Vaikka kesälomat ovat todennäköisesti suurella osaa tavoitteellisesti treenaavaa kansaa jo vietetty, aihe on vierailemisen arvoinen. Jos ei muuta, tekstistä voi ehkä saada vinkkejä seuraavan (kesä)loman treenien toteutukseen, jos tämän vuoden toteutus jätti toivomisen varaa.
Matkaan on hyvä lähteä pienellä pohjustuksella. Lomalla treenaaminen tai ylipäätään kaikki vähänkin suunnitelmallinen tekeminen jakavat mielipiteitä; yhden mielestä lomaa ei saa häpäistä millään fyysiseen työhön viittaavalla tai aikataulutetulla tekemisellä, kun taas toinen näkee mahdollisuuden tehdä asioita, joihin ei muuten olisi aikaa tai mahdollisuutta.
Valmennuksessa ja muuten vuosien mittaan on tullut havaittua kolme selvää tyyppiä tai lähestymistapaa, mitä tulee lomalla treenaamiseen.
Totaalilomailija. Työrukkaset putoavat kädestä ja treenivaatteet hautautuvat vaatekaapin perälle samalla sekunnilla, kun loma alkaa. Tässä ei ole sinällään mitään vikaa ja tietyissä tilanteissa vaikutukset voivat olla pelkästään positiiviset. Fyysinen, kuten myös henkinen palautuminen arjen, treenaamisen ja harrastamisen kuormituksesta vaatii aikaa, johon parinkolmen päivän kevennetty jakso ei riitä. Samasta syystä huippu-urheilijat pitävät ylimenokauden, joka voi olla pituudeltaan mitä tahansa 2-4 viikon väliltä.
Loma kannattaa ottaa loman kannalta ja hyvä tapa torpedoida loma- tai matkanautinto on hermoilla, että missä pääsee tekemään seuraavan treenin ja onko nostolava ja oma suosikkilevytanko vapaana salille päästessä. Jos loma menee kuitenkin täysin ”kuin Ellun kanat” -moodissa ja treenivireen sekä vanhan suorituskyvyn tasolle pääseminen kestää useamman viikon, hieman aktiivisempi ote lomaan olisi voinut olla hyväksi.
Jos puolestaan huomaa palaavansa levytangon ja treenin pariin kertaluokkaa kovemmalla poltteella, on loma ollut mitä todennäköisimmin onnistunut ja vastaavaa menettely kannattaa jatkossakin.
Business as usual.Riippumatta siitä, että vietetäänkö loma matkustellessa tai onko sen kesän 2018 kaltaiset helteet, tämä tyyppi jatkaa treenien nakuttamista hämmästyttävällä tarkkuudella. Riippumatta tilanteesta tai olosuhteista, treenipäiväkirjaan tulee merkintöjä tasaiseen tahtiin. Jos tietää toimivansa parhaiten rutiineilla ja treenien läpivienti loman aikana ei aiheuta suurempia ponnisteluja (erityisesti henkisesti), tämä voi olla hyvä tai jopa erinomainen lähestymistapa.
Tällä treenaajatyypillä on kuitenkin tärkeää muistaa, että vuoteen tulee ainakin jonkinlainen kevyempi loma- tai offseason-jakso. Muuten harjoittelu voi helposti puuroutua, jolloin treenataan jatkuvasti ”aika kovaa”. Ihmiskeho toimii sykleissä ja pitää (suunnitelmallisesta) kontrastista. Jos tällä saralla on kehitettävää tai tarvetta muutoksille, sen tarve näkyy yleensä hitaasti etenevässä tai jopa paikallaan polkevassa treenissä. Joillekin treenin keventäminen tai tauon pitäminen voi olla hankalaa ja sitä ei ”uskalleta” tehdä. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että harjoitusvaikutukset eivät katoa hetkessä, tauon pitäminen on pitkällä aikavälillä mitä todennäköisimmin vain hyödyksi ja vuodessa on vielä aikaa treenata yli 50 viikkoa.
Loma = treenileiri. Äärimmäisen tavoitteellinen tai lajilleen omistautunut treenaaja voi nähdä opiskelut ja työn lähinnä hidasteena tai esteenä hyvälle harjoittelulle ja harrastamiselle. Tästä syystä loma onkin mitä parhainta aikaa suoranaiselle treenileirille, kun harmilliset arjen esteet ovat siivottuna pois tieltä. Tavallaan loma onkin hyvää aikaa kokeilla, että missä rajat menevät, sillä muut arjen kuormitustekijät ovat poissa tai todennäköisesti ainakin vähemmällä. Mihinkään hullutuksiin ei tietenkään kannata ryhtyä esimerkiksi tuplaamalla treenivolyymi, mutta fiksuja kokeiluja voi olla opettavaa ja mielenkiintoista tehdä.
Jos lomajakson harjoitteluista saa hyviä tuloksia ja arjen pariin palatessa on virkistynyt ja latautunut olo, vaikkakin lomajakson treenikuorma voi vielä painaa hyvällä tapaa jaloissa, olisi loman voinut viettää varmasti huonommissakin merkeissä.
Loman ja treenin yhdistäminen
Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa loman viettämiseen ei ole olemassa (yllätys, yllätys…) Se, että miten paljon se sisältää treeniä on yksilöllistä. Jos käyt salilla läpi vuoden samanlaisella rutiinilla kuin saksalainen konduktööri leimaa kellokorttinsa, lomalla hieman rennommin ottaminen voi olla enemmän kuin hyvä juttu. Se ei tarkoita välttämättä täyslepoa, vaan esimerkiksi liikkumista ja liikunta-aktiviteetteja vain fiiliksen ja tarpeen mukaan.
Jos puolestaan tiedät, että pyörät irtoavat kärrystä treenirutiinin katketessa, voi olla hyvinkin tärkeää saada ainakin 1-2 kappaletta suunnitelmallisia ja tuotteliaita treenejä viikkoon. Kesto voi olla vain 20-30 minuuttia. Jo näin lyhyillä treeneillä voi saada tehtyä harjoitusvaikutuksen kannalta hyvää ylläpitoa, mutta rutiinin säilyttäminen on vähintään yhtä tärkeä seikka.
Mistä sitten tietää, että loma on kaikin puolin onnistunut ja palvelee myös treeniä ja harrastamista? Jos olo on latautunut ja treenimotivaatio hakkaa melkein rajoitinta vasten, ei voida olla kovin kaukana onnistuneesta loman vietosta. Toisaalta yhtä hyvin pienimuotoisen treenileirin muodossa vietetty loma voi olla onnistunut ratkaisu, jos tietää, että arjen menojen vuoksi panostus tälle puolen tulee olemaan jatkossa vähäisempää. Omat rajansa pitää kuitenkin tunnistaa. Kovasta treenijaksosta suoraan työ- tai opiskelukurimukseen hyppääminen ei ole välttämättä parasta palautumista ajatellen, vaikka fyysinen rasitus loistaisikin poissaolollaan.
Hyvää lomaa nyt ja jatkossa! Treenata voi sen aikana, mutta sitä ehtii tekemään varmasti myöhemminkin.
Vastaa