Noniin. Jälleen yksi liikuntamuoto, jonka on tarkoitus on auttaa isoja liikuntakeskuksia viemään viimeisetkin pennoset helposti höynäytettävien ainaisen kesäkunnon tavoittelijoiden taskuista. Ei aivan.
Mitä on Primal move?
Mikä on Primal move ja mikä erottaa sen fustrasta, zumbasta ja muusta käsien heiluttelusta?
Primal move on kokonaisvaltainen liikesysteemi, jonka tavoitteena on saada aikaan laadultaan parempaa liikettä alkukantaisten liikemallien avulla, joita olemme käyttäneet lapsina.
Siitä siis myös nimi – Primal move. Vapaasti suomennettu alkukantainen liike. Primal moven on kehittämisestä on ollut päävastuussa unkarilainen Peter Lakatos, joka on myös entinen Senior RKC, mutta on siirtynyt nyt myöhemmin Pavelin mukana StrongFirstin riveihin. Lisäksi hän on Krav Magan ja FMS-liiketestauksen osaaja ja kouluttaja. Referenssit ovat siis enemmän kuin kohdallaan. Peter oli Göteborgin RKC:ssa joukkueenvetäjänä ja pystyn sanomaan omasta kokemuksesta, että hän tekee mitä puhuu.
Primal move koostuu siis alkukantaisista liikemalleista, joita kaikki ovat tehneet lapsena. Näillä tarkoitetaan siis ryömimistä, kierähtämistä kyljeltä toiselle tai mahalta selälleen ja toisin päin, siirtymistä konttaamiseen jne. Lisäksi liikkeisiin sisältyy paljon kehon keskilinjan ristisuunnassa ylittäviä liikkeitä, yksi esimerkki olisi kierähtäminen selinmakuulta päinmakuulle vain toista kättä tai jalkaa käyttäen (Kokeile. Kokemus on ensimmäisillä kerroilla mielenkiintoinen!)
Ennen kaikkea Primal move on hauskaa tehdä! Paraskaan ateria tai treeni ei tuota hyviä tuloksia, jos se on niin vastenmielistä, että sen toteuttaminen jää yhteen tai kahteen kertaan. Systeemin kehittäjä Peter Lakatos on sanonut, että unkarin kulttuurilla on ollut vahva vaikutus systeemin syntyyn ja kehitykseen.
Olympiamenestys oli Unkarille ja muille sen kaltaisille rautaesiripun alla oleville pikkuvaltioille hyvin tärkeä asia. Se oli osa kansalllisidentiteettiä, hieman samalla tapaa kuin hiihto tai jääkiekko on ollut meille suomalaisille. Unkarissa se näkyi käytännön tasolla huippuunsa asti viritetyllä koululiikunnalla, joka oli tehty lähes liukuhihnan omaiseksi. Lapset ”erikoistuivat” johonkin tiettyyn lajiin jo hyvin varhaisella iällä. Harjoittelu ei kuitenkaan rajoittunut vain lajiharjoitteluun vaan koulussa oli telinevoimistelun tapaista yleisiä liiketaitoja kehittävää harjoittelua lähes joka arkipäivä. Lajitaitoja harjoiteltiin erillisissä harjoituksissa myöhemmin iltapäivällä. Koululiikunta sisälsi paljon leikkejä ja erilaisia pelejä, jotka palvelivat samaan aikaan suurempaa tarkoitusta, eli liiketaitojen ja yleisen fyysisen valmiuden kehittämistä.
Liikkuva kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin voisin ikinä tässä kirjoittaa. Tässä pari esimerkkiä Primal movesta. Pidän ensimmäisestä videosta itse paljon. Jälkimmäisessä Peter on itse etualalla vetämässä lämmittelyä Naked Warrior – kurssilla.
Mihin Primal movea käytetään?
Primal move on siis sopivassa määrin leikkisää liikkumista, joka käyttää alkukantaisia liikemalleja pelien ja leikkien muodossa.
Primal move on erinomainen tapa tehdä alkulämmittelyä! Se avaa liikeratoja, nostaa elimistön lämpötilaa ja valmistaa hermostoa harjoitukseen. Se on ikään kuin eräänlainen silta varsinaisten korjaavien harjoitteiden ja jokapäiväisten liikkeiden välillä. Alkulämmön lisäksi Primal move sopii mainiosti jäähdyttelyksi harjoituksen jälkeen.
Primal moven tapainen liikkuminen ei ole mikään jymyuutuus. Kuten aiemmin jo tuli ilmi, niin sitä tai sen tapaista liikuntaa on tehty jo pitkään esimerkiksi Itä-Euroopan maissa. Se on siellä edelleen hyvin paljon käytetty muutamien kamppailulajien harjoittelun yhteydessä. Primal move on väline saada tiivis paketti tällaisesta liikkumisesta ja sen hyödyistä ilman esimerkiksi judon täysimittaista harrastamista.
Ne hyödyt
Sitten seuraa se oleellinen kysymys: Mitä Primal movesta hyötyy?
Primal moven tarkoitus ei ole saada ihmisiä liikkumaan enemmän, voimakkaammin tai useammin vaan paremmin. Jokainen pystyy varmasti kuvittelemaan voimistelijan tai tanssijan eleettömän ja sulavan liikkumisen. Liike on yksinkertaisesti hienoa ja laadukasta. Ei ole takeita, että kaikki pääsevät sille tasolle, mutta ei toisaalta esteitäkään.
Primal moven tarkoitus on parantaa liikkuvuutta ja lihasten aktivointijärjestystä enemmän kohti ”tehdasasetuksia”, eli niitä jotka meillä ovat olleet syntymästä lähtien luonnostaan. Harmillisen usein nykyinen elämäntyyli tekee niille karhunpalveluksen. Erityisen tärkeitä ovat ristiin kehon keskilinjan yli tapahtuvat liikkeet, esimerkiksi kierähtäminen selinmakuulta päinmakuulle vain toista jalkaa käyttäen. Lisää alkukantaisista liikemalleista voi lukea tästä Carson Boddickerin artikkelista, joka on varsin syväluotaava mutta silti vielä ymmärrettävä.
Kun ”tehdasasetukset” ovat kohdallaan tai ainakin lähempänä sitä, niin yleensä liikkuminen parantuu. Tämä on mitattavissa objektiivisesti esimerkiksi FMS-liiketestauksella.
Kuinka sitä pääsee kokeilemaan?
Jos huhut pitävät paikkansa, niin Primal move –ohjaajakoulutus on tulossa myös Suomeen tämän kevään aikana. Itse aion olla ainakin varmasti mukana, jos näin tapahtuu. Pidetään peukkuja.
Primal moven kehittäjän Peter Lakatoksen haastattelun pääset lukemaan tästä.