Salkkuotteella suoritettua maastavetoa, tai toiselta nimeltään salkkumaastavetoa, näkee harvemmin tehtävän. Syytä tähän en tiedä. Ehkä liikettä ei ole vain ”löydetty” täällä Suomessa, liikun väärissä paikoissa tai sitten se on vain aluksi turhan vaikean tuntuinen
Näistä asioista huolimatta suosittelisin lämpimästi lähes jokaista ottamaan liikkeen ohjelmaansa ainakin hetkeksi aikaa. Syyt tähän seuraavat myöhemmin.
Suoritus
Välineeksi tarvitaan levytanko ja pari kappaletta standardikokoisia levyjä molempiin päihin. Miksi levytanko? Liikkeenhän voi tehdä myös käsipainolla tai vaikkapa kahvakuulalla. Ensinnäkin liikerata pysyy levytankoa käyttäessä oikeana, eli tankoa ei tarvitse kurottaa liian matalalta. Toinen syy liittyy turvallisuuteen. Käsipainon tai kahvakuulan voi laskea/pudottaa omille varpaille. Levytangon kanssa tämä vaatii puolestaan jo oikeasti yrittämistä tai muuten takuuvarmasti näkemisen arvoisen suorituksen.
Asetu levytangon sivulle niin, että toinen levy on edessäsi ja toinen takanasi. Vie lantiota taakse selän neutraali linja säilyttäen Tartu tangosta kiinni mahdollisimman keskeltä, paina kantapäitä lattiaa vasten ja pidä keskivartalossa koko ajan tiukka jännitys. Tankoa kannattelevan käden olkapään tulee olla myös hyvässä ryhdissä, eli ”pakattuna” koko liikkeen ajan. Laske tanko samalla tavalla kuin olet nostanutkin sen, mutta käänteisessä järjestyksessä.
High hips vs. low hips
Toisin kuin perinteisessä maastavedossa, jalat eivät ole epäkäytännöllisesti edessä. Esimerkiksi trap barilla tehtynä maastavedon voi tehdä enemmän kyykyn omaisesti, jolloin selkä on lähempänä pystysuoraa linjaa ja polvet hieman pidemmällä varpaiden päällä. Tavallisella tangolla tämä ei onnistu (ainakaan niin hyvin), koska tanko menee liian kauaksi eteen kehon keskilinjasta. Mitä enemmän polvet taipuvat, sitä alemmaksi lantio laskee ja vastaavasti toisin päin. Tästä nimitys low hips ja high hips maastavedosta puhuttaessa. Jos eroa/tilannetta on vaikea hahmottaa, niin aiemmin kirjoittamassa maastavetoa koskevassa artikkelissa on havainnollista kuva sivun puolivälissä.
Salkkumaastaveto antaa vapauden valita, että kumpaa tyyliä tai mitä tahansa näiden väliltä haluat käyttää. Mikä on sitten paras? Se on valinta. Lähtökohtaisesti kuitenkin suosisin kultaista keskitietä, eli suurin piirtein samaa tekniikkaa, millä teet tavallisen maastavedon.
Tasapaino
Levytangolla tehtynä liikkeen tekee aluksi vaikeaksi tangon tasapainottelu ja oikean otekohdan löytäminen. Käden siirtäminen jo muutaman millin suuntaan tai toiseen tekee helposti eron hyvällä toistolla tai sillä, että tangon päät nousevat kaikkea muuta kuin samaan tahtiin. Otteen korjaus ja säätötoimenpiteet toistojen välissä ovat tällöin tarpeen.
Ellie Gouldingin musiikin käyttö ei ole pakollista.
Hyödyt
Sen lisäksi, että liike käyttää ns. lannesaranaa, eli lantion ojennusta, niin pääasiassa se on kuitenkin keskivartaloliike. Ensikokeilun jälkeen huomaa varmasti myös, että otevoima saa oman osansa harjoitusvaikutuksesta.
Liikkeen aikana on tarkoitus olla tasan tarkkaan kohtisuorassa linjassa maahan nähden. Muistisääntö ”zipper, buttons, nose” pitää paikkansa erityisesti tässä liikkeessä paikkansa. Eli päälaesta vyötäröön pitää olla suora linja. Jos sivulle taipumista ilmenee, niin tekniikka on hajonnut ja sarja on usein parasta lopettaa siihen.
Salkkumaastaveto on erinomainen liikkeessä työskentelevät erityisesti external oblique ja erector spinae lihakset. Elimistö toimii totta kai aina kokonaisuutena ja en yleensäkään juurikaan harrasta erillisten lihasten ja lihasryhmien jaottelua. Kun puhutaan jostakin liikkeestä, niin tämä kysymys tulee usein esille, joten tässä vastaus siihen. Jos et tiedä missä em. lihakset sijaitsevat, niin ensimmäisen treenikerran jälkeen huomaa todennäköisesti, että mitkä kehonosat ovat päässeet työskentelemään.
Kuva: classconnection.com
Käyttö
Salkkumaastaveto soveltuu paremmin apuliikkeeksi. Sitä voi käyttää minkä tahansa muun keskivartaloliikkeen tavoin tai maastavedon apuliikkeenä. Painossa ei kannata etenkään alkuun ahnehtia liikaa ja toisaalta liian pitkissä sarjoissa tekniikka alkaa hajoamaan ja monilla myös otevoima alkaa olemaan rajoittava tekijä. Pituudeltaan 4-8 toiston sarjat ovat hyvä lähtökohta.
Treenaamisen iloa ja ota liike ainakin kokeiluun.