Liikunta- ja terveysala liikkuu sykleissä. Yhtenä ajankohtana jokin tuore asia tai havainto voi saada melkein kohtuuttomat mittasuhteet ja toisena lähes tulkoon unohtua. Tätä on nimitetty osuvasti heiluri-reaktioksi, jossa yhdessä ääripäässä uuden asian ajatellaan hetkellisesti olevan parasta ja tärkeintä sitten siivutetun leivän. Vastavuoroisesti toisessa ääripäässä, jossa asian arvostus ja tärkeys kokevat eräänlaisen inflaation, huomioarvo voi laskea jopa liian alas.
Faskia on ollut tämän vuoristoradan kyydissä jo usean vuoden. Näyttää siltä, että niin sanottu kultainen keskitie tai happy medium on löydetty. Faskialla ja sen toiminnalla on mahdollisesti paljonkin merkitystä mutta kaikkea liikettä ei tarvitse tai pidä ajatella sen kautta. Todd Hargroven napakka teksti Fascia Undet the Microscope on hyvä esimerkki takaisin kohti keskitietä palauttavasta kirjoituksesta.
Itse kirja
Pitkän intron jälkeen on aika mennä itse asiaan eli kirjaan! VK-kustannukselta ilmestyi tuore kirja, joka kulkee nimellä Faskia –terapian ja liikkeen näkökulmasta. Kirjoittajina ovat Mika Pihlman ja Tuulia Luomala.
Otsikkonsa mukaisesti kirja käsittelee faskiaa liikettä ja erilaisia terapiamuotoja ajatellen. Sisällysluetteloa tarkastelemalla huomaa nopeasti, että teos on laaja ja jopa hyvin perusteellinen. Liikkeelle lähdetään faskian rakenteesta ja toiminnasta edeten sen yhteispeliin lihas-hermojärjestelmän kanssa. Kirjan keskivaiheilla sukelletaan lyhyesti hieman monimutkaisempaan aihepiiriin tensegriteetin merkeissä. Kirjan loppupuolella käsitellään foam rollauksen ja yleisesti omatoimisen lihashuollon vaikutusta faskiaan. Tässä luvussa on ripoteltuna hyvin uutta ja mielenkiintoista tutkimustietoa.
Erilaisia faskian hoitotekniikoita on kuvattu myös kattavasti luvussa 4. Asia on mielenkiintoista ja todennäköisesti hyvä lisä erilaisia hoitotekniikoita jo käyttäville terapeuteille. Jos tältä saralta ei ole jo valmiiksi osaamista ja ”näppituntumaa”, luvun anti voi jäädä laihaksi. Tätä ei kuitenkaan tule ajatella negatiivisena asiana, sillä sisältö vastaa täsmälleen mitä kirjan otsikko lupaa.
Yhteenveto
Tiivistettynä, kirja oli hyvä ja jopa ylitti odotukset! Olen lukenut samasta aihepiiristä viime aikoina useamman tuoreen teoksen ja kirjasta tarttui silti paljon uutta tietoa niin käytäntöön vietävien asioiden kuin mielenkiintoisen teoriatiedon osalta. Mikä parasta, kaikki tämä on luettavissa hyvällä suomenkielellä. Pihlman ja Luomala ovat tässä mielessä tehneet erinomaista työtä. Muita selviä plussia hyvän asiasisällön lisäksi oli runsas ja havainnollinen kuvitus sekä sujuva lähteiden käyttö.
Entä jättikö joku osuus toivomisen varaa? Faskian käsitteleminen eri harjoittelumenetelmien näkökulmasta alkaa toistamaan itseään verrattain nopeasti. Taustalla olevat periaatteet ovat lopulta hyvin pitkälti samoja, oli kyseessä sitten jooga tai kahvakuulaharjoittelu. Samaa asia oli havaittavissa vielä paljon selvemmin Robert Schleipin Fascia in Sport and Movement -kirjassa, jossa saman asian syöttäminen meni jo hieman pakkopullan puolelle.
Lyhyesti sanottuna sain kirjasta paljon irti ja uskallan olettaa, että sama tapahtuu lähes kenellä tahansa tavoitteellisesta treenistä ja ihmiskehon toiminnasta kiinnostuneella. Kirjan anti korostuu entisestään, jos terapiaosuutta osaa ja pystyy hyödyntämään. Suosittelen!
Vastaa