Aihepiiri ei liity millään tavalla treeniin, mutta hyvinvointiin ja terveyteen sitäkin enemmän. Likinäköisyys on yleistynyt melkein räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Oheisessa nature.com –sivustolla julkaistussa artikkelissa esitetään tylyjä lukuja likinäköisyyden esiintymisestä kiinalaisilla nuorilla:
”Sixty years ago, 10–20% of the Chinese population was short-sighted. Today, up to 90% of teenagers and young adults are. In Seoul, a whopping 96.5% of 19-year-old men are short-sighted.”
Mistä tämä johtuu? Jälleen kerran passiiviset elämäntavat ja erityisesti sisätiloissa oleminen näyttäisivät olevan riskitekijä, joka altistaa erityisesti nuoria likinäköisyydelle. Artikkelissa epäillään selitykseksi ulkona olevaa huomattavasti runsaampaa valonmäärää. Liikunta ja aktiiviset elämäntavat eivät yksistään ole tarjonneet selitystä, sillä sisätiloissa liikuntaa harrastavilla likinäköisyyden esiintyminen oli lähes yhtä suurta.
Kuva: cdn.attackofthecute.com
Toinen aikaisemmin kuulemani selitysmalli, jota artikkelissa ei kaikeksi yllätykseksi mainittu laisinkaan on lihaksistoon liittyvä. Silmässä olevan rengasmaisen sädelihaksen tehtävä on tarkennus katsottavaan kohteeseen. Kun katsomme lyhyille etäisyyksille, niin sädelihas jännittyy. Vastaavasti pitkille etäisyyksille katsottaessa sen tulee rentoutua. Pitkillä etäisyyksillä tarkoitetaan tässä yhteydessä vähintään kymmeniä metrejä.
Jos ja kun katse on tarkennettuna vain ja ainoastaan tai ainakin suurimman osan ajasta lyhyille etäisyyksille, niin sädelihas saattaa adaptoitua siihen. Tämän jälkeen tarkennus ei toimi enää toivotulla tavalla.
Mikä selitysmalli sitten onkaan, niin ulkoilmassa oleminen ja päivänvalossa ajan viettäminen sekä pitkille etäisyyksille katsominen vaikuttaisi olevan parasta lääkettä ja ehkäisyä ko. likinäköisyydelle. Mikä hauskinta, niin nature.com –sivuston artikkelissa kerrotaan, että englantilainen silmäkirurgi Henry Edward Juler suositteli jo yli 100 vuotta sitten likinäköisille ympäristön vaihdosta, esimerkiksi pitkän merimatkan muodossa.
”More than a century ago, Henry Edward Juler, a renowned British eye surgeon, offered similar advice. In 1904, he wrote in A Handbook of Ophthalmic Science and Practice that when “the myopia had become stationary, change of air — a sea voyage if possible — should be prescribed”. As Wildsoet points out: “We’ve taken a hundred years to go back to what people were intuitively thinking was the case.”
Herra Juler tiesi mistä puhui jo yli sata vuotta sitten! Kuva: new.eyeantiques.com
Vastaa