Heti alkuun pakolliset muodollisuudet. En ole terveydenhuollon ammattilainen ja tekstin tarkoituksena ei ole antaa ohjeita, jotka menevät heidän tontilleen. Tilanteen niin edellyttäessä onkin ehdottoman suositeltavaa kääntyä sellaisen puoleen.
Laboratoriokokeiden käyttö ja erilaisten terveysmarkkereiden säännöllinen seuraaminen on yksi tuntuva muutos, joka on tapahtunut parin viime vuoden aikana. Kuten yleensä, tämäkin viesti on vaatinut toistamista, että se on uponnut perille. Esimerkiksi Dan John on puhunut vuosittaisten verikokeiden ottamisen tärkeydestä jo pitkään.
Mitä tästä hyötyy?
Ensimmäinen ja varsin oikeutettu kysymys on, että mitä veriarvojen seuraamisesta hyötyy? Paljonkin. Ensinnäkin perusterveys edeltää aina suorituskykyä. Jos sieltä löytyy aukkoja, suorituskykypotentiaalia on mahdotonta hyödyntää täydessä mitassaan. Verikokeista voi löytyä myös syy alakantissa olevalle treenivireelle, vetämättömälle ololle tai jollekin muulle ei-toivotulle ilmiölle.
Esimerkkinä poimittakoon vaikkapa suositusten alarajaa kolkutteleva D-vitamiini siitä huolimatta, että sitä söisi talvisaikaan lisäravinteena ja kesäaikaan viettäisi takuuvarmasti riittävästi aikaa ulkona. Edellisen kaltainen tilanne on hyvinkin mahdollinen, sillä puhun tässä tapauksessa omasta kokemuksesta. D-vitamiini on matalalla roikkuva hedelmä monessa mielessä, sillä sen vaikutukset ovat vähintäänkin kattavat. Tästä lisää myöhempänä.
Lyhyesti, verikokeilla on mahdollista tarkistaa, että perusterveys on kohdillaan ja edellytykset tuotteliaaseen treeniin ovat olemassa. Lisäksi niiden avulla voi seurata esimerkiksi ravitsemukseen tehtävien muutosten vaikutusta, jos asiaa haluaa lähestyä astetta analyyttisemmin.
Mitä mitata ja seurata?
Oletetaan, että olet jossakin määrin vakuuttunut, että verikokeissa voisi käydä. Mutta mitä siellä pitäisi mittauttaa ja miten tuloksia tulisi tulkita? Uusi palvelu Puhti.fi, jonka kanssa olen käynnistämässä pienimuotoista yhteistyötä, on ratkaissut tämän puolestasi. Tuotevalikoimasta löytyy Liikkujan terveystarkastus miehille ja naisille sekä uutuutena treenaajan testipaketti miehille ja naisille. Palvelu ilmoittaa tulosten yhteydessä, jos jokin arvo on suositusten ulkopuolella, jonka jälkeen voit tarttua tarvittaviin toimiin tilanteen oikaisemiseksi.
Muutamia markkereita, joihin kiinnittää huomiota:
D-vitamiini. Tällä elintärkeällä vitamiinilla (tai tarkkaan ottaen hormonilla) on moninaiset vaikutukset muun muassa luustoon terveyteen sekä lihaksiston ja hermoston toimintaan. Lisäksi D-vitamiinilla voi olla vaikutusta miehillä testosteronitasoon. D-vitamiinin puutokset eivät ole tavattomia, vaikka D-vitamiinilisää söisi talvella ja kesäaikaan oleilisi runsaasti auringossa.
Ferritiini. Elimistö tarvitsee rautaa hapen kuljettamiseen. Jos sitä ei ole riittävästi saatavilla, tilanne voi johtaa anemiaan, jolle on ominaista yleinen väsymys, nopea hengästyminen, kaikkea muuta kuin paras treenivire ja muutenkin alavireinen olotila. Toisin sanoen, jos rautavarastot ovat vähissä tai vajavaiset, puhti on varmasti poissa, levytanko tuntuu tarpeettoman painavalta ja treenit sakkaavat. Ferritiini mittaa varastoraudan tasoa, joka voi paljastaa jo lievän raudan puutteen. Raudan puutosta ilmenee useimmin naisilla, jolla kuukautisista johtuvat raudan menetykset ovat suuria.
Raudanpuutos voi vaikuttaa myös uneen, joka on ehkä yksittäisistä tekijöistä merkittävin palautumiseen vaikuttava tekijä. Katso unilääkäri Henri Tuomilehdon tuore video aiheesta oppiaksesi lisää.
Testosteroni. Miesten tärkein sukupuolihormoni testosteroni vaikuttaa palautumiseen, lihasmassan määrään, lihaskasvun tapahtumiseen treenin seurauksena ja jopa energia-aineenvaihduntaan. Alakantissa oleva testosteronitaso voi johtua monesta eri tekijästä aina uniongelmista yleisiin elämäntapoihin.
Kilpirauhashormoni (Tyreotropiini, S -TSH). Kilpirauhanen säätelee elimistön energia-aineenvaihduntaa aina lämmönsäätelyn tasolle asti. Tavoitteellinen harjoittelu edellyttää elimistöltä tehokasta energiankäyttöä, joten on melkein sanomattakin selvää, että kilpirauhasen vajaatoiminta ei mahdollista täysipainoista harjoittelua. Jos treeni on alavireistä, olo voimaton ja päällä pitää olla aina yksi vaatekerta enemmän kuin muilla, syy voi löytyä täältä.
Lopuksi
Verikokeet ovat helppo, nopea ja nykyään myös edullinen tapa seurata perusterveyttä ja edellytyksiä treenivireeseen. Niitä onkin suositeltavaa hyödyntää esimerkiksi kerran vuodessa, ikään kuin auton vuosihuollon tapaan. Jos treenivolyymit ovat todella iloisella tasolla ja tähtäimet korkealla, seurantaa voi olla hyvä tehdä useamminkin.
Omassa tekemisessä hiljattain karttunut tieto on johtanut siihen, että käyn säännöllisesti tsekkaamassa veriarvot ja suosittelen sitä myös valmennettaville, jos treenivaste on alavireinen ja sille ei löydy muuta ilmeistä selitystä.