On hyvä lähteä liikkeelle lyhyellä määrittelyllä. Mikä on itsensä rajoittava? Itsensä rajoittavat asiat ovat sellaisia, joiden tekeminen tai jatkaminen ei onnistu, jos kaikki edellytykset eivät ole kunnossa tai luonnollinen kiintiö täyttyy.
Otetaan muutama esimerkki ilmeisimmistä asioista, joissa tämä periaate toteutuu.
Hyppynaru on kirjaesimerkki itsensä rajoittavasta harjoitteesta. Narun hyppiminen ei kerta kaikkiaan onnistu, jos narua ei osaa pyörittää oikeassa rytmissä, hartiat eivät ole hyvässä ryhdissä ja hyppyjen tekeminen ei onnistu oikea-aikaisesti ja koordinoidusti. Hyppynaru on itse asiassa mahtava vaihtoehto juoksulle. Jokaisen pitäisi osata hyppiä narua ennen kuin lupa lähteä lenkille olisi ansaittu. On häkellyttävää nähdä ihmisiä juoksemassa jopa monta tuntia peräkkäin juoksutekniikalla, joka on jopa maallikon silmään pahan näköinen. Jalat voivat olla akuankka-asennossa, hartiat lytyssä ja niska kyyryssä kuin korppikotkalla. Hyppynarulla mikään näistä ei tule ainakaan itsestään. Kokeile hyppiä narua kyyryssä ja hartiat lytyssä. Se ei kerta kaikkiaan onnistu, tai ole ainakaan helppoa. Sen sijaan keskivartalon tulee olla tiukkana, ryhdin jopa ylpeä ja asento on yleisestikin atleettinen. Kun jokin näistä edellytyksistä ei täyty, niin hyppiminen ei enää onnistu ja on aika lopettaa siltä kerralta.
Kuinka paljon tarvitsen proteiinia? Proteiinin tarve on hyvä kysymys, johon löytyy vastaus hyvin luonnollisella tavalla. Yleinen suositus 1,5-2g/painokiloa kohden on monesti kuultu ja suhteellisen hyvin paikkansa pitäväksi todettu. Onko enemmästä hyötyä? Kovin luonnollista se ei ainakaan ole. Kokeile syödä kilon verran pihviä, lohta, jauhelihaa tai kanaa yhdeltä istumalta? Seinä nousee vastaan jossakin vaiheessa, ainakin toivon mukaan. Luonnollisilla ruoilla on itsensä säätelevä mekanismi ja elimistö kertoo, että milloin polttoainetta on saatu tarpeeksi. Sama pätee kasviksiin ja hedelmiin. Kuinka paljon niitä saa tai tulisi syödä? Aivan niin paljon kuin mieli tekee! Kukaan ei ole tullut vielä lihavaksi pelkästään salaattia syömällä. Entä sitten leivonnaiset, karkit, sipist, pitsat ja muu pikaruoka? Herää kysymys, että ovatko ne edes oikeata ruokaa. Päätä sinä.
Kuinka paljon minun tulisi tehdä maastavetoja? Maastavedon voisi korvata lähes millä tahansa moninivel-liikkeellä, mutta käytetään sitä, sillä se on hyvä esimerkki. Kun maastavetoja tehdään korkealla intensiteetillä, eli suurilla raudoilla, niin toistojen ja sarjojen pitäisi olla arvatenkin itsensä rajoittavat. Tekniikan pitää olla aina hyvä, minkä pitäisi olla selviö. Se sulkee yli viiden toiston sarjat pois automaattisesti. Entä kuinka monta sarjaa pitäisi sitten tehdä? Niin monta, että tekniikka pysyy hyvänä ja etenet kohti tavoitetta. Jos tavoitteena on parantaa maastavedon tulosta ja seuraavina päivinä pystyy panostamaan palautumiseen, niin hieman enemmän. Jos puolestaan seuraavana päivänä on tiedossa tärkeä jalkapallopeli, niin todennäköisesti hieman vähemmän. Joka tapauksessa kokonaistoistojen määrä harjoituksessa pitäisi osua 10-20 välille.
Kuinka usein harjoitella? Kahdesti, kolmesti vai neljästi viikossa? Vai jopa kahdesti päivässä? Mikä on elämäntilanteesi? Palaudutko nykyisestä harjoittelustasi riittävästi? Onko enemmästä välttämättä hyötyä? Nautitko harjoittelusta nykyisellään? Jos reserviä tuntuu olevan, niin useammasta kerrasta voi olla hyötyä. Jos käyt puolestaan jo ”laina-ajalla”, niin itseä ei kannata suistaa kuiluun yhtään syvemmälle. Esimerkiksi hypertrofiaan tähtäävässä harjoittelussa pitkät kyykkysarjat ovat ajan saatossa melkein ”idioottivarmaksi” todistettuja. Yhden tai useamman parinkymmenen toiston kyykkysarjan jälkeen useimmilla olisi taipumus levätä ainakin seuraava päivä, ehkä toinenkin.
Nukkuminen. Riittääkö 6h unta yössä? Millainen on olotilasi? Jos olet jatkuvasti energinen ja jaksat tehdä niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, niin kyllä. Jos et, niin lisätunnit ovat tarpeen. Kokeile mikä toimii omalla kohdallasi unen määrää ja rytmiä myöten. Loppuun vielä rahanarvoinen vinkki: Päiväunet ovat aliarvostettuja ja niissä piile uskomaton voimavara
Toivottavasti sait tästä jotakin perspektiiviä omaan harjoitteluusi. Moneen asiaan on vastaus aivan silmiemme edessä, kun vain pysähtyy hetkeksi miettimään. Tämä periaate on sovellettavissa lähes jokaiselle elämän osa-alueelle!
Vese says
Yksinkertaisia vinkkejä, mutta loistavia ja oivaltavia.
Yksinkertainen on vaikeaa!