Anna Hartman tuli alun perin tutuksi podcastin kautta, jossa häntä haastateltiin liittyen kahteentoista luonnollisen lepoasentoon. Alkuperäinen idea asennoista on uusiseelantilaisen Phillip Beachin työn tulosta.
Taustalla on ajatus, että tietyt asennot ovat primitiivisellä tavalla yhdistettävissä lepoon ja lepotilassa olemiseen. Toisin sanoen elimistö pystyy saavuttamaan lepotilan parhaiten (tai kenties jopa ainoastaan) näiden asentojen kautta. Tästä voi vetää nopean yhteyden mahdollisiin sovelluksiin mm. stressinhallintaan ja meditointiin liittyen.
Vapaasti suomennettuna asennot ovat:
- Sivuistunta, toinen jalkaterä vartalon sivulla
- Varvasistunta
- Selinmakuu, kädet pään päällä
- Päinmakuu, kädet pään päällä
- Kyljellään makuu, käsi pään alla
- Syväkyykky
- ”Juoma-asento” polvillaan
- Seiza-asento (jalkojen päällä istuminen nilkat ojennettuna)
- ”Pitkä istuma-asento” (istuma-asento jalat suorana edessä)
- Neandertaali/perhosasento (istuminen polvet koukistettuna jalkaterät toisiaan vasten)
- ½ lootus-asento
- Risti-istunta
Nämä nimet eivät kerro itsessään vielä yhtikäs mitään. Sen johdosta onkin parempi katsoa Annan omalta youtube-kanavalta kaikki asennot samassa järjestyksessä tarkemman kuvauksen kanssa.
En osaa ottaa kantaa, ovatko nämä asennot edellytys tai apu lepotilan saavuttamiselle. Asiassa voi kuitenkin olla hyvinkin jotakin perää ja kokeilemalla ei häviä mitään. Mikä tekee niistä kuitenkin mielenkiintoisen on Annan käyttämä niin sanottu 20 minuutin testi. Pystytkö olemaan jokaisessa asennossa 20 minuuttia ilman kipua tai mainittavaa epämukavuuden tunnetta? Jos ei, niin se voi olla merkki liikkuvuusrajoitteista tai jostakin muusta taustalla olevasta ongelmasta. Syynä voi olla yhtä lailla, että ei ole enää ”sinut” lattian/maan kanssa, mikä on myös yksi merkittävä seikka. Lapset pystyvät olemaan mukavasti lattialla eri asennoissa tunteja kerrallaan. On todennäköisesti hyvä asia, että tämä kyky säilyy myöhemmällekin iälle.
Annan haastattelun voi kuunnella kokonaisuudessaan Strengthcoach.com –podcastista.
Tuoleja ja sohvia ei vielä kannata viedä roviolle, mutta näiden asentojen kokeilemiselle kannattaa antaa mahdollisesti ainakin lyhyt koeaika.
Vastaa