Ajatus tästä konseptista tuli joku aika sitten miettiessäni, että miten uusia kiinnostavalta vaikuttavia harjoituksia ja liikkeitä voi kokeilla ilman, että treeni menee ohjelmasta toiseen hyppimiseksi? Lopulta sitkeä työ ja kokonaiskuva ratkaisevat sen, että viekö oma toiminta lähemmäksi haluttuja tavoitteita. Jos harhautuu liikaa tai suuntaa ei ole alun perin, niin tulokset ovat sen mukaisia.
Vastaus ongelmaan oli ns. vapaa treenipäivä. Aivan kuten ruokailussakin kuulee suositeltavan cheat day –päivää, jolloin voi syödä vapaammin. Idea on sama, mutta treeniin sovellettuna. Aivan kuten ruokapöytäänkään istahtaessa ei ole tarkoitus ottaa selvää, että kuinka paljon yhden ihmisen sisään mahtuu ruokaa, niin vapaissa treenipäivissäkin on tarkoitus säilyttää joku järki. Jos on tehnyt puhdasta voimapuolen treeniä, niin maratonille lähteminen ei ole välttämättä aivan loppuun asti mietitty idea. Itseään saa ja pitää haastaa, mutta jonkinlainen kohtuus ja järki mukana pitäen.
Vapaan treenipäivän hyvät puolet
Mitä vapaasta treenipäivästä sitten hyötyy? Suurta kuvaa ei ole tarkoitus kadottaa, eli tavoite on tärkeä pitää edelleen tavoitteena – mikä se sitten olikaan. Vapaa treenipäivä antaa kuitenkin mukavaa liikkumavaraa. Se on hyvä aika:
1) Kokeilla uutta liikettä
2) Kokeilla uutta treeniä
3) Tehdä jotakin muuta, mitä mieli tekee.
4) Saada vaihtelua, jos kyllästyminen on ongelma
Tietenkin tämä siinä mielessä tilannesidonnaista, että jos harjoituskertoja tulee viikossa vain 2-3 krt, niin niiden kanssa tulee olla säästeliäämpi ja tehdä kaikki pilkulleen suunnitelman mukaan. Kuitenkin jos frekvenssi on selvästi tiheämpi, niin liikkumavaraa on enemmän.
Miten usein vapaan treenipäivän voi pitää? Se riippuu sinusta. Kerran viikossa, kerran kahdessa viikossa tai kerran kuukaudessa? Mieti, että mikä sopii omaan tilanteeseesi.
Esimerkkejä vapaaseen treenipäivää
Alla on joitakin esimerkkitreenejä, joita voi kokeilla. Treenit eivät maailmasta lopu ja nämä ovat vain joitakin, mitä tuli nopeasti mieleen.
-Etukyykyssä 100×1. Luit oikein – sata ykköstä. Ei kuitenkaan aitoja ykkösiä vaan lähelle sitä. ”Tulet muuttumaan.”
-German volume training. Takakyykyssä 10×10 90s levolla. Sen liikepariksi esimerkiksi 10 toiston sarjoja raskaita etuheilautuksia tai romanialaisia maastavetoja.
-Opettele Olympianostoja (tempaus ja työntö)
-Tee telinevoimistelutyyppistä kehonpainoharjoittelua kuten, käsilläseisontaa L-sittejä, front leveri progressioita, pistoolikyykkyjä ym.
-Etuheilautukset + sprintit. Kanna kahvakuula lähimmän ylämäen alle. Tee 15-20 etuheilautusta ja juokse mäki ylös. Toista riittävän monta kertaa.
Tässä joitakin ideoita, millä harjoitteluun voi saada kaivattua vaihtelua ja jopa leikkimielisyyttä. Pitkän tähtäimen suunta on kuitenkin tärkeää pitää mielessä.