Kattavammat kirjakatsaukset ovat jääneet viime aikoina vähemmälle. Se ei tarkoita, etteikö aikaa olisi kulunut lukiessa. Tahti on ehkä jopa vain kiihtynyt vuosien varrella ja loppua ei ole näkyvissä. Kokosin tähän muutaman kirjan, jotka ovat päässeet lukujonosota luettujen listalle viime aikoina. Aihepiiri on tällä kertaa hieman sekalainen, joskin painottuu pyöräilyharrastuksen puolelle. Kirjojen aiheet vaihtelevat sen hetken kiinnostuksen ja kehittämisen kohteiden mukaan. Lisäksi luen yleensä kahta kirjaa kerrallaan, joista yksi on tiukkaa asiatekstiä ja vastaavasti toinen kevyempää esimerkiksi elämänkerran, yleisen tietoteoksen tai jopa fiktion muodossa. Tällainen sisältö toimii hyvin iltaisin ennen nukkumaan menoa. Mutta mennään asiaan, tässä lyhyt ja koottu lista!
Matt Fitzgerald – How Bad Do You Want it? Fittgerald on kirjoittanut kattavasti kestävyysurheilusta aina harjoittelusta ravintoon. Hänen viimeisin kirjansa pureutuu nimensä mukaisesti harjoittelun ja kilpailemisen psykologiseen puoleen. Ja millä tapaa hän sen tekeekään! Huippu-urheilussa fysiologiset erot ovat usein pieniä, jos niitä alun perin. Se kuka haluaa voittoa eniten, usein myös saa sen – kirjan otsikon mukaisesti. Lisäksi kirja on erinomainen sekoitus mielenkiintoisia tarinoita ja alan tutkimustietoa. Wahva lukusuositus, oli sitten kestävyys- tai voimalajien urheilija!
Olli Ilander – Liikuntaravitsemus. Ilanderin Liikuntaravitsemus-kirja oli alun perin todella positiivinen yllätys. En todellakaan arvannut, että suomenkielellä löytyisi teos, jossa olisi melkeinpä kaikki oleellinen! Yleistiedon tarjoamisen lisäksi kirja on toiminut hyvänä oppimateriaalina tällä hetkellä käynnissä olevissa urheiluravitsemuksen opinnoissa.
David Walsh – Inside Team Sky. Maantiepyöräilyssä Team Sky on kääntänyt päitä heti perustamisestaan lähtien. Ensinnäkin he uskovat puhtaaseen urheiluun ja edellyttävät sitä kaikilta tiimin jäseniltä, työtehtävät eivät ole kiveen hakattuja vaan urheilijat ja henkilökunta auttavat toisiaan tarpeen vaatiessa. Lisäksi he taittavat matkaa vajaan bussilla, joka tunnetaan lempinimellä Deathstar, joka kantaa reilun ¾ miljoonan hintalappua. David Walsh on journalisti, joka oli suuressa osassa Lance Armstrongin kiinnijäämisessä. Hän vietti vuoden Team Skyn matkassa ja kokosi kokemuksensa yksiin kansiin. Kenties tärkein kysymys oli, että onko Team Skyn urheilijoilla puhtaat jauhot pussissaan lajissa, jolla on vähintäänkin synkkä historia? Todennäköinen vastaus on kyllä. Vaikka kirja pyörii tämän ympärillä, kuvaus huippu-urheilijoiden arjesta, luonteenpiirteistä ja äärimmilleen menevästä optimoinnista on kiehtovaa.
Joel Friel – Power Meter Handbook. Tehoperusteinen harjoittelun on tehnyt pienimuotoisen vallankumouksen pyöräilyn eri alalajien harjoittelussa. Levytankoharjoittelun tapaan se on täysin objektiivista ja helposti mitattavaa sekä skaalattavaa. Hyödyt eivät rajoitu pelkästään pyöräilyn harrastajille, vaan sovelluksia riittää kestävyysominaisuuksien harjoittamisen ja testauksen puolella lähes kenen tahansa tavoitteellisesti harjoittelevan tarpeisiin. Esimerkiksi Wingate-testiä pidetään yleisesti hyvänä anaerobisen tehon ja kapasiteetin mittarina. Frielin kirja on erinomainen intro aiheeseen, jos aihepiiri kiinnostaa. Kirjoitan aiheesta ja Wattbiken käytöstä oheisharjoittelussa kattavammin myöhempänä ajankohtana.
Waitbutwhy.com: Tim Urban – Neuralink and the Brain’s Magical Future. Vaikka painetussa sanassa on sitä ”jotain” ja fyysistä kirjaa on vain yksinkertaisesti miellyttävä pidellä, blogeja ja nettiartikkeleita ei sovi myöskään sivuuttaa. Tämä teksti ei liity mitenkään treeniin, vaan ennemminkin yleissivistykseen ja tulevaisuuden näkymiin. Lyhyesti: Waitbutwhy.com-sivustolle kirjoittava Tim Urban on kovis. Hänen tekstinsä ovat hengästyttävän laajoja, pysyvät silti suoraan asiassa ja onnistuvat olemaan samalla hauskoja (piirrokset eivät ainakaan haittaa tätä). Neuralink on Elon Muskin viimeisin projekti. Kaksi muuta ovat olleet niinkin pieniä tekijöitä kuin SpaceX ja Tesla. Nyt Musk haluaa olla kehityksen kärjessä ja määrätä sen suunnan, kun aivojen ja tietokoneiden välisen yhteyden mahdollistavaa tietoväylää kehitetään. Jos aihe kiinnostaa vähänkin ja tulevaisuuden skenaariot askarruttavat, artikkeli on lukemisen arvoinen. Pidä tuolista kiinni ja hyppää sekaan!
Vastaa