerkkinä yhdestä ääripäästä tulee mieleen SM-tasolla hyvin menestynyt urheilija, joka ei ollut vielä viime vuoteen mennessä käynyt koskaan hierojalla. Olisiko menestystä tullut vieläkin enemmän, jos tähän osa-alueeseen olisi kiinnitetty huomiota? Ehkä, ehkä ei..
Välineet
Voimaharjoittelu, voimailu ja kaikki siihen liittyvä ei ole kaikeksi onneksi välineurheilua, tai ei ainakaan kovin pahaa sellaista. Toisin sanoen kiloja tankoon tai volyymia treeneihin on hyvin vaikea ostaa lisää. Hyvä levytanko voi olla hankinta loppuelämäksi ja maksaa saman verran, mitä moottoriurheilussa kuluu 1-3 harrastuspäivässä. Ei, harjoittelu ja välineet eivät ole ilmaisia, mutta hyvin vähäisellä taloudellisella satsauksella pääsee halutessaan kuitenkin jo pitkälle.
Harvan tarvitsee kuitenkaan hankkia omaa levytankoa, kyykkyräkkiä ja isoa nippua levypainoja. Pienemmillä hankinnoilla, kuten hyvillä painonnostokengillä, vastuskuminauhoilla, mikrolevyillä tai vaikkapa omatoimisen kehonhuollon apuvälineillä pääsee jo pitkälle.
Seminaarit ja koulutukset
Tämä koskee lähinnä vain alalla toimivia ammattilaisia ja paljon harjoitteluun panostaviin. Sen vuoksi tämä onkin jätetty listalla viimeiseksi. Kouluttautuminen on itseensä sijoittamista, joka maksaa usein itsensä takaisin tavalla tai toisella moninkertaisesti. Se voi tulla ideoiden, inspiraation tai uusien ihmisten tapaamisen muodossa.
Pidän koulutuspäivää tai –viikonloppua onnistuneena, jos sieltä jää edes muutama suoraan käytäntöön vietävä asia, joka jää osaksi rutiinia kuukausiksi tai jopa vuosiksi eteenpäin. Joskus näitä oivalluksia tai tiedon kultajyviä ei tartu matkaan kuin muutama ja onpa tapauksia, kun niitä ei ole tullut viikonlopulta ainuttakaan. Kuitenkin kun kouluttaja osaa asiansa ja asia on itseä kiinnostavaa, niin todennäköisyys onnistuneesta seminaari- tai koulutuspaketista on omalla puolella.
Tähän liittyen vielä hävytön mainos. Jos alalla toimiminen tai syvällisemmän tiedon oppiminen kiinnostaa, niin suosittelen tsekkaamaan PT-Akatemian workshoppi- ja kurssitarjonnan!
Yhteenveto
Mitä listasta pitäisi jäädä sitten käteen? Listaa voi mennä eteenpäin kohta kohdalta miettien, että millä osa-alueella on mahdollisia puutteita ja mitä olisi helppo korjata.
Lopuksi vielä muutama jakamisen arvoinen linkki näin vuoden vaihteen kohdalla julkaistuihin teksteihin tai muuten ajankohtaisiin juttuihin:
Atleettinen partasuu – 2016 käyntiin perusteiden kertaamisella.
bgbody.fi – Mutku, sitku ja muita lyhenteitä
Patrik Borg – Laihdutus tehdään pysyvästi näin
Barbellmedicine.com – Transforming my life one rep at a time
Vastaa