Osaatko liikkua oikein? Kysymys kuulostaa yksinkertaisuudessaan röyhkeältä, ehkä jopa loukkaavalta. Kuitenkin moni meistä, jopa hyvin aktiivisista liikkujasta tai urheilijasta, ei pysty suoriutumaan primitiivisistä liikemalleista. Jokainen on kuitenkin lapsena kuitenkin varmasti osannut ne. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Jos jokin liikemalli on pielessä, niin keho ei liiku tehokkaimmalla ja taloudellisimmalla tavalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jossakin liikkeessä käytämme vääriä lihaksia, lihasten aktivointijärjestys on väärä tai oikeinlaisen liikkeen koordinaatio on unohtunut. Toisaalta liikkuvuus voi olla rajoittunut, jolloin riittävä liikerata täytyy ottaa jostakin muualta. Jos esimerkiksi nilkan liikkuvuus on huono, niin vastaavasti polvi ja lantio voivat joutua kompensoimaan. Vaihtoehdot eivät ole myöskään toistensa poissulkevia.
Nämä kaikki ovat yhdysvaltalaisen fysioterapeutin Gray Cookin teesejä. Hän on omien havaintojensa peruseella kehitellyt sarjan erilaisia liikkeitä, jotka toimivat arviointityökaluna primitiivisten liikemallien testaamiselle. Hän on nimittänyt tämän fiunctional movement screeniksi (FMS). Kaikki liikkeet vaativat stabiliteettia ja riittävää liikkuvuutta. Jos testauksen aikana ilmenee puutteita, joka on nykyväestöllä hyvin yleistä, niin liikejärjestelmä pyritään ”nollaamaan” ja ne liikemallit, jotka osasimme jo lapsena on tavoitteena palauttaa vallitseviksi. Täydessä screenissä on liikkeitä 7, jotka jokainen arvostellaan asteikolla 0-3. Gray Cookin filosofia ja FMS voidaan tiivistää muutaman kohtaan:
1. Epäsymmetria on aina pahasta! Loukkaantumiset johtuvat usein, elleivät lähes aina epäsymmetriasta. Jos esim. askelkyykkyä suoritettaessa löytyy eroja oikean ja vasemman jalan välilä on epäsymmetrian korjaaminen ensimmäinen prioriteetti.
2. Liikkuvuus on oltava olemassa ennen stabiliteettia. Tämä on helppo ajattella, että millainen ihminen on 1-2v iässä. Liikkuvuus on hyvä, mutta riittävän stabiliteetin puutteen vuoksi kaikki liikemallit eivät vielä onnistu.
3. Ulkonäkö voi pettää. Urheilullisen näköinen ja mahdollisesti kohtuullisesti jossakin lajissa suoriutuva yksilö voi kaikeasta huolimatta olla primitiivisiltä liiketaidoiltaan huono.
Gray Cookin sanoma pähkinänkuoressa on, että suorituskykyä ei saa rakentaa puutteeliselle tai väärin toimivalla perustalle. Mitä tapahtuu autolle, jossa on ylitehokas moottori? Se rikkoutuu ennemmin tai myöhemmin, voimansiirto antaa myöten tai jokin muu osa pettää. Sama pätee myös ihmisen kehoon. Perusasiat ja liikemallit on oltava kunnossa, ennen kuin kauramoottoriin lisätään hevosvoimia.
FMS on todistanut itsensä moneen otteeseen hyväksi arviointityökaluksi. Viimeisin FMS:ään liittyvä tutkimus on tehty Quanticossa Virginiassa, jossa koulutetaan merijalkaväen upseerikokelaita. Yli 900 sotilasta arvioitiin FMS:n avulla. Jos tulos oli alle 14 pistettä, 21 ollessa maksimi, niin todennäköisyys vammautumisesta johtuvaan keskeyttämiseen oli yli kaksinkertainen. Tämän tutkimuksen julkistamista odotetaan vielä. Tulokset ovat olleet samanlaisia myös NFL-pelaajia testatessa. Cook osui pelottavan hyvällä tarkkuudella oikeaan FMS:n perusteella pelaajista, jotka joutuivat jossakin vaiheessa kautta sairaslomalle. Sattumaa vai ei?
Ideaalitilanne olisikin, että harjoitusohjelmat tehtäisiin yksilöittäin, keskittyen aina ensin perustavalla tasolla oleviin puutteisiin. Tuntuu erikoiselta ajatella, että esimerkiksi monessa, ellei melkein kaikissa, joukkuelajissa huipputasoa lukuunottamatta kaikki urheilijat noudattavat samaa harjoitusohjelmaa Mitä tästä seuraa? Joillekin harjoittelu voi olla liian kevyttä, toisille liian raskasta ja kenties pienelle osalle sopivaa. Toiset saattaisivat puolestaan hyötyä yksilöinä enemmän voimatasojen nostamisesta, kun taas osalle liikkuvuus- tai kestävyysharjoittelu toisi suurimman hyödyn suoritustason parantamiseen. Tässä olisi jo kuitenkin aihetta omaksi blogipostaukseksi, joten se siitä. Kysyms, joka on tällä hetkellä niiden huulilla, jotka ovat jaksaneet lukea tähän asti, että miten nämä primitiiviset liikemallit voi testata? Self-screen on tähän hyvä alku.
Asiasta enemmän kiinnostuneilla suosittelen hankkimaan Gray Cookin Athletic Body in Balance -kirjan.
Vastaa