Vaikka blogitekstin sisältö ei ole niin niin hulppea, mitä otsikko antaa ymmärtää, niin siinä silti perää. Käykö samalla salilla joku jääkaappipakastinyhdistelmän kokoinen kaveri, jolla on kuitenkin huono ryhti tai hän vaikuttaa suorastaan vanhalta? Jos olet yhtään kuten minä, niin ajattelet varmaan kahta tai kolmea eri henkilöä. Niinpä, näitä tapauksia löytyy melkein joka paikasta, jossa sallitaan muidenkin kuin kuntosteppereiden ja vinyylikäsipainojen käyttö.
Olen monesti sanonut, että suorituskyky urheilussa (ja oikeastaan myös arkielämässä) on liitännäinen niihin lihaksiin, joita ei näe peilistä. Joidenkin kohdalla on käynyt niin, että mitä enemmän harjoittelua tekee, sitä huonommalta näyttää. Tämä riippuu totta kai myös liikevalinnoista, suoritustekniikasta ja monesta muusta asiasta. Suuren osan kohdalla näin voidaan kuitenkin sanoa!
Mitä on oikein meneillään?
Eteenpäin valahtaneet olkapäät, hieman kumara ryhti ja väärään asentoon kääntynyt lantiokori ovat huolestuttavan tavallisia näkyjä nykyaikana. Näitä näkee kuitenkin kahdella ryhmällä – paljon treenaavilla ja vanhuksilla! Mitä enemmän harjoittelet, sitä vanhemmalta näytät. Eikö voimaharjoittelun pitänyt olla lähes kuin nuoruudenlähde? Sitä se onkin, mutta vaikutus voi kääntyä, jos viettää liian kauan aikaa tiettyjen liikkeiden parissa tai laiminlyö toiset liikkeet kokonaan.
Ryhtiä ylläpitävät ja huonontavat lihakset
Tsekkiläinen lääkäri ja Dr. Vladimir Janda on tehnyt jo vuosia sitten seuraavan jaottelun lihaksien ja lihasryhmien välillä:
Ryhtiä ylläpitävät lihakset:
-Suunnikaslihas
-Kolmipäinen ojentajalihas
-Selän lihakset
-Pakaralihakset
-Syvät vatsalihakset
-Vinot vatsalihakset
-Hartialihas
Ryhtiä huonontavat lihakset:
-Epäkäs
-Rintalihakset
-Hauikset
-Lonkankoukistajat
-Takareidet
-Pohkeet
On yliampuvaa puhua, että luetellut lihakset itsessään huonontavat ryhtiä. Kuitenkin jos ne ovat tiukat ja lyhenevät sen seurauksena, niin näin usein tapahtuu!
Toinen huomion arvoinen seikka on, että nämä samat lihakset lyhenevät usein ikääntyessä. Viimeinen asia mitä kannattaa tehdä on kiihdyttää sen tapahtumista vapaaehtoisesti omalla treenaamisella.
Käytännön toimet
Jos jokin paikka on tiukka, niin venyttely ja lihashuolto todennäköisesti auttaa. Erityisesti lonkankoukistajien ja rintalihasten venyttäminen on asia, jota kannustaisin tekemään lähes päivittäin.
Vaikka maanantain, keskiviikko ja perjantai ovat kansainvälisesti omistettu penkkipunnerrukselle ja hauiskäännölle, niin niiden tekeminen kannattaa jättää silti vähemmällä, ainakin joksikin aikaa.
Liikkeet, joita sen sijaan suosittelisin tekemään ovat seuraavat:
-Maljakyykky, etukyykky tai mikä tahansa kyykky (pitää lonkat liikkuvina ja vahvistaa jalkoja, nuff´said!)
-Jonkinlainen soutu, kulmasoutu, yhden käden soutu käsipainolla yms.
-Yhden käden pystypunnerrus! Parempaa liikettä ojentajalihaksille sekä syville ja vinoille vatsalihaksille ei ole varmaankaan edes olemassa. Yritä tehdä se raskaalla käsipainolla tai kahvakuulalla, niin tiedät. Jos et ole kuin ”maadoittunut” lattiaan, joka vaatii koko vartalon tukea, niin punnerrus jää vain yritykseksi.
-Etuheilautukset, kyykyt (oikeaan syvyyteen asti tehtynä) ja silloin tällöin tehdyt sprintit pitävät puolestaan huolen pakaroiden kehityksestä.
-Maastaveto putoaa myös yllä olevaan kategoriaan.
Toivottavasti näistä oli jotakin apua ja kenties teksti laittaa miettimään omaa harjoittelua. Älä ole se vanhukselta näyttävä henkilö, joka tarvitsee melkein kävelykeppiä liikkuessaan salilla laitteelta toiselle.
Vastaa