Uudet tuulet puhaltavat. Super-sets.comin ihka ensimmäisen haastattelun kohteeksi päätyi uimari Eetu Karvonen. Vähänkin miestä tuntevat tietävät, että hän elää ja hengittää uintia. Tampereelta kotoisin oleva, mutta myöhemmin amerikkalaistunut Eetu harjoittelee tällä hetkellä Phoenixissa Arizonassa Grand Canyon Universityn väreissä. Uinnin ohella hän opiskelee athletic trainingia. Seuraavassa on Eetun mietteitä uinnista, harjoittelusta, ravinnosta ja kaikesta siltä väliltä.
Nimi, ikä ja kotipaikka?
26v ja Tampereelta kotoisin.
Kerro hieman taustaasi.
Aloitin uinnin 4-vuotiaana. Olen tehnyt sitä kansainvälisellä tasolla vuodesta 2005 lähtien. Harrastin uintia Tampereella kunnes lähdin 2009 Portlandiin, josta siirryin 2011 Phoenixiin. Takana on 11 kansainvälistä arvokilpailua, joista yhdeksän EM-kisaa ja kaksi MM-kisaa.
Mitä teet tällä hetkellä?
Uin ja opiskelen Athletic trainingia Phoenixin Grand Canyon Universityssa.
Millainen on tavanomainen päiväsi?
Treenikaudella tavallinen päivä kulkee seuraavasti: Uintitreeni heti aamusta, josta pienen breikin ja tankkauksen jälkeen punttitreenille, siitä luennolle, pieni pätkä työharjoittelua ja lopuksi illalla lepoa.
Monta harjoitusta tulee keskim. viikossa?
Treenikaudella 7 uimaharjoitusta ja 4 salitreeniä sekä tietenkin yksi hieronta.
Millainen on treenifilosofiasi?
Oma henkilökohtainen treenifilosofia on, että toiminnan pitää pohjata omaan kokemukseen ja vaistoon. Eli jos joku tuntuu toimivan, niin jatkan sen tekemistä. Lisäksi painottaisin kehon äärimmäistä kuuntelua. Virheistä pitää ottaa opikseen. Jatkuva kehitys on myös yksi treenin pääperiaatteista. Tätä filosofiaa pääsen kuitenkin noudattamaan yleensä vain kesäisin.
Salilla filosofia ei ole muotoutunut kunnolla. Ehkä se kuuluu niin, että ole vahva perusliikkeissä ja älä loukkaannu. Tämä aihe on ns. subject to change.
Miten olet muuttanut harjoittelua viimeisen 5 vuoden aikana?
Määrä on tippunut radikaalisti. Uin kilometreinä 25% siitä, mitä 5 vuotta takaperin. Tunneissa harjoittelua tulee ehkä yhtä paljon, mutta harjoittelun tiheys on laskenut huimasti. Lisäksi olen siirtynyt uinnissa enemmän tieteellisen lähestymistapaan harjoittelun suhteen. Mietin, että mitkä fysiologiset ominaisuudet ovat tärkeitä omilla päämatkoillani ja pyrin kehittämään niitä.
Mikä voimaharjoittelun rooli uinnissa?
1. Ensinnäkin olisi tärkeää, että oikeaa voimaharjoittelua olisi, eikä pelkästään kuntopiirejä.
2. Tasapainottaa kehoa, eli vahvistaa niitä lihaksia, mitä uinnissa ei tule käytettyä.
3. Olla yksinkertaisesti vahvempi. Kehittää fyysistä kapasiteettia niin, että sen pystyy siirtämään suoraan altaaseen.
4. Ja tietenkin hienon näköiset tuuletuskuvat palkintopallilla!
Suosikkiliikkeet salilla?
Leuanveto (yllätys yllätys, etukyykky ja rinnalleveto!
Mitä uimaharjoittelussa Suomessa?
Painottaisin selvästi enemmän treenin räätälöintiä yksilöittäin päämatkaa silmällä pitäen. Mutu-tuntumaa pitäisi vähentää ja lisäksi asioiden tekeminen siksi, että niin on aika ennenkin tehty. Esimerkiksi jouluaattona perinteeksi muodostuneiden 10km uintien sijalle voisi keksiä parempaakin tekemistä. Lisäksi harjoittelun intensiteettiä ja laatua tulisi nostaa, eli liikuttaisiin vähemmän sillä harmaalla keskialueella. Harjoittelua tulisi tehdä joko selvästi anaerobisella alueella tai sitten selvästi yli anaerobisen kynnyksen. Eli uitaisiin enemmän kilpailumatkaa muistuttavia suorituksia treeneissäkin. Toki asia on eri, jos päämatka on esimerkiksi maili.
5-vuotis suunnitelma?
Saada kandinpaperit takataskuun. Pystyä luomaan sellaiset olosuhteet, että pystyn jatkamaan uintia, muuttaa suomalaista urheiluelämää ja uida maailman huipulla.
Ravinto?
Tärkeä!
Mikä näkemyksesi ravinnon suhteen?
Syö oikeata ruokaa sekä kuuntele enemmän kehoasi ja vähemmän guruja.
Mustikat maistuvat!
Suosikkiruokasi?
T-luupihvi ja jälkiruoaksi hyvistä aineksista tehty suklaasmoothie.
Muut harrastukset?
Urheilun ja liikkeen opiskelu, musiikki.
Mitä blogeja seuraat?
Swimmingscience.net, bettermovement.org, OP:n Jonin blogi, ja myös tällä sivulla tulee vierailtua silloin tällöin
Viimeisiä sanoja?
Minkä pystyt ajattelemaan, sen pystyt myös toteuttamaan. Lopulta vain ajattelu rajoittaa sitä mitä voi saavuttaa.
Eetu pitää Unelma elämää –videoblogia, joka on sisällöltään varsin uniikkia. Lisäksi hän pitää Jaakko Rautalinin kanssa Uintievoluuti podcastia, joka on ainoa uintia käsittelevä suomalainen podcasti. Se onkin saanut poikkeuksetta kiitosta lajin harrastajien parista. Suosittelen perehtymään molempiin, jos aihepiiri kiinnostaa edes hitusen!