Niin juuri, 20 ruoka-ainetta. Kuulostaa vähältä. Niilläkö pitäisi pystyä elämään? Sain ahaa-elämyksen lukiessani Martin Rooneyn Warriod Cardio –kirjan ravinto-osiota, joka on John Berardin kirjoittama. Siinä sanotaan, että huipputason urheilijoiden ruokavalio koostuu pääosin 20 eri ruoka-aineesta. No mitä ne sitten ovat?
Proteiini:
Kananmunat
Vähärasvaiset lihat, siipikarja ja riista
Rasvaiset kalat
Fermentoitu soija
Palkokasvit
Pavut
Linssit
Hedelmät ja vihannekset
Tomaatti
Pinaatti
Ristikukkaiset vihannekset, ruusu-, kukka-, kerä- ja parsakaali
Avokadot
Sitrushedelmät, appelsiinit ja sitruuna
Marjat
Tärkkelykset
Bataatti ja jamssi
Quinoa
Amarantti
Rasvat
Pähkinät (myös pähkinävoit)
Siemenet, hampun-, chia-, kurpitsan- ja pellavansiemenet
Oliiviöljy
Nesteet
Vesi
Tee
Pelkistetty lautasmalli.
Voisiko näillä elää?
Yli 90% ajasta omasta mielestäni kyllä. Lisäksi on tavallaan jopa helpottavaa tietää, että eliittitasolle pääseminen urheilussa tai itselle mieleisen kehonkoostumuksen saavuttaminen ei vaadi sokeiden nunnien viljelemien harvinaisten yrttien syömistä monesti päivässä. Päinvastoin, tavoitteisiin pääsee oikealla ja fiksulla perusruoalla!
Mitä lisäisin listaan?
Kirjassakin tehdään muutamia lisäyksiä tähän listaan. Tässä kuitenkin muutama omani:
Proteiini:
Proteiinijauhe (löytyy myös kirjasta)
Maitotuotteet. Mitä vähemmän jalostetumpi sen parempi. Vaikutuksia on kuitenkin hyvä ainakin tarkkailla suuremmissa määrin käytettynä.
Palkokasvit
–
Hedelmät ja vihannekset
–
Tärkkelykset
-Villiriisi (kohtuullisessa määrin)
Rasvat
Kookosöljy (löytyy myös kirjasta)
Kaakao ja (oikea) tumma suklaa (kohtuullisessa määrin)
Nesteet
Kahvi (kohtuullisessa määrin)
Muut
Mausteet! Kirjassa ei oteta kantaa näihin, mutta en näe mitään syytä, että miksi ne olisivat kielletty – päinvastoin. Mausteiden on puhuttu kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja tarjoavan muita terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi kurkumasta löytyvällä kurkumiinilla on enemmän terveysvaikutuksia kuin monella eri multivitamiinivalmisteella yhteensä! Niin ja saavathan mausteet kaiken lisäksi ruoan myös maistumaan hyvältä.
Tosiasiassa keskiverto länsimaalaisen ihmisen lautasen sisältö on huomattavasti kapeampi. Se kostuu joidenkin arvioiden mukaan vain 6-10 ruoka-aineesta. Niitä ovat mm. vehnä, maissi, prosessoidut lihatuotteet yms. Ei siis kovin miellyttävää tai edes terveellistä ruokaa. Kun tähän 20 ruoka-aineen listaan luo vielä yhden silmäyksen, niin se ei vaikuta ollenkaan mahdottomalta.
Kuinka paljon?
Kuinka paljon näitä sitten voi syödä? Tämä on varsin hyvä ja oikeutettu kysymys. Palaan myöhemmin samaan aiheeseen oman kirjoituksen muodossa. On kuitenkin lähes ihmeellistä, että kun lautasella on oikeaa ruokaa, niin annoskoot asettuvat kuin itsestään oikeiksi! On huomattavasti helpompi santsata jälkiruoakana olevaa suklaamoussea kuin hakea toinen lautasellinen nautaa ja höyrytettyjä vihanneksia. Ehkä tämä kertoo siitä, että elimistön säätelymekanismit ravinnon määrän suhteen toimivat parhaiten juuri sille alunperin tarkoitetulla polttoaineella.
Tästä siis yksi työkalu lisää vuoden 2013 työkalupakkiin!
Vastaa