Olet menossa ostamaan uutta matkapuhelinta. Kaupassa sinua tervehtii monta seinällistä tai pöydällistä toistaan hienompia puhelimia, joilla voi soittaa, ottaa valokuvia, surffata netissä, lähettää faksin ja leikata hiukset (okei, kaksi viimeistä oli ehkä liioittelua). Joka tapauksessa vaihtoehtoja on paljon – jopa liian paljon. Kuluttaja olisi lopulta usein tyytyväisempi, jos valinnanvaraa olisi vähemmän. Näin tietäisi hyvin nopeasti, että mikä on itselle parhaiten sopiva vaihtoehto. Nyt lukuisilla vaihtoehdoilla on yhteistä vain, että jokaisella pystyy soittamaan puheluja ja ehkä lähettämään myös tekstiviestejä.
Uuden puhelimen valinnassa ei ole oikeaa vastausta. On vain huonommin ja paremmin omaan käyttöön sopivia vaihtoehtoja. Päätät, että mitä puhelimelta haluat ja katsot vaihtoehdon, joka vastaa tarpeisiisi mahdollisimman hyvin.
Mitä yhteistä on puhelimella ja treenaamisella?
Puhelin ja harjoittelu eivät ole tässä mielessä kovin erilaisia. Ensin on tiedettävä, että mitä haluaa ja seuraava askel on valita vaihtoehto, joka vastaa omiin tavoitteisiin pitkällä tähtäimellä mahdollisimman hyvin. Jos kiikarissa on kehonkoostumuksen muutos, niin voimanosto ei ole välttämättä paras tapa harjoitella. Huonompiakin on, mutta se ei ole paras mahdollinen. Vastaavasti, jos haluat nostaa voimatasoja, niin Zumba-tunneille meneminen ei todennäköisesti vie juurikaan sinne suuntaan.
Hassuinta on, että kaikista vähänkin järkeen käyvistä vaihtoehdoista kaikki toimivat – ainakin jossain määrin ja jonkin aikaa.
Kuten puhelinkaupoilla, niin omaa harjoitus- ja liikuntamuotoa etsiessä valintojen määrä on hämmentävä. On kehonpainoharjoittelua, ryhmäliikuntatuneja, aerobiccia, kahvakuulia, levytankoja, kelkan työntöä, fustraa ja intervalleja vain muutamia mainitakseni. Kun yhtälöön yhdistetään vielä ravintopuoli paleon, VHH:n, Atkinsin, raakaravinnon ja muiden suuntausten muodossa, niin soppa on todellakin valmis! Jos asiaan ei ole perehtynyt tarpeeksi, niin on lähes mahdoton erottaa toimivat ja toimimattomat vaihtoehdot. Tilanne ei ole suinkaan helpottunut ajan myötä. Nyt lehtien ja tv-mainosten lisäksi internet on lähes loppumaton lähde harjoitusohjelmia etsivälle. Kyseisen termin Googlettaminen vie 0,08 s ja tuottaa 442 000 tulosta! Vähemmästäkin menee tainnoksiin.
Tässä kohtaa käännyttäisiin puhelinkaupoilla myyjän juttusille. Treenaamisesta puhuttaessa mentäisiin ideaalitapauksessa asiansa osaavan ammattilaisen pakeille. Usein tämä askel jää kuitenkin ottamatta ja jos se otettaisiinkin, niin valitettavan harvoin se lähtee ensimmäisellä kerralla tismalleen oikeaan suuntaan. Monet ratkaisevat ongelman liittymällä joukkueeseen tai suuntaukseen. Joitakin vaihtoehtoja ovat Crossfit, kahvakuulat, toiminnallinen harjoittelu, voimanosto tai vaikkapa West Side Barbell. Tällä tapaa valintojen määrää pystyy karsimaan kertaheitolla oleellisesti pienemmäksi. Lisäksi se tuottaa usein tuloksia, sillä tarkkaan keskittyminen johonkin kapeaan alueeseen tuottaa yleensä paremmat tulokset.
Ongelmallista harjoitustyylin tai ohjelman valitsemissa on, että niitä on vaikea, ellei jopa mahdoton verrata täysin objektiivisesti. Voimanosto parantaa maksimivoimaa varmasti paremmin kuin Zumba. Jos joku haluaa vain tuntea olonsa paremmaksi ja päästä ”kuntoon”, niin esimerkiksi levytanko- ja kehonpainoharjoittelun välillä valinta tuleekin heti selvästi vaikeammaksi. Hyvin tarkkaan rajattujen muuttujien vaikutusta voidaan selvittää tieteellisin tutkimuksin: Onko 5 vai 8 toistoa parempi aiheuttamaan hypertrofiaa? Siinä yksi esimerkki, Suuremmissa kokonaisuuksissa edes jollakin tasolla objektiivinen vertailu on vaikeaa.
Mikä olisi sitten se ”oikea”?
Tulokset jättävät jälkiä. Etsi joku, joka on saavuttanut sen, mitä haluat. Jos rallin maailman mestaruus on sinun juttusi, niin mene Tommi Mäkisen rallikouluun Puuppolaan. Jos haluat tehdä tempauksen omaa painoasi vastaavalla raudalla, niin hanki osaava painonnostonvalmentaja tai treenikaveri, joka osaa nostaa ja mikä tärkeintä myös opettaa. Vaihtoehtoja on heti enemmän, jos tavoitteet ovat vähemmän spesifiset, kuten ”kiinteytyminen” tai voimatasojen nostaminen. Kunhan harjoittelu noudattaa edes jossakin määrin oikeita periaatteita ja olet valmis menemään perille asti, niin todennäköisesti myös pääset sinne.
Yksi asia on vielä mainitsemisen arvoinen – pitkäjänteisyys. Voitko kuvitella jatkavasi nykyisellä tavalla tai harjoittelumuodolla, jota harkitset vuoden eteenpäin tästä päivästä lähtien? Entä viisi, kymmenen tai kaksikymmentä vuotta? Kukaan ei pysty tekemään ensin yleisliikkeitä kymmentä minuuttia putkeen ja päättämään harjoituksen 2km sisäsoudulla urku auki monta kertaa viikossa vuoden ympäri. Melkein kuka tahansa pystyy tekemään lähes kenestä tahansa kestävän tai nopean. Tehdäänkö se kuitenkin pitkällä tähtäimellä? Pysytkö terveenä ja säilytät huipputasoisen toimintakyvyn vuodesta toiseen aina jopa eläkeikään asti?
Tee hieman taustatyötä, katso vaihtoehdot, vertaile niitä, tee valinta ja seuraa sitä niin myötä- kuin vastatuulessa.
Vastaa