Tavoitteet on asetettu ja niiden saavuttamiseksi on laadittu tarkka suunnitelma, joka noudattaa lähes sveitsiläisen kellon tarkkuutta. 2 x omalla painolla tehty kyykky, omalla painolla tehty pystypunnerrus, minuutin käsilläseisonta, neljän minuutin maili tai se kuuluisa rantakunto ovat vain tekemistä vailla, eikö niin?
Kyllä, mutta kun matkaan tulee aina mutkia. Jos ei muuta, niin ”elämä tulee tielle”, kuten joku on asian osuvasti sanonut.
Tavoitteet ja suunnitelma
Suunnitelman ja mahdollisimman hyvän sellaisen tekemistä ei sovi aliarvioida. Joillakin voi toimia selkeä tavoitteiden asettelu, joita toistaa itselleen riittävän tiheästi, toinen voi saada erinomaisia laittamalla niin sanottuja systeemejä paikalleen, jotka kannustavat tekemään jatkuvasti kohti tavoitteita vieviä asioita.
Jossakin vaiheessa kuitenkin kärrystä putoaa pyörä, kaksi tai pahimmillaan jopa kaikki ja vielä yhdellä kertaa. Näin käy lähes väistämättä kaikille muodossa tai toisessa. Suurusluokka ja kesto vaihtelevat. Ne ovat kuitenkin ehkä jopa kriittisimmät asiat, joihin halutaan vaikuttaa.
Kysymys kuuluukin, että miten nopeasti pyörät saadaan kärryyn kiinni ja päästään takaisin kaidalle tielle ja nokka kohti oikeaa suuntaa?
Fix that sh*t! And do it fast! Kuva: drhurd.com
Skenaarioiden läpikäyminen etukäteen
Yksi hyvä vastaus löytyy psykologian puolelta. Englanninkielinen nimi tälle ”kikkakolmoselle” on implementation intention. 1980- ja 1990-lukujen välillä alkunsa saanut tutkimustyö osoitti, että korrelaatio aikeiden ja käytännön toimien välillä on usein vain parhaimmillaankin vaatimaton. Itse asiassa suuruusluokka on niin pieni, että aikeilla on vain 20-30% suuruinen vaikutus varsinaisiin käytännön toimiin! Vaikka vahvoilla aikeilla olikin parempi menestymismahdollisuus, niin silti vanhat tavat olivat parempi ennuste tuleville käytännön toimille.
Sanonta, että olemme tapojemme orjia tai, että olemme keskiarvo siitä, mitä teemme eniten alkaa käymään yhtäkkiä entistä enemmän järkeen.
Hienosta nimestään huolimatta koko idean voi tiivistää hieman pelkistäen otsikon neljään sanaan: entä jos, niin sitten…
Kyse on yksinkertaisesti tiettyjen tilanteiden ja skenaarioiden läpikäymistä etukäteen. Näin on olemassa selvä toimintasuunnitelma ja parhaimmillaan jopa tietynasteinen automaatio, kun asiat eivät mene kuin Strömsössä. Tietenkin hyödyllisintä olisi keskittyä juurikin ongelmatilanteisiin. Harvan tarvitsee toivon mukaan hakea lisämotivaatiota lenkkipolulle lähtemisellä, kun aurinko paistaa parinkymmenen celciusasteen voimin ja linnut laulavat. Tilanne on toinen, kun ulkona on tihkusade ja maisema näyttää olevan kuin mustavalkoelokuvasta.
Etsi suurimmat kompastuskivet
Mitkä ovat ongelmallisimmat tilanteet, joissa ruori kääntyy tyyrpuuriin ja reitti poikkeaa halutulta suunnalta? Etsi ne ja tee mahdollisimman moneen (kohtuus mukana pitäen) entä jos, niin sitten –skenaario.
Alla on muutama esimerkki vauhtiin pääsemiseksi.
- Jos herätessä väsyttää ja en haluaisi tehdä suunniteltua aamutreeniä, niin mietin, että pystynkö tekemään sen myöhemmin päivällä? Jos en, niin kerään itseni ylös ja lähden treenaamaan.
- Jos menen buffet-lounaalle, niin tyydyn vain yhteen lautaselliseen.
- Jos TV:stä tulee myöhään kiinnostava elokuva, niin tallennan sen ja katson seuraavana iltana parempaan kellonaikaan.
- Jos treeni/ruokavalio/lihashuolto/mikä tahansa -kokeilu tekee mieli jättää kesken, niin teen vielä ainakin tämän päivän kunnialla. Huomenna voi palata samoihin ja vanhoihin toimintatapoihin, jos siltä tuntuu.
- Jos treenissä on suunniteltuna viisi työsarjaa ja jo toinen tuntuu todella raskaalta, niin mietin, että onko sille hyvää syytä? Tämän jälkeen mietin, että onko treeni parempi tehdä kevennettynä vai tehdä silti mahdollisimman hyvin päivän kunnon mukaan?
- Jos intervalleja tai muuta korkeaintensiteettistä kestävyysharjoittelua tehdessä tekee mieli lopettaa harjoitus kesken, niin tiedän, että se jälkikäteen iskevä harmitus on suurempi kuin tämän hetkinen epämukavuuden tunne.
- Jos päivän suunniteltu harjoitus tekee mieli jättää välistä, niin teen ainakin alkulämmittelyn. Jos en vielä senkään jälkeen saa tarvittavaa poltetta ja motivaatiota päälle, niin keskeytän harjoituksen siihen.
Ei siis mitään rakettitiedettä, mutta näiden entä jos, niin sitten -skenaarioiden läpikäymisellä etukäteen voi olla huomattava vaikutus pitkällä juoksulla! Näin sinua ei yllätetä ”aseettomana” kovin helposti ja todennäköisyys onnistumiseen kasvaa.
Vastaa