Ajatuksen virtaa -osio on uusi (säännöllisen epäsäännöllisesti) ilmestyvä blogikirjoituksen muoto, johon kokoan vastaan tulleita juttuja, mietteitä tai muuten kiinnostavia asioita. Idea on varastettu osittain Charlie Weingroffin Random Thoughts -kirjoituksista. Merkittävän erotuksena on, että asiat eivät varmastikaan mene aivan yhtä syvälle. Herra Weingroffilla kun on kyky kadottaa sivistyneempikin lukija matkanvarrelle.
Mutta, asiaan! Tällä kertaa aiheena on aina yhtä kiinnostava aihepiiri: palautumisen seuranta. Alla muutamia sekalaisia mietteitä aiheesta.
-Kokonaiskuormitus on eniten merkitsevä tekijä (yllätys, yllätys…), johon vaikuttaa kaikki salin ja lajiharjoittelun ulkopuolella paikkansa ottavat tapahtumat. Kaikki stressi sataa niin sanotusti samaan laariin. (Kiitos lentävästä lauseesta Jaakko Savolahdelle.) Harva harrastelija tai puolivakavissaan urheileva saa itseään pelkästään treenillä vakavaan ylikuormitustilaan, vaan taustalla on lähes aina joku muukin tekijä (sosiaaliset suhteet, työperäinen stressi, opiskelut yms.)
-Polarin tai Garminin palautumisajat ja -mittarit ovat parhaimmillaankin suuntaa antavia. Tämä on ainakin oma kokemus asiasta. Suunnosta en osaa sanoa omakohtaisten kokemusten puuttuessa.
-Firstbeat on mielenkiintoinen ja informatiivinen systeemi, mutta ei sovellu pitkällä aikavälillä harjoittelun seurantaan.
-Sykevariaatio on tällä hetkellä lupaavin kokonaiskuormituksen mittaamisen väline, sillä se antaa kurkistaa autonomisen hermoston puolelle. Suomalaisomistuksessa oleva Omegawave on tässä edelleen varmaankin se niin sanottu gold standard. Pitkään jatkuneiden on/off-kokeilujen jälkeen siitä on jäänyt vähän musta laatikko -fiilis. Mittaus antaa kasapäin dataa ja suosituksiakin, mutta ne eivät tunnu aina loogisilta. Voi olla, että tässäkin puolen on tapahtunut kehitystä.
-Verenkuva on hyvä ottaa labrassa vaikkapa kerran vuoteen. Tämä voi paljastaa mahdolliset puutokset (rauta, D-vitamiini), normaalista poikkeavan hemoglobiinin. Hormonitasapainosta testosteroni on hyödyllinen mitata, mutta kallis. Kortisoli vaatii ympärivuorokautisen mittauksen ollakseen luotettava.
-Eri elinjärjestelmät palautuvat eri tahdissa, aivan kuin Karri tuossa huomautti. Syke, hengitystiheys ja verenpaine reagoivat kymmenien sekuntien viiveellä, lihaksiston täysillä adaptaatioilla menee pari kuukautta ja sidekudoksilla sekä jänteillä lähes 6 kk. Missä hermosto on tässä jatkumolla onkin sitten hyvä kysymys? EI ole harvinaista, että huippu-urheilijoilla on jonkinasteista burn outtia tai alakuloisuuttaisojen kisojen jälkeen tai ainakin paras draivi voi olla hyvän tovin poissa.
-Vaikka eletään hienoa nykyteknologian aikaa, kehonkuuntelu ja tietyt suorituskykymittarit ovat edelleen parasta, mitä on tarjolla. Treenimotivaatio kertoo yleensä jo paljon ja yleiset tuntemukset elimistössä. Terävyyden puutteen tuntu jaloissa kertoo alakantissa olevasta nopeusvoimapuolesta, joka katoaa ensimmäisenä akuutissa väsymyksessä, sen jälkeen tulevat voima- ja viimeisenä kestävyysominaisuudet. Mahdollisissa ylikuormitustilanteissa oireet voivat olla hyvinkin yksilöllisiä: jatkuva flunssa tai sairastelu, muutokset ruokahalussa, uniongelmat jne.
-Elämme mielenkiintoisia aikoja, sillä nykyteknologia sovelluksineen ja puettavineen, 24/7 mittausdataa antavine, aparaatteineen tulee mullistamaan tätä puolta varmasti tulevina vuosina. Se, että tapahtuuko se 5 vai 10 vuoden aikajanalla jää nähtäväksi.
Vastaa