Inspiraatio tähän tuli Dan Johin kirjoituksesta Foam rollers are for wimps. Teksti alkaa seuraavalla lauseella:
”We didn’t do enough foam rolling!
I can guarantee that no losing coach from the Super Bowl, Heineken Cup, or the Olympics will ever utter that phrase as a reason for not winning.”
Vaikka olen foam rollerin ylin ystävä ja suosittelen sitä pääsääntöisesti melkein jokaiselle vähänkin kehonhuollosta kiinnostuneelle, niin myös sillä (kuten kaikella muullakin) on omat rajoituksensa. Vaikka Dan Johnin kritiikki kohdistuu nimenomaan foam rolleriin, niin se saa laaja-alaisemman merkityksen myöhemmin tekstin edetessä. Tämä on myös näkökulma, jota käsittelen itse seuraavien kappaleiden aikana.
Tärkeiden ja merkityksettömien asioiden erittely
Monet ovat varmasti kuullet 80/20 –säännöstä. Italialaisen taloustieteilijä Vilfredo Pareto teki 1800-luvulla havainnon, että 80% omaisuudesta oli jakautunut vain 20% kansasta. Sama suhde on osoittautunut päteväksi myös monessa muussa ilmiössä. Esimerkiksi harjoitteluun ja työhön liittyen sääntö pitää hyvin paikkansa. Mieti millainen toimistotyöntekijän työpäivä usein on. Välillä selaillaan nettiä, Facebookia ja puhutaan työkavereiden kanssa. Välillä saatetaan jossain vaiheessa tehdä töitäkin. Kuitenkin työajastakin vain osa on oikeasti tehokasta, jolloin täysi fokus on työnteossa. 80% tuloksista syntyy juuri sinä aikana.
Harjoittelussa 80% tuloksista vastaavat voimapuolella moninivel-liikkeet, järkevä ja maltillinen progressio ja harjoittelun oikea frekvenssi. Muut osa-alueet kuten lihastasapainoa korjaavat tai ylläpitävät liikkeet, lämmittely ja jäähdyttely harjoituksen jälkeen ovat tietenkin myös tärkeitä. Se, että kuuluvatko ne tuohon 20% osuuteen on tapauskohtaista.
Amerikkalaisessa jalkapallossa on sanonta, että on parasta tanssia seuralaisen kanssa, joka toi sinut tansseihin. Luet tai kuulet uudesta harjoitusmenetelmästä tai kiehtovasta sarja/toisto –yhdistelmästä. Kannattaako kaikki (ainakin jossakin määrin) toimivaksi todettu heittää suoraan roskakoriin uutuuden viehätyksen nimissä?
Ei.
Järkevää on pitää suurin osa vanhasta, hyviä tuloksia tuottavasta harjoittelusta ja yleisistä toimintatavoista mukana ja kokeilla uusia ideoita silloin tällöin tai kun siihen on sopiva aika.
Kun teet tai suunnittelet tekeväsi jotakin, niin tee kysymyksen asettelu, että jääkö tavoite saavuttamatta, jos jätät sen kokonaan pois tai et tee sitä tarpeeksi?