Viime viikonlopun PT-Akatemian koulutuksessa tuli luennolla esille hyvää keskustelua riittävän lihasmassan tärkeydestä ja sitä kautta hypertrofisesta harjoittelusta. Eräs kurssilainen esitti erinomaisen kysymyksen, että miten riittävän lihasmassan määrän tärkeyden voi perustella asiakkaalle?
Kuva: http://i.dailymail.co.uk/
Kysymys oli hyvä ja aihe tärkeä, että sitä sopii miettiä tarkemmin. Heti kättelyssä haluan kuitenkin tehdä selväksi, että tässä tarkoitetaan luonnollista ja jokseenkin toiminnallista määrää lihasmassaa. Mitä se sitten tarkoittaa on yksilöllistä ja voi vaihdella paljon eri ihmisten välillä tai jopa yhden yksilön kohdalla ajankohdasta ja iästä riippuen.
Mutta mennäänpä asiaan.
1) Voimataso. Voimantuotolla on hermostollinen ja rakenteellinen komponentti. Lihasmassa ja tarkemmin sen määrä vastaa jälkimmäisestä. Suuremmalla lihaksella on suurempi potentiaali tuottaa voimaa. Vaikka suhteellinen voimataso on tärkeä ominaisuus, siitäkään ei saada kaikkea mahdollista potentiaalia ilman kiitettävää lihasmassan määrää.
2) Kehonkoostumus. Monilla painonpudottajilla on tavoitteena laihtua. Todellisuudessa (ainakin useimmiten) tavoitteena on ennemminkin parempi kehonkoostumus, eli enemmän lihasta vähemmän rasvaa. Kun näiden kahden kudostyypin kanssa saadaan tehtyä onnistunut vaihtokauppa, niin vaa´an lukema ei välttämättä enää edes kiinnosta niin paljoa.
3) Aineenvaihdunnan terveys. Lihasmassan määrä muun muassa fyysisen aktiivisuuden ohella korreloi hyvin insuliiniherkkyyden ja muiden aineenvaihdunnan terveyden mittareiden kanssa. Tämä taas ehkäisee II-tyypin diabetesta ja muita nykyajan elintaso- ja mismatch-tauteja.
4) Terveyden ja toimintakyvyn kehitys ja säilyttäminen. Mielenkiintoisessa Voittamisen anatomia -kirjassa NASA:n ylilääkäri Smith Johnstonin kerrotaan pitävän NASA:n tutkimustiedon perusteella lihasmassan määrää yhtenä parhaista mittareista ennustettaessa jäljellä olevaa elinaikaa ja elämänlaatua. Lääkäri Vilho Ahola sanoi taannoisessa seminaarissa asian harvinaisen hyvin: Tässä harjoitetaan nyt niitä lihaksia, joilla noustaan tuolilta ylös vielä 10-20 vuoden päästä.”
Lopuksi on vielä tärkeä sanoa, että jokaisen motiivit ovat erilaiset. Yksi voi harjoitella pelkästään urheilua varten, toinen näyttääkseen paremmalta ilman vaatteita (heh heh..) ja kolmas vain toimintakyvyn ja terveyden säilyttämisen kannalta.
Mieti mikä on oma motivaatiosi lähde ja pohdi miten jonkun muun treeniä tarvitsevan saa motivoitua tavoitteellisen harjoittelun pariin!
Vastaa