Strongworks.fi

  • Etusivu
  • Blogi
  • Voimaharjoittelu – teoriasta parhaisiin käytäntöihin -kirja
  • Ohjelmapohjat
  • Kauppa
  • Podcast
  • Yhteys

Katsauksessa pätkäpaasto

16 elokuun, 2012 By Jukka Mäennenä Leave a Comment

Pätkäpaasto, lontoolaisittain intermittent fasting tai lyhyemmin IF, on ollut kuuminta hottia kuntoilijoiden ja myös joidenkin urheilijoiden piireissä. Erityisesti kamppailu-urheilijat ovat tuntuneet lähteneet villitykseen mukaan, vapaaottelijat jonon johdossa. Pätkäpaasto on saavuttanut jonkinlaisen aseman jo valtamedissa sen oltua hiljattain Men´s healthissa.

Mikä se on? Miten se toimii?

Pätkäpaasto koostuu nimensä mukaisesti ajoittaisista paastoista, joita voidaan tehdä joka päivä tai muutamana päivänä viikossa, paaston tyypistä riippuen. Pätkäpaaston hyödyksi on lueteltu mm seuraavia ominaisuuksia:

-Parantunut insuliiniherkkyys

-Helppo tapa rajoittaa kaloreita ja siten pudottaa painoa

-Erinäisiä hormonaalisia hyötyjä

-Parantunut keskittymiskyky

Samoja hyötyjä kuulee monesta muustakin ruokailusuuntaumuksesta ja dietistä. Se, että ovatko väitteet oikeasti totta selviää vain kliinisillä kokeilla ja vuosien käytännön kokemuksella.

Eri suuntaukset

Kuten edellä mainittiin, niin suuntauksia on monia. Brad Pilon suosittelee kirjassaan Eat Stop Eat yhtä 24 tunnin paastoa viikossa. Ori Hofmeklerin Warrior Diet puolestaan ehdottaa, että aamu ja aamupäivä tulisi mennä paastolla tai hyvin kevyillä ateroilla jota seuraa suuri illallinen, jossa päivän energiamäärä tulee tankattua. Leangains.comin Martin Berkhan on vuorostaan lanseerannut 8/16 ateriarytmin, joka tarkoittaa, että 16 tuntia vuorokaudesta paastotaan ja kaikki ateriat sijoitetaan 8 tunnin aikaikkunaan.

Onko pätkäpaasto sinulle?

Kaikki mitä pätkäpaastosta tarvitsee tietää löytyy John Berardin tekemästä Precision nutritionin e-kirjasta. Berardi laittoi kirjaimelliesti itsensä likoon ja kokeili erilaisia tapoja tehdä pätkäpaastoa. Mitkä olivat tulokset? Hän pääsi 10% rasvaprosentista aina 4% tuntumaan.

Toinen erinomainen tietopaketti on Strength coach podcast 103, jossa Berardi kertoo omista kokemuksistaan ja linjaa, että kenelle pätkäpaasto sopii ja kenelle ei. Parasta antia haastattelussa on suora viesti, että tietyille kehotyypeille ja ihmisille muut strategiat sopivat huomattavasti paremmin.Miksi siis vaihtaa voittanutta tai korjata jotain, mikä ei ole rikki?

Hyvän ravinnon säännöt eivät silti muutu pätkäpaastoa noudattaessa. Proteiinia, kasviksia, hiilihydraatteja suojaravinteita yms. tulee edelleen saada riittävä määrä. Pätkäpaasto ei siis mahdollista jäätelöpaketin imuroimista kurkusta alas päivittäin ilman minkäänlaista takapakkia.

 

Filed Under: Ravinto

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

  • Painonnoston yhdistäminen voima- ja oheisharjoitteluun
  • Podcast #47: Mikko Myllymäki
  • Laatutekijät valmennuksessa
  • Voimaharjoittelun suunnittelusta: säännöt tulee tietää ennen kuin niistä kannattaa poiketa
  • Tangon liikerata vetoliikkeissä
Facebook

Copyright © 2022 Super-sets