Harva asia pysäyttää hyvin sujuneen treenijakson yhtä tehokkaasti kuin sairastuminen. Noh, loukkaantumiset menevät samaan kategoriaan ja lopputulos onkin onkin molemmissa enemmän tai vähemmän sama, eli lepo ja treenitauko.
Pahimmassa tapauksessa lenssut, räkätaudit tai muut vastaavat voivat olla merkittävä ongelma tavoitteellisesti treenaavalle. Jos talveen sattuu parikin kunnon sairasteluajaksoa, treeni ottaa varmasti jonkin verran takapakkia.
Kuuntelin hetki sitten erinomaisen 69. jakson Guru Perfromance pocastisa, joka käsitteli immuunijärjestelmän toimintaa ja sen yhteyttä harjoitteluun. Tein muutaman muistiinpanon, jotka ovat lueteltuna alla.
- Usean aikavyöhykkeen ylittävä lento lisää sairastumisriskin jopa 5-kertaiseksi. Tämä selittyy ilmeisesti pääasiassa aikavyöhykkeiden ylityksen ja vuorokausirytmin muutoksen tuomalla rasitteilla. Lisäksi lentokoneessa on paljon ihmisiä pienessä tilassa, mikä aiheuttaa altistumista suuremmalle määrälle pöpöjä.
- D-vitamiinin puute voi nostaa sairastumisriskin 3-4.kertaiseksi. Talvisaikaan aurinko on täällä harvinainen näky. D-vitamiinia kannattaa siis syödä todennäköisesti myös purkista. Jos epäilee D-vitamiinin puutetta, se kannattaa testata. Jos puutostila löytyy, testaus kannattaa tehdä uudelleen noin 3 kk lisäravinnemuodossa saatavan D-vitamiinin käytön aloittamisen jälkeen. Ilman testausta tilanteesta on mahdoton päästä luotettavasti kärryille ja se on melkein kuin tikanheittoa pimeässä.*
- Jatkuvasti alle 7 tuntia nukkuvilla sairastumisriski nousee noin 3-kertaiseksi. Ihmiskehosta ei varmaan edes löydy toimintoa, johon uni ei vaikuttaisi positiivisesti. Kannattaa siis nukkua – ja riittävästi.
- Riittämätön proteiinin saanti heikentää merkittävästi immuunijärjestelmän toimintakykyä. Proteiini on elimistön rakennusainetta ja sitä tarvitaan muuhunkin kuin lihaskasvuun (aka. gainzZzeihin). Jos rakennuspalikoita ei ole, jostain täytyy nipistää.
- NK-solujen (natural killer cells) määrä voi olla alhaalla jopa 8h harjoituksen päätyttyä. Tätä immuunijärjestelmän alentuneen toiminnan tasoa nimitetään joskus sairastumisen/infektion avoimeksi ikkunaksi. Se on usein korostetumpi kestävyysharjoituksen jälkeen. Mitä korkeampi intensiteetti ja mitä pitkäkestoisempi harjoitus, sitä suurempi vaikutus.
Mitä toimia näistä kohdista voi sitten viedä käytäntöön? Lentokoneessa matkustaminen on varmaankin pakollinen paha, jos haluaa matkustaa vähänkin pidemmälle. Riittävä proteiinin ja D-vitamiinin saanti sekä riittävät yöunet ovat sen sijaan kenen tahansa päätettävissä. Perinnölliset tekijöiden vaikutusta ei sovi myöskään unohtaa. Jotkut sairastuvat syystä tai toisia helpommin.
Tervettä ja ehjää treenijaksoa kaikille!
*) Lisätty 18.2.2016 FB-kommenttien perusteella. Kiitokset tarkennuksesta Meri Saariselle!
Vastaa