Kehitysliikemallit tarkoittavat liikkeitä, joita ihminen käyttää elämänsä alkutaipaleilla. Näillä tarkoitetaan siis vauvaiän liikkumista, mikä voisi tarkoittaa siirtymistä makuulta ryömintään, konttaukseen, istumisen opetteluun, seisomaan nousuun ja lopulta kävelyyn sekä juoksuun. Jos jokin välivaihe jää puuttumaan, niin sillä voi olla myöhemmin huomattavat vaikutukset. Kirjoituksen tarkoituksena on perehtyä kehitysliikemalleihin ja ennen kaikkea niiden hyödyntämiseen myös myöhemmällä iällä.
Kuva: mamajeanius.co.uk
Mitä ne ovat?
Kehitysliikemallit ovat kuin rakennuspalikoita muille monimutkaisimmille liikkeille. Jos jokin tärkeä pala puuttuu, niin lopputulos ei todennäköisesti haluttu tai ”rakennusprojektin” loppuun vienti ei onnistu laisinkaan.
Esimerkiksi pään ja niskan tukeminen istuma-asennossa luo pohjan ryhdin ja asennon hallinnalle myöhemmin seisoessa ja kävellessä. Kierähtäminen selinmakuulta päinmakuulle tai kyljeltä toiselle edellyttää toisen puolen jalan ja/tai käden tukemista alustaa vasten, kun taas toinen puoli kehosta liikkuu vapaasti ilmassa. Tämä luo perustan sille iälle ominaiselle liikkumiselle, eli toisin sanoen ryömimiselle ja konttaukselle. Jonkin esineen kurottaminen vaatii käden ja ylävartalon stabilointia ja yhteispeliä, jotka palvelevat myös liikkeelle lähtöä iän karttuessa.
Myöhemmin kyykkyasennosta nouseminen luo pohjan kaikkien alaraajojen nivelten koukistukselle ja ojennukselle. Jälkimmäinen antaa valmiudet mille tahansa voimakkaalle alavartalon liikkeelle. Hyppääminen, ponnistus yhdeltä jalalta ja juokseminen ovat tästä suoraa jatkumoa. Kaikissa näissä käytetään lonkka-, polvi- ja nilkkanivelen (yhtäaikaista) ojennusta (engl. triple extension).
Vaikka jotkin liikemallit ovat usein eräänlainen etukäteisvaatimus ennen seuraavaan, vaativampaan versioon etenemistä, niin ne eivät aina silti esiinny tietyssä ja samassa järjestyksessä. Lapsi voi esimerkiksi oppia kävelemään ennen konttaamista tai ryömimistä. Kumpikaan taito ei kuitenkaan onnistu ilman pään ja niskan alueen stabilointia sekä asennon hallintaa.
Kuva: thegymcoach.wordpress.com
Mitä niillä tekee?
Kuten johdannossa sanottiin, niin kehitykselliset liikemallit ovat kuin rakennuspalikoita. Toinen yhtä hyvä vertaus on ajatella niitä yksittäisinä kirjaimina tai sanoina, joilla voi muodostaa kokonaisia lauseita. Mitä paremmin aakkoset taitaa, sitä taitavampaa kielenkäyttö on. Kaikki liikkeet aina arkiliikkumisesta, voimisteluun, tanssiin tai mihin tahansa urheilulajiin ovat johdettavissa näistä primitiivisistä liikemalleista, joita ovat mm. kyykky, askellus, kiertoliikkeet yms.
Elimistö, tai tarkemmin sanoen aivot, ovat kuitenkin äärimmäisen fiksut ilman, että tietoisesti edes huomaamme sitä. Jos jokin liikemalli puuttuu, niin siihen pohjautuvan korkeamman tason liikkeen pystyy silti todennäköisesti tekemään paremmalla tai huonommalla menestyksellä.
Tilannetta voisi verrata puhumiseen tai kirjoittamiseen niin, että jotakin kirjainta tai sanaa ei saa käyttää ollenkaan. Tietoisesti vaikka r-kirjaimen pois jättäminen kirjainreservistä aiheuttaisi aika suuria hankaluuksia ja kommunikointi olisi hidasta. Jos kuitenkaan paremmasta ei olisi tietoa ja kirjaimen olemassa olosta ei edes tietäisi, niin siihen olisi täysin tottunut! Tässä mielessä elimistö toimii hyvin samalla tapaa, mutta se on usein paljon nopeampi oppimaan ja käyttämään kompensoivia liikemalleja kuin tietoinen mieli.
Pavel sanoi pari vuotta sitten StrongFirstin kahvakuulakurssilla, että hyvin liikkuva ihminen (tai urheilija) liikkuu aina ensimmäisenä lantiosta. Ei polvista, ei selästä, vaan lantiosta. Lattialle pudonneen kynän voi poimia monella eri tapaa:
1) Koukistamalla selkää, jalat suorana tai lähes suorana
2) Syväkyykyllä, jossa polvien ja lantion koukistus on suuri
3) Lantion koukistuksella, jonka aikana myös polviin tulee noin 15-20 asteen koukistus = Lannesarana
4) Mikä tahansa yllä mainittujen yhdistelmä
Onkin mielenkiintoista tarkkailla, että miten ihminen liikkuu. Jo lyhyen tarkkailun jälkeen pystyy usein tekemään jonkinlaisia johtopäätöksiä, että mitä joku on tehnyt ennen ja mitkä ovat hänen mahdolliset vahvuudet ja puutteet. Tästä syystä tykkään tehdä usein uusien asiakkaiden kanssa Primal moven niin sanotun flow evaluation –liikesarjan alkulämmittelyksi. Sen aikana saadaan mukavasti liikettä aikaan täysiä liikeratoja käyttäen. Samalla saan alustavan käsityksen henkilön motoriikasta, liikkuvuudesta ja keskivartalon stabiliteetista. Tai kuten Ido Portal osuvasti sanoi: ”Tiedän millaisella softalla hänen kehonsa operoi.”
Tässä vaiheessa on varmastikin selvää, että virheellinen liikemalli tai sen suoranainen puuttuminen aiheuttaa ongelmia liikkumisessa, niin urheilussa kuin arkielämässä. Sen vuoksi ongelman syyn löytämisellä ja korjaamisella voi olla odotettua kauaskantoisemmat vaikutukset. Pelkästään oikean kierähdyksen uudelleen opettelu selinmakuulta päinmakuulle ja takaisin voi poistaa esimerkiksi kolottavat selkäkivut tai tehdä vahvemmaksi jossakin nostossa!
Seuraavassa osassa perehdytään konkreettisemmin itse liikemalleihin, miten niitä voi tehdä ja miten niiden palauttamisesta hyötyy.